Το μεγαλείο του δάσκαλου και η συγκλονιστική αγάπη για μάθηση κόντρα σε κάθε εμπόδιο

Ένας δάσκαλος που αγαπά τη δουλειά του και σέβεται τους μαθητές του δεν διανοείται να χάσει κάποιο παιδί τη μόρφωσή του, το μάθημά του. Πόσο μάλλον, όταν διαμένουν σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

Όπως συνέβη σε πολλές περιοχές του κόσμου οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, έτσι και στην Ινδία του 1,3 δις. πληθυσμού, τα σχολεία έκλεισαν από τον Μάρτιο του 2020.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως μέσω ίντερνετ, όμως δεν ήταν προσβάσιμα σε όλους. Τα περισσότερα παιδιά στην Ινδία, που ζουν σε επαρχιακές πόλεις και χωριά, δεν έχουν καν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε υπολογιστές και «έξυπνα» τηλέφωνα.

india_schools.jpg

Έτσι λοιπόν, οι δάσκαλοι ενός σχολείου του Nilam Nagar, ενός χωριού της δυτικής Ινδίας (30.000 κατοίκων), αποφάσισαν να βοηθήσουν τα οικονομικά ασθενέστερα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της σύνδεσης στο διαδίκτυο, ώστε να μη μείνουν πίσω στην ύλη, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. 

Τι σκέφτηκαν; Να αξιοποιήσουν τους δρόμους του χωριού, στους οποίους ούτως ή άλλως τα παιδιά αγαπούν να βγαίνουν για παιχνίδι. Ένας ντόπιος καλλιτέχνης κλήθηκε να δημιουργήσει πάνω από 250 τοιχογραφίες με μαθήματα, ενώ στόχος ήταν να γεμίσουν ακόμη 200 τοίχοι.

Η ιστορία ενός δασκάλου

Σε ένα τέτοιο, λοιπόν, χωριό της ανατολικής Ινδίας, ένας δάσκαλος αποφάσισε να γεμίσει τους τοίχους του με σχολικές πίνακες και να μετατρέψει τους δρόμους σε αίθουσες διδασκαλίας, προκειμένου τα παιδιά να αναπληρώσουν τα χαμένα τους μαθήματα μετά το παρατεταμένο lockdown στη χώρα.

Ο 34χρονος Deep Narayan Nayak, δάσκαλος στο χωριό Joba Attpara, ζωγράφισε στους τοίχους σπιτιών μαυροπίνακες και δίδαξε τα παιδιά στους δρόμους πέρυσι. Το τοπικό σχολείο είχε κλείσει, έπειτα από τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα -και όλον τον κόσμο σχεδόν- τον Μάρτιο του 2020.

indian-school-paints-village-walls-for-outdoor-covid-19-pandemic-classes.jpg

«Η εκπαίδευση των παιδιών μας σταμάτησε από τότε που επιβλήθηκε το lockdown. Έτσι, τα παιδιά περιφέρονταν στους δρόμους. Ο δάσκαλος ήρθε και άρχισε να τους κάνει μάθημα», δήλωσε στο Reuters η Κίραν, μητέρα ενός από τους μαθητές.

Ο Nayak διδάσκει τα πάντα: από παιδικά ποιήματα μέχρι τη σημασία της χρήσης μάσκας και της καθαριότητας των χεριών στους περίπου 60 μαθητές και είναι διάσημος ως ο «Δάσκαλος του Δρόμου».

Ο δάσκαλος Nayak πήρε την πρωτότυπη απόφαση της υπαίθριας εκπαίδευσης όταν είδε τα παιδιά να περιπλανιούνται στο χωριό «και να φροντίζουν τα ζώα. «Ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν θα σταματούσαν να μαθαίνουν», κατέληξε.

Πηγή: Reuters 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δεινόσαυρος χήνα
Βρέθηκε δεινόσαυρος που μοιάζει με χήνα και... πιγκουίνο! - Περίεργη η «αεροδυναμική» του
Ανακαλύφθηκε στη Μογγολία νέο είδος σαρκοβόρου δεινοσαύρου με «αεροδυναμικό» σώμα τύπου πιγκουίνου
Βρέθηκε δεινόσαυρος που μοιάζει με χήνα και... πιγκουίνο! - Περίεργη η «αεροδυναμική» του