τριμπουσον
Είναι ένας όρος που μας ακούγεται οικείος, αν και δεν προέρχεται από τα ελληνικά. Πρόκειται για δάνειο από τα γαλλικά, που με τα χρόνια έγινε σχεδόν ντόπιο, ειδικά στον χώρο της εστίασης και του κρασιού.

Ποια είναι η ελληνική λέξη;

Στα ελληνικά, η επίσημη λέξη για το tirbouson είναι ανοιχτήρι.
Πιο ειδικά, για το εργαλείο που ανοίγει μπουκάλια κρασιού αφαιρώντας τον φελλό, χρησιμοποιούμε τη λέξη τιρμπουσόν, δηλαδή την εξελληνισμένη μορφή του γαλλικού όρου.

Στην καθημερινή χρήση, οι περισσότεροι λένε τιρμπουσόν όταν μιλούν για το εργαλείο του κρασιού και ανοιχτήρι για μπύρες ή αναψυκτικά, παρότι στην ουσία πρόκειται πάντα για διαφορετικού τύπου ανοιχτήρια.

Από πού προέρχεται η λέξη;

Η λέξη tirbouson προέρχεται από το γαλλικό tire-bouchon, που κυριολεκτικά σημαίνει "τραβάω τον φελλό"
(tirer = τραβώ, bouchon = φελλός).

Ο όρος πέρασε στα ελληνικά μέσα από:

τη γαστρονομία,

τα εστιατόρια και τα μπαρ,

την κουλτούρα του κρασιού που άρχισε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα τους τελευταίους αιώνες.

Έτσι, η λέξη καθιερώθηκε προφορικά και σταδιακά προσαρμόστηκε στη μορφή τιρμπουσόν.

Γιατί προτιμάμε συχνά τον ξενικό όρο;

Ο λόγος που ο όρος τιρμπουσόν χρησιμοποιείται τόσο συχνά είναι ότι αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στο εργαλείο του κρασιού.

Διαχωρίζει:

το ειδικό εργαλείο για φελλούς κρασιού από:

τα πιο γενικά ανοιχτήρια για μεταλλικά καπάκια (μπύρες, αναψυκτικά κ.λπ.).

Έτσι, ενώ η ελληνική λέξη ανοιχτήρι είναι απολύτως σωστή, η λέξη τιρμπουσόν έχει αποκτήσει μια πιο εξειδικευμένη, πρακτική χρήση.

Ένα αντικείμενο με μακρά διαδρομή

Το τιρμπουσόν δεν είναι σύγχρονη εφεύρεση. Εμφανίζεται ήδη από τον 17ο αιώνα, όταν οι φελλοί άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως για το κλείσιμο των μπουκαλιών κρασιού.

Με τον καιρό αναπτύχθηκαν πολλοί τύποι:

απλά βιδωτά ανοιχτήρια,

τιρμπουσόν σερβιτόρου με μοχλό,

μοντέλα με δύο βραχίονες,

ακόμη και ηλεκτρικά ή αυτόματα ανοιχτήρια.

Σήμερα, είτε μιλάμε για ένα απλό οικιακό εργαλείο είτε για επαγγελματικό bar tool, η βασική λειτουργία παραμένει η ίδια: να βγάζει με ασφάλεια και ευκολία τον φελλό.

Πώς είναι τελικά πιο σωστό να το λέμε;

Στην πράξη:

ανοιχτήρι είναι ο γενικός, σωστός ελληνικός όρος,

τιρμπουσόν είναι η καθιερωμένη εξελληνισμένη εκδοχή του γαλλικού tire-bouchon, ειδικά για το εργαλείο του κρασιού,

tirbouson είναι η ξενόγλωσση γραφή που απαντάται συχνά, αλλά δεν είναι ελληνική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απόσπαση εκπαιδευτικών
Σχολεία: Εκπαιδευτικός τιμωρείται με δυσμενή απόσπαση λόγω διαμαρτυριών για συγχωνεύσεις σχολείων
Διώξεις, ΕΔΕ και πειθαρχικά σε εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν – Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις και μαζική συμμετοχή
Σχολεία: Εκπαιδευτικός τιμωρείται με δυσμενή απόσπαση λόγω διαμαρτυριών για συγχωνεύσεις σχολείων
χιόνια
H «Σιβηρία της Ελλάδας»: Το χωριό που έχει 7 μήνες χειμώνα και φημισμένες πατάτες
Οι πολικές θερμοκρασίες, το μοναδικό μικροκλίμα και το προϊόν Π.Γ.Ε. που κάνει το χωριό διάσημο
H «Σιβηρία της Ελλάδας»: Το χωριό που έχει 7 μήνες χειμώνα και φημισμένες πατάτες
Σχολική αίθουσα
Ξεσηκωμός για τις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων – Εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν
Οι συγχωνεύσεις απειλούν οργανικές θέσεις, υποβαθμίζουν την προσχολική αγωγή και δυσκολεύουν τη λειτουργία των σχολείων, προειδοποιεί ο Σύλλογος «Γ....
Ξεσηκωμός για τις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων – Εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν