Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, μαθητές σχολείων της Αττικής προχωρούν σε διήμερες καταλήψεις και διαδηλώσεις, ζητώντας να τιμηθούν οι 57 ψυχές που χάθηκαν και να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα.
Οι καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, ενώ οι μαθητές προγραμματίζουν μαζική συμμετοχή σε συλλαλητήρια, με το πρώτο να είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια. Παράλληλα, καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου, ημέρα επετείου του δυστυχήματος.
"Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί"
Η μαθητική κοινότητα με έντονη αγανάκτηση επιρρίπτει ευθύνες στο κράτος, τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Hellenic Train για την πολιτική που θέτει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. «Δεν ξεχνάμε τους 57 νεκρούς των Τεμπών» τονίζουν, σημειώνοντας πως το «έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί».
Οι μαθητές διαδηλώνουν και ενάντια στο σχέδιο για την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο χαρακτηρίζουν ως άδικο και ταξικό, καθώς μετατρέπει τα σχολεία σε διαρκή εξεταστικά κέντρα, αυξάνει το άγχος και ενισχύει την ανάγκη για φροντιστήρια, επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειες.
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους μαθητές να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Οι κινητοποιήσεις μας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς των Τεμπών και αγώνας για ένα σχολείο δημιουργικό, ασφαλές και χωρίς διαχωρισμούς».
Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αναδεικνύει την αντίθεση των μαθητών απέναντι στην πολιτική που «μετράει τις ζωές και τις ανάγκες μας σε ευρώ», υπογραμμίζοντας τις καθημερινές ελλείψεις και κινδύνους που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους.
"Η πολιτική του κέρδους δεν θα περάσει"
Η μαθητική κοινότητα διατρανώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και το μέλλον μας. Η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς των Τεμπών είναι να σταματήσουμε την πολιτική του κέρδους», δηλώνουν.
Η στήριξη των γονέων
Οι γονείς συμμετέχουν επίσης στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα παιδιά τους. Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Δεν παραιτούμαστε από όσα δικαιούνται τα παιδιά μας! Θα διεκδικήσουμε μαζί την ασφάλεια, τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει. Να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους ενόχους του δυστυχήματος, να αποσυρθεί το Εθνικό Απολυτήριο».
Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για τις καταλήψεις
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι, παρά τις κινητοποιήσεις, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και η λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά. Οι μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες, καθώς οι απουσίες δεν θεωρούνται δικαιολογημένες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια διδακτικών ωρών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Κοκκινάκη Υπατία