Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus μίλησε κατά την έναρξη της 78ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Οργανισμού
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus μίλησε κατά την έναρξη της 78ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Οργανισμού
Από τον τρόμο του Covid-19, στη δέσμευση για πρόληψη

Μια συμφωνία που γράφει ιστορία. Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια σκληρών και συχνά τεταμένων διαπραγματεύσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε σήμερα ένα παγκόσμιο σχέδιο-ασπίδα απέναντι στις μελλοντικές πανδημίες και υγειονομικές κρίσεις.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε συγκινημένος ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας στη Γενεύη. «Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χάρη στη δέσμευση των κρατών μελών να υιοθετήσουν αυτή την ιστορική συμφωνία».

Από τον τρόμο του Covid-19, στη δέσμευση για πρόληψη

Η πανδημία του 2020 άφησε πίσω της όχι μόνο εκατομμύρια θανάτους, αλλά και ένα σύστημα παγκόσμιας δημόσιας υγείας σε σύγχυση: με ανταγωνισμούς αντί συνεργασίας, με απόκρυψη δεδομένων, με άνιση πρόσβαση σε εμβόλια. Το νέο αυτό «σύμφωνο για τις πανδημίες» φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά αυτή την εικόνα.

Η συμφωνία προβλέπει:

  • Συντονισμένη ανταπόκριση στις υγειονομικές απειλές.

  • Διαμοιρασμό πληροφοριών και παθογόνων με πανδημικό δυναμικό.

  • Ισότιμη πρόσβαση στα σωτήρια μέσα: εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά τεστ.

«Όχι άλλη ανισότητα»

Το παρελθόν είναι ακόμη νωπό, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες που ένιωσαν παρατημένες και αβοήθητες την ώρα που οι πλούσιες χώρες συγκέντρωναν τα εμβόλια. Αυτή τη φορά, η συμφωνία προβλέπει έναν μηχανισμό κατανομής ωφελειών που θα διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Όμως δεν ήταν εύκολο.

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν «σε ένα τοξικό διεθνές περιβάλλον», με γεωπολιτικές εντάσεις, ανισότητες και καχυποψία, αλλά τελικά επικράτησε η πολυμερής λογική έναντι του εθνικού εγωισμού.

 Αποχωρήσεις, ο Τραμπ και αντιδράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία Τραμπ, είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία, αφήνοντας ένα ηχηρό κενό. Παράλληλα, αρκετά κράτη αντιστάθηκαν αρχικά, φοβούμενα ότι θα υπονομευτεί η κρατική τους κυριαρχία. Όμως η τελική φόρμουλα, όπως διαβεβαίωσαν οι συμπροεδρεύοντες Precious Matsoso (Ν. Αφρική) και Anne-Claire Amprou (Γαλλία), σεβάστηκε πλήρως την εθνική κυριαρχία.

«Η συμφωνία αυτή είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και αντέχει στον χρόνο. Δεν αφαιρεί, δεν περιορίζει την κυριαρχία των κρατών» ανέφεραν στη Συνέλευση του ΠΟΥ.

Η συμφωνία εγκρίθηκε σε επίπεδο σχεδίου και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επικύρωση της. Χρειάζονται 60 χώρες να την κυρώσουν ώστε να τεθεί σε ισχύ. Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2026.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

souvlaki.jpg
Συνταγή για λαχταριστά κοτοσουβλάκια με σως μουστάρδας
Αρωματισμένα με λεμόνι, ρίγανη και σκόρδο και σερβιρισμένα με μια κρεμώδη σως μουστάρδας, αποτελούν έναν συνδυασμό που δεν απογοητεύει ποτέ.
Συνταγή για λαχταριστά κοτοσουβλάκια με σως μουστάρδας
Κουνούπια
Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι μαγνήτες για τα κουνούπια
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά, τα κουνούπια κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας ενόχληση με τα...
Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι μαγνήτες για τα κουνούπια