Τι έδειξε η νέα έρευνα
Η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη καρκινικών αδενωμάτων στο παχύ έντερο σε νεαρή ηλικία. Τα αδενώματα είναι αναπτύξεις ή πολύποδες στο παχύ έντερο και στο ορθό, οι οποίοι, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν εντοπιστούν και αφαιρεθούν.
Η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων προερχόταν κυρίως από:
συσκευασμένα ψωμιά και προϊόντα πρωινού
έτοιμες σάλτσες, επαλείμματα, καρυκεύματα
ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά
Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 29.100 νοσηλεύτριες για περίπου 13 χρόνια, και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Oncology.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφών, περίπου 10 μερίδες την ημέρα, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων μέχρι τα 50 τους χρόνια, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λίγο πάνω από 3 μερίδες ημερησίως.
Ο επικεφαλής της μελέτης, γαστρεντερολόγος Andrew Chan, διευκρινίζει ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει απόλυτα σχέση αιτίας, αποτελέσματος, δηλαδή δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν τα αδενώματα. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάζει ουσιαστικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των βλαβών.
Ο ίδιος τονίζει ότι το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι μηχανισμοί και τα πιο επιβαρυντικά τρόφιμα, ώστε να διαμορφωθούν στοχευμένες διατροφικές οδηγίες.
Πώς συνδέονται τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με το έντερο
Η πιθανή σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφών και όγκων του παχέος εντέρου φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με το εντερικό μικροβίωμα και τη βλεννογόνο επένδυση του εντέρου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι:
τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερο
ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το προστατευτικό φράγμα του βλεννογόνου
κατά τον μεταβολισμό τους μπορεί να παράγονται ουσίες που προάγουν χρόνια φλεγμονή
έμμεσα, η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία αποτελεί ήδη γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Με απλά λόγια, δεν είναι μόνο οι θερμίδες ή η ζάχαρη που προβληματίζουν, αλλά ο συνολικός τρόπος με τον οποίο αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν το περιβάλλον του εντέρου.
Τι προτείνουν οι ειδικοί για τη διατροφή
Ο Δρ David Katz, ιδρυτής της True Health Initiative, επισημαίνει ότι, όσο γίνεται, πρέπει να περιορίζουμε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να βασίζουμε τη διατροφή μας σε τροφές όσο το δυνατόν πιο φυσικές.
Ως πυρήνας μιας υγιεινής διατροφής προτείνονται:
λαχανικά
φρούτα
προϊόντα ολικής άλεσης
όσπρια
ξηροί καρποί και σπόροι
απλό νερό ως κύριο ρόφημα
Παράλληλα, ο Andrew Chan τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να ταξινομηθούν καλύτερα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να φανεί ποια είναι πιο επιβλαβή από άλλα. Αυτό θα βοηθήσει στη διαμόρφωση πιο συγκεκριμένων και πρακτικών συστάσεων για το κοινό.
Πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια
Τα μη καρκινικά αδενώματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, γι’ αυτό και ο προληπτικός έλεγχος είναι τόσο σημαντικός. Όταν όμως μεγαλώσουν, μπορεί να εμφανιστούν ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, όπως:
πολύ σκούρες ή αιματηρές κενώσεις
πόνος στην κοιλιά ή στο ορθό
αναιμία (συχνά από έλλειψη σιδήρου)
ακούσια απώλεια βάρους σε συνδυασμό με γαστρεντερικές ενοχλήσεις
δυσκοιλιότητα λόγω μερικής απόφραξης του εντέρου
Οι ογκολόγοι συνιστούν προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 45 ετών και νωρίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες επιτυχούς θεραπείας.
Γιατί θεωρούνται τόσο ανθυγιεινά τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα:
παρασκευάζονται με βιομηχανικές μεθόδους
περιέχουν συστατικά που σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούμε στο σπίτι
είναι συνήθως φτωχά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε:
θερμίδες
πρόσθετα σάκχαρα
επεξεργασμένους υδατάνθρακες
κορεσμένα ή ανθυγιεινά λίπη
νάτριο
διάφορα πρόσθετα (συντηρητικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης κ.ά.).
Αυτά τα πρόσθετα συχνά:
παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος
βελτιώνουν την υφή και την εμφάνιση
ενισχύουν τη γεύση, κάνοντάς το πιο ελκυστικό και εθιστικό.
Η ταξινόμηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι ακόμη πλήρως σαφής και, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ποιοι τύποι είναι πιο επιβαρυντικοί για την υγεία.
Η διατροφή επηρεάζει ξεκάθαρα τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Η Δρ Christine Molmenti, επιδημιολόγος καρκίνου, υπογραμμίζει ότι ό,τι τρώμε αφήνει αποτύπωμα στο έντερό μας, είτε θετικό είτε αρνητικό. Η σχέση διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πλέον σαφής, αλλά χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση του κοινού.
Όπως τονίζει:
ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό
τόσο η διατροφή όσο και ο τρόπος ζωής (άσκηση, βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ) παίζουν καθοριστικό ρόλο
η ενημέρωση και η αλλαγή συνηθειών είναι κλειδί για τη μείωση του κινδύνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom