Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» 

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν καταθέσει και τη σχετική προσφυγή.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το in.gr, οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους για αυτή την απόφαση-ορόσημο» σημείωσε.

O ιαπωνικός στρατός θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζεν Νακατάνο σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Θα παρατηρούμε στενά την κατάσταση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη την απόφαση. Εδώ και μήνες η Κίνα αναφέρει ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι κατά συνέπεια δεν θα αναγνωρίσει την απόφασή του, ανάγοντας την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της. 

«Η διαιτησία είναι άκυρη» είναι σήμερα ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ. 

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσιεύει άρθρα με τίτλο: «Η διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με κινέζο εμπειρογνώμονα», «Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς», «Η θάλασσα όπου οι κινέζοι ψαράδες ζουν και πεθαίνουν».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την απόφαση «σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια και τον κοινό στόχο της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος» και ζήτησαν από όλα τα μέρη αυτοσυγκράτηση...

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
Βία ανηλίκων στην Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε 13χρονη στον δρόμο για το σπίτι – Αναζητείται η μαθήτρια που βιντεοσκοπούσε
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
τεμοη
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
Σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη: Από την Παλαιά Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα