psari
Ξέρουμε τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά έχετε ακούσει ποτέ για αποξηραμένα ψάρια;

Σε αρκετές χώρες αποτελούν όχι μόνο εκλεκτό μεζέ, αλλά και πραγματικό superfood, γεμάτο πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.

Τα αποξηραμένα ψάρια είναι μικρά, λιπαρά ψάρια που έχουν υποστεί αφυδάτωση ώστε να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συντηρητικά.
Η διαδικασία αποξήρανσης, συνήθως με ήλιο ή σε χαμηλή θερμοκρασία, διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή διατροφής.

Θα τα βρείτε συχνότερα σε ασιατικά ή ρώσικα παντοπωλεία, ενώ σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας σερβίρονται ακόμη και ως συνοδευτικό για ποτό ή μπίρα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, ακόμη και μικρές ποσότητες αποξηραμένων ψαριών επαρκούν για να καλύψουν σημαντικό μέρος των καθημερινών διατροφικών αναγκών.

Τα ψάρια αυτά καταναλώνονται εβδομαδιαία από το 1/3 των νοικοκυριών σε χώρες όπως:
Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Νιγηρία, Μαλάουι, Τανζανία και Ουγκάντα.

Εντυπωσιακό είναι ότι η κατανάλωσή τους είναι 54% υψηλότερη από εκείνη των φρέσκων ψαριών — γεγονός που δείχνει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και οικονομική προσιτότητά τους.

Τα αποξηραμένα ψάρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή γυναικών και μικρών παιδιών, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β12 και D.
Έτσι, συμβάλλουν στην ενίσχυση των οστών, στη γνωστική ανάπτυξη και στη ρύθμιση της ενέργειας του οργανισμού.

Γιατί θεωρούνται superfood

Η διαδικασία ξήρανσης ή καπνίσματος βοηθά στη συγκέντρωση των θρεπτικών ουσιών, προσφέροντας υψηλή διατροφική αξία σε μικρές ποσότητες.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Αντζούγια: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, πρωτεΐνη, βιταμίνες Β12 και D. Χρησιμοποιείται σε σούπες, σαλάτες ή ως υγιεινό σνακ.

  • Σαρδέλα: Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3, ενισχύοντας την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η μελέτη καταλήγει ότι τα αποξηραμένα ψάρια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τη δημόσια υγεία και τη διατροφική ασφάλεια, αφού είναι πιο οικονομικά και διαθέσιμα από τα φρέσκα.
Προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία, εύκολη αποθήκευση και μεγάλη διάρκεια ζωής — ιδανική λύση για μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γάλα
Πλήρη ή χαμηλά λιπαρά; Οι ειδικοί λύνουν το διατροφικό δίλημμα
Η επιλογή μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποτελεί αντικείμενο συνεχούς επιστημονικής συζήτησης.
Πλήρη ή χαμηλά λιπαρά; Οι ειδικοί λύνουν το διατροφικό δίλημμα
iep
ΙΕΠ: Προσλήψεις συνεργατών για τα έργα «Ελλάδα 2.0» – Διοικητική και επιστημονική υποστήριξη έως 28/02/2026
Το ΙΕΠ αναζητά συνεργάτες με οργανωτικές δεξιότητες, υπευθυνότητα και πνεύμα συνεργασίας για την υποστήριξη των έργων. Η διάρκεια των συμβάσεων...
ΙΕΠ: Προσλήψεις συνεργατών για τα έργα «Ελλάδα 2.0» – Διοικητική και επιστημονική υποστήριξη έως 28/02/2026