λουκουμάδες
Αφράτοι, ζαχαρένιοι λουκουμάδες με λιγότερα λιπαρά, που ξυπνούν τις παιδικές μας γλυκές αναμνήσεις χωρίς ενοχές.

Η γεύση των λουκουμάδων με ζάχαρη μας ταξιδεύει κατευθείαν στα παιδικά μας χρόνια. Κάποτε ήταν το πιο δημοφιλές γλυκό για τα παιδιά και μπορούσες να το βρεις παντού – από τα σχολικά κυλικεία και τους φούρνους της γειτονιάς, μέχρι τα κουλουρτζίδικα του κέντρου ή τους πλανόδιους στις παραλίες. Σήμερα, η κλασική αυτή λιχουδιά συνυπάρχει με πιο υγιεινές επιλογές, ενώ ο ίδιος λουκουμάς έχει εξελιχθεί σε donuts με ποικιλία γεύσεων.

Παρόλα αυτά, για πολλούς παραμένει συνώνυμο του «έτοιμου» γλυκού, τηγανισμένο και πασπαλισμένο με ζάχαρη, και σίγουρα δεν το απολαμβάνουμε καθημερινά λόγω θερμίδων και λιπαρών. Η καλή είδηση είναι ότι μπορούμε να φτιάξουμε τους λουκουμάδες στο σπίτι με έναν πιο υγιεινό τρόπο: ψήνοντάς τους αντί για τηγάνισμα, διατηρώντας όμως τη νοστιμιά τους.

Συνταγή για λουκουμάδες φούρνου (4 μερίδες)

Υλικά:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 50 γρ. ζάχαρη για τη ζύμη + 1 φλιτζάνι για πασπάλισμα

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 1 αυγό

  • ½ κούπα πλήρες γάλα

  • 50 γρ. λιωμένο βούτυρο

  • 8 γρ. ξηρή μαγιά

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι. Σε ξεχωριστό σκεύος χτυπάμε το αυγό, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τη μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα υγρά στο αλεύρι και ανακατεύουμε με γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

  3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 2 εκ., κόβουμε με μεγάλο ποτήρι τους λουκουμάδες και δημιουργούμε τρύπα στη μέση με μικρότερο σκεύος. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

  4. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Η περίσσεια ζύμης ξαναπλάθεται, αφήνεται να φουσκώσει και ψήνεται ξανά.

  • Για καλύτερη πρόσφυση της ζάχαρης, αφήστε τους λουκουμάδες να χλιαρύνουν λίγο ή αλείψτε με ελάχιστο νερό, μέλι ή αραιωμένη μαρμελάδα.

  • Αν έχετε φριτέζα αέρος, χρειάζονται μόνο 2-3 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπατονετες
Μπατονέτες και «υψηλής τεχνολογίας» εργαλεία καθαρισμού αυτιών: Τι λένε οι ειδικοί για την ασφάλειά τους
Η ασφάλεια του αυτιού είναι πιο σημαντική από την εμμονή για πλήρη καθαριότητα, επισημαίνουν οι ειδικο
Μπατονέτες και «υψηλής τεχνολογίας» εργαλεία καθαρισμού αυτιών: Τι λένε οι ειδικοί για την ασφάλειά τους
ρύζι
Μακαρόνια και ρύζι: Πώς να τα αποθηκεύετε σωστά για να παραμείνουν φρέσκα
Με λίγη προσοχή, τα μακαρόνια και το ρύζι μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για πολλούς μήνες, κρατώντας ανέπαφη τη γεύση και την ποιότητά τους.
Μακαρόνια και ρύζι: Πώς να τα αποθηκεύετε σωστά για να παραμείνουν φρέσκα
λουκουμάδες
Ζαχαρένιοι λουκουμάδες φούρνου: Η αγαπημένη γλυκιά νοσταλγία… πιο υγιεινή
Αφράτοι, ζαχαρένιοι λουκουμάδες με λιγότερα λιπαρά, που ξυπνούν τις παιδικές μας γλυκές αναμνήσεις χωρίς ενοχές.
Ζαχαρένιοι λουκουμάδες φούρνου: Η αγαπημένη γλυκιά νοσταλγία… πιο υγιεινή