Όταν οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο, η πρώτη μας σκέψη είναι να χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη στο ελάχιστο και να απομονώσουμε κάθε άχρηστο χώρο στο σπίτι. Όμως, όπως επισημαίνουν τεχνικοί και ειδικοί στον κλιματισμό, τέτοιες κινήσεις είναι συχνά η αρχή για προβλήματα — και όχι λύσεις.
«Τα χειρότερα προβλήματα με τα κλιματιστικά συνήθως ξεκινούν με καλές προθέσεις και καταλήγουν σε έναν λογαριασμό επισκευής», τονίζει τεχνικός συστημάτων HVAC στο περιοδικό Real Simple. «Έχω δει ανθρώπους να καίνε τα συστήματά τους ‘βελτιστοποιώντας’ πράγματα που δεν κατανοούν πλήρως».
Ακολουθούν τα πιο συχνά —και επιζήμια— λάθη που κάνουν οι χρήστες όταν προσπαθούν να επιβιώσουν από τον καύσωνα με τη βοήθεια του κλιματιστικού.
1. Βάζετε τον θερμοστάτη στο... τέρμα
Η ψευδαίσθηση ότι το σπίτι θα δροσιστεί γρηγορότερα αν "κατεβάσουμε" τον θερμοστάτη στους 18°C είναι διάχυτη. Όμως, οι ειδικοί τονίζουν πως η μονάδα λειτουργεί με σταθερό ρυθμό, άσχετα με το πόσο χαμηλά ορίσουμε τη θερμοκρασία.
«Το μόνο που καταφέρνετε είναι να πιέζετε υπερβολικά το σύστημα, αυξάνοντας την κατανάλωση χωρίς να επιτυγχάνετε ταχύτερη ψύξη», σημειώνεται.
Αντί για αυτό, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 25-26°C και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής ή δαπέδου για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Η δροσιά θα είναι επαρκής και το κλιματιστικό σας θα σας ευχαριστεί.
2. Ξεχνάτε να καθαρίσετε τα φίλτρα
Τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι το πρώτο σημείο που επηρεάζει τη ροή του αέρα — και συχνά το πιο παραμελημένο. Αν φράξουν, το σύστημα δουλεύει με διπλή ένταση, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια και φθείροντας τα εσωτερικά του μέρη.
«Ειδικά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, το σύστημα λειτουργεί συνεχώς και το φίλτρο φράζει γρήγορα», επισημαίνουν.
Έλεγχος κάθε μήνα και αλλαγή ανά τρίμηνο είναι το μίνιμουμ. Αν έχετε κατοικίδια ή αλλεργίες στο σπίτι, ίσως χρειάζεται και πιο συχνά.
3. Κλείνετε πόρτες και στόμια εξαερισμού
Ακούγεται λογικό να κλείσετε τα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε για να «συγκεντρώσετε» τη δροσιά. Στην πραγματικότητα, αυτό διαταράσσει την ισορροπία πίεσης του HVAC, με συνέπειες όπως διαρροές στους αγωγούς και μειωμένη απόδοση.
«Είναι καλύτερο να αφήνετε τα ανοίγματα εξαερισμού ανοιχτά και να χρησιμοποιείτε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για να διαχειρίζεστε τη θερμοκρασία πιο αποτελεσματικά», συμβουλεύουν οι τεχνικοί.
Ανοικτές εσωτερικές πόρτες = καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
4. Σφραγίζετε τους αγωγούς με λάθος ταινίες
Οι πρόχειρες μονώσεις με κοινή μονωτική ταινία, αφρό ή άλλα υλικά που δεν είναι εγκεκριμένα για HVAC, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα διαρροής, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη φθορά.
«Τα ακατάλληλα υλικά υποβαθμίζονται γρήγορα. Αν υποψιάζεστε διαρροή ή κακή απόδοση, καλέστε επαγγελματία», λένε οι ειδικοί.
5. Αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια
Μικροί ήχοι, απότομες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία ή ανεξήγητα υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας δεν είναι "συμπτώσεις". Είναι προειδοποιήσεις.
«Τα σημάδια συχνά υποδεικνύουν μικρά προβλήματα που είναι φθηνά για να διορθωθούν νωρίς, αλλά γίνονται δαπανηρά αν δεν ελεγχθούν», προειδοποιούν οι ειδικοί του Real Simple.
Αν κάτι "δεν πάει καλά", μην το αγνοήσετε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ