Ένα βίντεο με δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προκαλέσει ανησυχίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης των μετρητών στην Ευρώπη.
Αναρτήσεις ισχυρίζονται ότι από τον Οκτώβριο του 2025 το ψηφιακό ευρώ θα αντικαταστήσει το φυσικό χρήμα, επιτρέποντας μάλιστα στην ΕΚΤ να ελέγχει τις πληρωμές των πολιτών. Πόση αλήθεια όμως υπάρχει σε αυτές τις ερμηνείες;
Η φημολογία ξεκίνησε από δηλώσεις της Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 6 Μαρτίου 2025, όπου ανέφερε ότι «ελπίζει το ψηφιακό ευρώ να μην θαφτεί» και ότι ο Οκτώβριος του 2025 είναι ένα κρίσιμο ορόσημο.
Ωστόσο, τα βίντεο που κυκλοφόρησαν απομονώνουν τη φράση από το πλήρες πλαίσιο της συζήτησης. Δεν πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση κυκλοφορίας του ψηφιακού ευρώ, ούτε για δήλωση περί κατάργησης των μετρητών.
Ο Οκτώβριος του 2025: Τι σηματοδοτεί
Σύμφωνα με διευκρινίσεις της ΕΚΤ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η ημερομηνία του Οκτωβρίου του 2025 αφορά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής φάσης του έργου για το ψηφιακό ευρώ, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.
Η μετάβαση στην επόμενη φάση προϋποθέτει:
Νομοθετική έγκριση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Πιλοτικά προγράμματα και τεχνικές δοκιμές
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ, ούτε για την αντικατάσταση του φυσικού χρήματος.
Το φυσικό χρήμα δεν καταργείται
Η Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας, σε απάντηση προς το AFP, ξεκαθάρισε ότι «το μετρητό δεν θα καταργηθεί» και ότι «κανείς στην ευρωζώνη δεν σχεδιάζει την κατάργησή του».
Επιπλέον, η ίδια η ΕΚΤ σχεδιάζει την ανανέωση των τραπεζογραμματίων ευρώ, ενισχύοντας τη δέσμευσή της στη συνύπαρξη φυσικού και ψηφιακού χρήματος.
Αντίστοιχη στάση έχει και η Τράπεζα της Γαλλίας, η οποία τονίζει ότι το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες με το μετρητό αλλά στον ψηφιακό χώρο.
Τι είναι το ψηφιακό ευρώ;
Το ψηφιακό ευρώ είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία ενός κρατικού ψηφιακού νομίσματος (CBDC) που θα εξασφαλίζει:
Ασφαλείς και προσβάσιμες ψηφιακές πληρωμές
Διατήρηση της νομισματικής κυριαρχίας της Ευρωζώνης
Χαμηλό κόστος συναλλαγών για τους πολίτες
Προστασία της ιδιωτικότητας σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του μετρητού
Στόχος δεν είναι η κατάργηση των μετρητών, αλλά η προσαρμογή στις ψηφιακές συνήθειες των πολιτών και η αποτροπή της εξάρτησης από ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα.
Παρά τις φήμες και τους τίτλους στα social media, δεν υπάρχει καμία απόφαση για κατάργηση του φυσικού χρήματος στην Ευρωζώνη. Ο Οκτώβριος του 2025 αποτελεί ορόσημο τεχνικού και θεσμικού χαρακτήρα, όχι ημερομηνία μετάβασης.
Το ψηφιακό ευρώ βρίσκεται ακόμη σε φάση αξιολόγησης και ενδέχεται να κυκλοφορήσει σε βάθος χρόνου και με σταδιακή εφαρμογή, μόνο ως συμπλήρωμα του μετρητού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ