bamia
Ένα δημοφιλές λαχανικό στην ελληνική κουζίνα, γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και τη χρήση του σε παραδοσιακές συνταγές

Παρότι αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, η λέξη «μπάμια» δεν έχει ελληνική καταγωγή. Η διαδρομή της ξεκινά από την αραβική λέξη bāmiyā, πέρασε στην οθωμανική τουρκική ως bamye, και από εκεί υιοθετήθηκε στα νέα ελληνικά.

Αν και στο καθημερινό λεξιλόγιο τη γνωρίζουμε απλά ως «μπάμια», η επίσημη ονομασία του φυτού στα ελληνικά είναι «ιβίσκος ο εδώδιμος» — ένα φυτό που καλλιεργείται ευρέως σε θερμά κλίματα και είναι γνωστό για τους βρώσιμους λοβούς του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μολύβια
Εκπαιδευτικοί ως «τεχνικοί» μιας μηχανής: Όταν το σχολείο μετρά ώρες και χάνει ανθρώπους
Το σχολείο μοιάζει με εταιρεία σιδηροδρόμων: το κρίσιμο είναι να τηρούνται τα δρομολόγια. Η ύλη πρέπει να «βγει», τα προγράμματα να μην καθυστερούν,...
Εκπαιδευτικοί ως «τεχνικοί» μιας μηχανής: Όταν το σχολείο μετρά ώρες και χάνει ανθρώπους
Περίπτερο
Από την αρχαιότητα στη γειτονιά μας: Ποια η ξεχασμένη ρίζα της λέξης «περίπτερο»
Η καθημερινή λέξη που χρησιμοποιούμε όλοι κρύβει πίσω της μια καθαρά αρχαιοελληνική έννοια, πολύ διαφορετική από τη σημερινή της σημασία
Από την αρχαιότητα στη γειτονιά μας: Ποια η ξεχασμένη ρίζα της λέξης «περίπτερο»