Lockdown: Τα σενάρια για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα
INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ποια είναι τα σενάρια που επικρατούν για την μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα; Η ημερομηνία «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις. Τι θα γίνει με την εστίαση;

Πάσχα στο χωριό για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εξοχική κατοικία είτε ότι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου φαίνεται πως είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Το άνοιγμα της εστίασης όπως όλα δείχνουν μεταφέρεται για μετά το Πάσχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του Νίκου Παπαθάναση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Mega πριν από λίγες ημέρες είχε επισημάνει ότι προφανώς και εξετάζεται το άνοιγμα της εστίασης για μετά το Πάσχα σε υπαίθριους χώρους.

Αναλυτικά είχε πει: «Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα».

Η ημερομηνία «κλειδί»

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σίγουρα πριν από το Πάσχα και τη μεγάλη εβδομάδα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η ημερομηνία «κλειδί» είναι η 15η Απριλίου.

Οι αποφάσεις της επιτροπής θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων που θα επιφέρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Το λιανεμπόριο λειτουργεί ήδη από τη Δευτέρα με την χρήση ειδικού κωδικού με sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό έως τρεις ώρες συνολικά ανά ημέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά το λιανεμπόριο ανακοινώθηκε και το άνοιγμα των σχολείων, μόνο για τις τάξεις του λυκείου, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με υποχρεωτική χρήση των self test από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Το άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων δεν αναμένεται και αυτό πριν από τη γιορτή του Πάσχα, με επικρατέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita να είναι η 10η Μάϊου.

Δύσκολη εξίσωση το Πάσχα στο χωριό: Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο OPEN, δύο είναι τα μέχρι τώρα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών της χώρας τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς όμως το ένα να αποκλείει το άλλο.

Το ένα σενάριο για το Πάσχα είναι ότι θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού όσοι μπορούν να αποδείξουν, με την επίδειξη του σχετικού Ε9, ότι πηγαίνουν σε εξοχική κατοικία.

Το δεύτερο σενάριο βάζει στο τραπέζι και τους εμβολιασμούς, αφού αναφέρει πως είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Το σενάριο βέβαια αυτό δεν θα επηρεάσει τις μαζικές μετακινήσεις αφού ο εμβολιασμός στην χώρα μας προχωράει με αργούς ρυθμούς και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί των νέων ανθρώπων.

Εάν παρόλα αυτά κάποιος έχει κάνει και από τις δύο δόσεις του εμβολίου και θέλει να μετακινηθεί από νομό σε νομό θα πρέπει να μπορεί να το αποδείξει με σχετικό έγγραφο, στο οποίο θα είναι εμφανές και το αν έχει περάσει το διάστημα που απαιτείται μετά τη δεύτερη δόση έτσι ώστε να έχει λειτουργήσει το εμβόλιο και να παρέχει ανοσία στον εμβολιαζόμενο.

Χαλάρωση των μέτρων και τις καθημερινές;

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι την χαλάρωση των μέτρων με το να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές για σωματική άσκηση, με χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής.

Η χαλάρωση των μέτρων σχεδιάζεται προκειμένου να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης στους πολίτες που όλα δείχνουν πως έχουν εξαντληθεί από τον εγκλεισμό και τα συνεχόμενα Lockdown.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 στο 13033 για σωματική άσκηση επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Στο αυτοκίνητο μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Τις καθημερινές ισχύει ο περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ Δήμων και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από τις 21:00.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα