Ψάρια
Το ψάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με άλλα ζωικά προϊόντα.

Τα ψάρια που ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία


1. Σολομός
Ο σολομός θεωρείται από τα πιο ωφέλιμα ψάρια, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά. Παράλληλα, προσφέρει βιταμίνες B12 και D, καθώς και σελήνιο. Ο άγριος σολομός, μάλιστα, περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και κάλιο από τον εκτρεφόμενο, γεγονός που τον καθιστά ιδανική επιλογή για τη ρύθμιση της πίεσης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

2. Σαρδέλες
Μικρές σε μέγεθος αλλά πολύτιμες διατροφικά, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, κάτι που τις καθιστά ασφαλέστερη επιλογή, ειδικά για εγκύους και μικρά παιδιά. Οι σαρδέλες με το κόκαλο προσφέρουν και ασβέστιο, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των οστών.

3. Σκουμπρί Ατλαντικού
Το σκουμπρί είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες σκουμπριού, όπως το βασιλικό, το σκουμπρί του Ατλαντικού περιέχει πολύ λιγότερο υδράργυρο, καθιστώντας το ασφαλέστερο για τακτική κατανάλωση.

4. Πέστροφα εκτροφής
Η εκτρεφόμενη πέστροφα είναι γεμάτη με ωμέγα-3 λιπαρά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνη D και σελήνιο. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση των φλεγμονών. Για ασφαλέστερη επιλογή, αναζητήστε πέστροφα με πιστοποίηση από τον οργανισμό ASC, που διασφαλίζει υπεύθυνες πρακτικές εκτροφής.

Ποια ψάρια χρειάζεται να καταναλώνονται με φειδώ


Ορισμένα ψάρια έχουν την τάση να συσσωρεύουν υδράργυρο στον οργανισμό τους, ένα βαρέο μέταλλο που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Τα είδη που καλό είναι να καταναλώνονται πιο αραιά περιλαμβάνουν:

Καρχαρίας

Ξιφίας

Βασιλικό σκουμπρί

Κεραμιδόψαρο

Μεγαλόφθαλμος τόνος

Επιπλέον, η κατανάλωση ωμού ψαριού, όπως στο σούσι, ενέχει κινδύνους για τροφιμογενείς λοιμώξεις. Γι’ αυτό άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό, παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το ωμό ψάρι.

Συμβουλές για πιο υγιεινή κατανάλωση ψαριών
Προτιμήστε μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο, το ψήσιμο στον ατμό ή στο φούρνο, αντί για το τηγάνισμα.

Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή χυμό λεμονιού για έξτρα γεύση και θρεπτική αξία.

Συνδυάστε το ψάρι με λαχανικά εποχής και δημητριακά ολικής άλεσης για ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

keik
Vegan banana bread με 5 μόνο υλικά
Με λίγα και απλά υλικά, φτιάχνεται εύκολα και προσφέρει ένα απολαυστικό και υγιεινό αποτέλεσμα, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.
Vegan banana bread με 5 μόνο υλικά
paideias
Έρχεται αποζημίωση για εκπαιδευτικούς: Τι προβλέπει η νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας για συμμετοχή σε δράσεις, ομίλους και αξιολογήσεις
Αποζημίωση για Εκπαιδευτικούς – Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ
Έρχεται αποζημίωση για εκπαιδευτικούς: Τι προβλέπει η νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας για συμμετοχή σε δράσεις, ομίλους και αξιολογήσεις
φοιτητές
Ηχηρό μήνυμα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση τώρα – Όχι διαγραφές φοιτητών
Πρυτάνεις: χρηματοδότηση τώρα στα Πανεπιστήμια – όχι διαγραφές όσων παλεύουν για πτυχίο – Επίθεση ΜΑΤ σε φοιτητές και διοικητικούς
Ηχηρό μήνυμα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων: Χρηματοδότηση τώρα – Όχι διαγραφές φοιτητών