Ένας δάσκαλος που αγαπά τη δουλειά του και σέβεται τους μαθητές του δεν διανοείται να χάσει κάποιο παιδί τη μόρφωσή του, το μάθημά του. Πόσο μάλλον, όταν διαμένουν σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.
Όπως συνέβη σε πολλές περιοχές του κόσμου οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, έτσι και στην Ινδία του 1,3 δις. πληθυσμού, τα σχολεία έκλεισαν από τον Μάρτιο του 2020.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως μέσω ίντερνετ, όμως δεν ήταν προσβάσιμα σε όλους. Τα περισσότερα παιδιά στην Ινδία, που ζουν σε επαρχιακές πόλεις και χωριά, δεν έχουν καν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε υπολογιστές και «έξυπνα» τηλέφωνα.
Έτσι λοιπόν, οι δάσκαλοι ενός σχολείου του Nilam Nagar, ενός χωριού της δυτικής Ινδίας (30.000 κατοίκων), αποφάσισαν να βοηθήσουν τα οικονομικά ασθενέστερα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της σύνδεσης στο διαδίκτυο, ώστε να μη μείνουν πίσω στην ύλη, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Τι σκέφτηκαν; Να αξιοποιήσουν τους δρόμους του χωριού, στους οποίους ούτως ή άλλως τα παιδιά αγαπούν να βγαίνουν για παιχνίδι. Ένας ντόπιος καλλιτέχνης κλήθηκε να δημιουργήσει πάνω από 250 τοιχογραφίες με μαθήματα, ενώ στόχος ήταν να γεμίσουν ακόμη 200 τοίχοι.
Η ιστορία ενός δασκάλου
Σε ένα τέτοιο, λοιπόν, χωριό της ανατολικής Ινδίας, ένας δάσκαλος αποφάσισε να γεμίσει τους τοίχους του με σχολικές πίνακες και να μετατρέψει τους δρόμους σε αίθουσες διδασκαλίας, προκειμένου τα παιδιά να αναπληρώσουν τα χαμένα τους μαθήματα μετά το παρατεταμένο lockdown στη χώρα.
Ο 34χρονος Deep Narayan Nayak, δάσκαλος στο χωριό Joba Attpara, ζωγράφισε στους τοίχους σπιτιών μαυροπίνακες και δίδαξε τα παιδιά στους δρόμους πέρυσι. Το τοπικό σχολείο είχε κλείσει, έπειτα από τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα -και όλον τον κόσμο σχεδόν- τον Μάρτιο του 2020.
«Η εκπαίδευση των παιδιών μας σταμάτησε από τότε που επιβλήθηκε το lockdown. Έτσι, τα παιδιά περιφέρονταν στους δρόμους. Ο δάσκαλος ήρθε και άρχισε να τους κάνει μάθημα», δήλωσε στο Reuters η Κίραν, μητέρα ενός από τους μαθητές.
Ο Nayak διδάσκει τα πάντα: από παιδικά ποιήματα μέχρι τη σημασία της χρήσης μάσκας και της καθαριότητας των χεριών στους περίπου 60 μαθητές και είναι διάσημος ως ο «Δάσκαλος του Δρόμου».
Ο δάσκαλος Nayak πήρε την πρωτότυπη απόφαση της υπαίθριας εκπαίδευσης όταν είδε τα παιδιά να περιπλανιούνται στο χωριό «και να φροντίζουν τα ζώα. «Ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν θα σταματούσαν να μαθαίνουν», κατέληξε.
Πηγή: Reuters
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη