Πανελλήνιες 2021: Γιατί κινδυνεύει να μείνει εκτός το 30%
Εκτός Πανεπιστημίων κινδυνεύει να μείνει φέτος το 30% των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μετά τις αλλαγές που έφερε το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Κατά των υποψηφίων αναμένεται να είναι φέτος ο απολογισμός των πανελληνίων εξετάσεων και μάλιστα σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τους μαθητές λόγω των σκληρών μέτρων για τον κορονοϊό.

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αναμένεται ότι θα φέρει αυξήσει σε ποσοστό 30% των βάσεων, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων τμημάτων, που και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να συμπαρασύρουν και να εκτοξεύσουν τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές.

Η ανακοίνωση των συντελεστών που όρισαν τα Πανεπιστήμια με βάση τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν έως τώρα για την εξέλιξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Παράλληλα, δεκάδες τμήματα των ΑΕΙ, περίπου 150 ή ποσοστό 30% από το σύνολο των 459 κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους πρωτοετείς και σταδιακά να βάλουν λουκέτο.

Κραυγή αγωνίας από τους μαθητές των Εσπερινών Σχολείων

Μεγαλύτερη είναι η αγωνία που βιώνουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας.

Και αυτό γιατί με τη θέσπιση της ΕΒΕ, ακυρώνονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς που είχε θεσπίσει η πολιτεία με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και έρχεται εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πώς ορίζεται η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής

Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο.

Ειδικότερα, αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. 

Αν δηλαδή σε μία χρονιά η πλειονότητα των μαθητών έχει πετύχει υψηλές επιδόσεις, η βάση θα ανέβει, όμως αναλογικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων, λόγω πολύ χαμηλών βαθμολογιών, θα είναι περίπου ο ίδιος με μια χρονιά όπου οι επιδόσεις των μαθητών θα είναι κατά μέσο όρο χαμηλές.

Παράδειγμα:

Εάν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ο Μ.Ο. των επιδόσεων όλων των υποψηφίων 13 και ο Συντελεστής που ορίζει ένα πανεπιστημιακό τμήμα Α (σχολή) είναι 0,8 τότε: Ε.Β.Ε.=13x0,8=10,4

Εάν ο Συντελεστής που ορίζει ένα άλλο πανεπιστημιακό τμήμα Β (σχολή) είναι 1,2 τότε: Ε.Β.Ε.=13x1,2=15,6

Υποψήφιος που έγραψε Μαθηματικά=10, Φυσική=11, Χημεία=11, Νεολ.Γλώσσα-Λογοτ=12 άρα Μ.Ο.=11 μπορεί να δηλώσει το τμήμα Α αλλά δεν μπορεί να δηλώσει το τμήμα Β ,ενώ εάν έγραψε αντίστοιχα 8, 9, 11, 12 Μ.Ο.=10 δεν μπορεί να δηλώσει ούτε το τμήμα Α ούτε το Β

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα