κλεομενης
Μια φωτογραφία από μαθητική διαμαρτυρία το 2022 επανέρχεται στο φως μετά τη δολοφονία του νεαρού στη Θεσσαλονίκη, συμβολίζοντας τον φαύλο κύκλο της οπαδικής βίας

Μια εικόνα που πριν από λίγα χρόνια εξέφραζε την ελπίδα για το τέλος της οπαδικής βίας, σήμερα προκαλεί συγκίνηση και βαθιά θλίψη. Ο 20χρονος Κλεομένης, που έχασε πρόσφατα τη ζωή του σε αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας από τους μαθητές που το 2022 κρατούσαν πανό στη μνήμη του Άλκη Καμπανού ζητώντας να σταματήσει ο κύκλος της βίας στα γήπεδα.

Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης συγκλονίζει την κοινή γνώμη: ο νεαρός που τότε, ως μαθητής, συμμετείχε σε μια συμβολική κίνηση κατά της οπαδικής βίας, βρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα θύμα ενός παρόμοιου περιστατικού.

Ο 20χρονος, οπαδός του ΠΑΟΚ, δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι από 23χρονο οπαδό του Άρης Θεσσαλονίκης. Ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στο περιστατικό.

Το νέο αυτό περιστατικό ξυπνά μνήμες από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού το 2022, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα και είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τη βία μεταξύ οπαδών.

Η φωτογραφία που έγινε σύμβολο

Μετά τη νέα τραγωδία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανεμφανίστηκε μια φωτογραφία από εκείνη την περίοδο. Στην εικόνα, μαθητές του 1ο Γυμνάσιο Συκεών κρατούν ένα πανό που γράφει: «Άλκη να είσαι ο τελευταίος – δεν ξεχνάμε».

Το πανό κρατούσαν δύο μαθητές: ο ένας φορούσε φανέλα του Άρη και ο άλλος φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο δεύτερος, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ήταν ο Κλεομένης.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον καθηγητή του σχολείου, Γιάννη Λαθήρα, ο οποίος αρχικά δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας από τους μαθητές που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν ο νεαρός που δολοφονήθηκε πρόσφατα.

Ένα μήνυμα που παραμένει επίκαιρο

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5 FM, ο εκπαιδευτικός ανέφερε ότι όταν η φωτογραφία άρχισε να γίνεται viral, αρκετοί πρώην μαθητές του τού υπενθύμισαν ποιος ήταν ο μαθητής με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Η εικόνα αυτή, που τότε εξέφραζε την ελπίδα ότι ο θάνατος του Άλκη θα αποτελούσε το τέλος ενός αιματηρού κύκλου, σήμερα λειτουργεί ως οδυνηρή υπενθύμιση ότι το πρόβλημα της οπαδικής βίας παραμένει ανοιχτό.

Για πολλούς στη Θεσσαλονίκη, η ιστορία του Κλεομένη δεν είναι απλώς μια ακόμη τραγωδία, αλλά ένα σύμβολο της ανάγκης να μπει οριστικό τέλος στη βία που συνεχίζει να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικά η δήλωση:

Για τα χρόνια που ήταν καθηγητής του Κλεομένη: «Ήμουν καθηγητής στο 1ο Γυυμνάσιο Συκεών και στο 2ο Λύκειο Συκεών. Μαθητής μας ήταν και ο Κλεομένης, τον θυμάμαι αμυδρά. Μετά πήγε στο 2ο Λύκειο. Όλα τα παιδιά τον θυμούνται ως ένα καλό παιδί, χαμογελαστό. Πριν 4 χρόνια τα παιδιά του 2ου Λυκείου έκαναν μια πολύ συγκινητική κίνηση και βγήκαν φωτογραφία, όλα τα παιδιά, με ένα πανό που έγραφε Άλκη να είσαι ο τελευταίος

Το ένα παιδί με τα χρώματα του ΠΑΟΚ και το άλλο με του Άρη κρατούσαν το πανό. Θυμήθηκα τη φωτογραφία, την ανέβασα και κάποιος μου θύμισε, μου είπε, ότι το παιδί με τα ασπρόμαυρα ήταν ο Κλεομένης. Είναι συγκλονιστικό. Συγκλονίστηκα. Πολύ τραγικό, ένα παιχνίδι της μοίρας απίστευτο. Ελπίζουμε να είναι ο τελευταίος».

Για το ότι κράτησε αυτό το πανό: «Συμμετείχε στο μήνυμα. Είχε τη φανέλα του ΠΑΟΚ και έγραψαν μαζί το πανό και έβγαλαν φωτογραφία για να στείλουν μήνυμα, να σταματήσει αυτή η τρέλα, αυτά τα φονικά».

Για τα όσα έζησε στην κηδεία και την αίσθησή του για τη συνέχεια: «Ο φόβος μου είναι ότι δε θα είναι τελευταίος ούτε ο Κλεομένης. Ήμασταν συντετριμμένοι. Ένιωσα ότι μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα. Είναι κρίμα, νέα παιδιά να σκοτώνονται για αυτά τα πράγματα. Να είναι όλοι αγαπημένοι, ανεξάρτητα της ομάδας που ο καθένας πιστεύει. Ήταν πολύς κόσμος στην κηδεία. Πιο πολύ οι συγγενείς και οι φίλοι του, τα παιδιά από τον ΠΑΟΚ, άνθρωποι της ομάδας. Δεν μπορούμε να χωνέψουμε το γεγονός. Στεναχωριέμαι σαν δάσκαλος και πατέρας. Ντρέπομαι που χάνουμε αυτά τα παιδιά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λαπτ
Πώς να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας στο ίντερνετ με απλές κινήσεις
Παρότι η ψηφιακή ιχνηλάτηση είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα, η λύση δεν βρίσκεται στον πανικό, αλλά στην υιοθέτηση στοχευμένων πρακτικών ασφαλείας...
Πώς να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας στο ίντερνετ με απλές κινήσεις
Τηγανητές πατάτες
Η επιστήμη της «υγιεινής» τηγανητής πατάτας: Η νέα μέθοδος που μειώνει τα λιπαρά χωρίς να θυσιάζει τη γεύση
Παρά τη δημοτικότητά τους, τα τηγανητά τρόφιμα αποτελούν συχνά «κόκκινο πανί» για τους διατροφολόγους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος...
Η επιστήμη της «υγιεινής» τηγανητής πατάτας: Η νέα μέθοδος που μειώνει τα λιπαρά χωρίς να θυσιάζει τη γεύση
λουκα
Λουκάνικα κοτόπουλου: Η «βολική» λύση που κρύβει διατροφικές παγίδες για τα παιδιά
Αυτά τα προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και η συστηματική παρουσία τους στο παιδικό πιάτο θα πρέπει να αποφεύγεται
Λουκάνικα κοτόπουλου: Η «βολική» λύση που κρύβει διατροφικές παγίδες για τα παιδιά
κουκε
Η αεροπορική εταιρεία που φέρνει κουκέτες ύπνου στην οικονομική θέση
Η αεροπορική εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει έξι ειδικές κάψουλες ύπνου στον διάδρομο των νέων αεροσκαφών Boeing 787-9 Dreamline
Η αεροπορική εταιρεία που φέρνει κουκέτες ύπνου στην οικονομική θέση