Λίγες ημέρες μας χωρίζουν πλέον από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων 2021, που αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021.
Ταυτόχρονα οι πανελλήνιες εξετάσεις συνεχίζονται με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων. Την Παρασκευή οι μαθητές και διαγωνίστηκαν στο Γραμμικό Σχέδιο, ενώ αύριο, Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα των Γαλλικών.
Μόλις ολοκληρωθούν και ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα θα ανακοινωθεί από το υπουργείο η Ελάχιστη Βάση που θα διαμορφωθεί ανά Πανεπιστημιακό τμήμα ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια οι υποψήφιοι να καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους δελτίο που φέτος θα τους επιτρέπει και την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.
Τι θα διαμορφώσει τις Βάσεις Εισαγωγής 2021
Το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής αποτελεί κάθε χρόνο μία δύσκολη εξίσωση που φέτος γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς και τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές.
Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής θα εξαρτηθούν από τους εξής παράγοντες: Τις επιδόσεις των μαθητών, την διαμόρφωση της ΕΒΕ καθώς και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα αποτυπωθούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.
Πώς λειτουργούν όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες και πώς ο ένας επηρεάζει τον άλλο;
Οι επιδόσεις των μαθητών
Οι επιδόσεις των μαθητών φέτος δεν εξαρτώνται μόνο από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων αλλά και από τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης και της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις διορθώσεις των γραπτών, οι «καλοί» μαθητές που είχαν και την κατάλληλη στήριξη, φέτος διάβασαν καλύτερα και συγκεντρώθηκαν στους στόχους τους για να μπορέσουν να πετύχουν υψηλότερες βαθμολογίες και κατ' επέκταση καλύτερες Σχολές.
Αντίθετα, οι μέτριοι μαθητές καθώς και όσοι δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη σε τεχνικά μέσα λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως θα φέρουν χαμηλότερες βαθμολογίες από ότι αν φοιτούσαν σε μία «κανονική» σχολική χρονιά.
Το γεγονός αυτό κατευθείαν εντείνει την διαφορά ανάμεσα σε «καλούς» και «κακούς» μαθητές και δίνει μια πρώτη εικόνα για το πως θα κινηθούν οι βάσεις στις περιζήτητες Σχολές.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.
Η θέσπιση της ΕΒΕ έρχεται να αντικαταστήσει την βάση του 10 και αυτόματα θα «ανεβάσει» αρκετές χιλιάδες μόρια τα πολύ χαμηλόβαθμα Τμήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρσι υπήρξε εισακτέος με μόλις 625 μόρια, ενώ οι δέκα «τελευταίες» Σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις ήταν κάτω από τα 3.000 μόρια.
Αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρξει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αφού η ΕΒΕ θα «εξαφανίσει» τις πολύ χαμηλές βάσεις. Μια σχολή που πέρσι συγκέντρωσε 3.000 μόρια φέτος πολύ πιθανόν να φτάσει τα 8.000 ή και παραπάνω.
Επιπλέον, λόγω της ΕΒΕ κινδυνεύουν πολλά Τμήματα, περιφερειακών κυρίως Πανεπιστημίων, να μείνουν με ελάχιστούς ή και χωρίς καθόλου πρωτοετείς φοιτητές.
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι και ο τελικός παράγοντας «κλειδί» που θα διαμορφώσει τις βάσεις. Αναμφίβολα, οι περιζήτητες Σχολές όπως η Νομική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ., εδώ και αρκετά χρόνια παραμένουν πρώτες σε ζήτηση και αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται στο «ρετιρέ» των βάσεων.
Από την άλλη τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, που είναι τελευταία στις προτιμήσεις των υποψηφίων, όχι λόγω του επιπέδου σπουδών τους, αλλά λόγω της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είδαμε ότι και σε αυτά βέβαια θα αυξηθούν οι βάσεις και αυτός είναι και ο λόγος που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές.
Πώς λύνεται τελικά η εξίσωση
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, φέτος θα υπάρξει μια γενική αύξηση στις βάσεις εισαγωγής. Θα εκτοξευθούν σίγουρα τα πολύ χαμηλόβαθμα Τμήματα, τα οποία μπορεί να «ανέβουν» και αρκετές χιλιάδες μόρια «προς τα επάνω».
Από την άλλη, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και κατακόρυφη αύξηση των βάσεων στις περιζήτητες Σχολές. Οι καλύτερες επιδόσεις από πέρσι των «καλών» μαθητών σε συνδυασμό με την ΕΒΕ και τις «κλασσικές» προτιμήσεις των υποψηφίων μπορεί να «ανεβάσουν στο θεό» τις υψηλόβαθμες Σχολές.
Τέλος, συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για το ότι θα υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης, με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις
Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr
Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη