Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου, και με αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα θαλασσινά ίδια ορισμένα ξεχωρίζουν λόγω του υψηλού διατροφικού τους προφίλ, της χαμηλής περιεκτικότητας σε τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, και της βιωσιμότητάς τους.
1. Σαρδέλες
Μικρές αλλά διατροφικά πανίσχυρες, οι σαρδέλες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε και Β12. Είναι μια φυσική πηγή EPA και DHA, απαραίτητων για την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Ένα μόλις γεύμα σαρδέλας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας τες εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς και των οστών.
2. Σκουμπρί
Το σκουμπρί είναι πλούσιο σε Β12, σελήνιο και μαγνήσιο με το πρώτο να υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, είναι φιλικό προς την υγεία καθώς περιέχει λιγότερο υδράργυρο από τα μεγαλύτερα ψάρια, προσφέροντας ασφαλή κατανάλωση μαζί με πλούσια διατροφική αξία.
3. Ρέγγα
Ένα άλλο ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3, βιταμίνες D, E και Β12, καθώς και ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο. Η ρέγγα είναι χαμηλή σε βαρέα μέταλλα και τοξίνες, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια θρεπτική και ασφαλή διατροφή με έμφαση στην πρόληψη της φλεγμονής.
4. Μύδια
Αποτελούν θρεπτική βόμβα πλούσια σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο, απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι επίσης πολύ χαμηλά σε υδράργυρο και θερμίδες, ενώ προσφέρουν σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, ιδανικές για χορταστικά γεύματα.
5. Πέστροφα
Η πέστροφα συνδυάζει ωμέγα-3 με βιταμίνη D, βοηθώντας στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και στη διατήρηση της υγείας των οστών. Είναι από τις ελάχιστες φυσικές πηγές βιταμίνης D, και ταυτόχρονα πλούσια σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και Β12.
6. Στρείδια
Πέρα από την πλούσια γεύση τους, τα στρείδια είναι εξαιρετική πηγή χαλκού, ψευδάργυρου, σεληνίου και σιδήρου. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλές θερμίδες, αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα που επιδιώκουν έλεγχο βάρους και ενίσχυση των αποθεμάτων σιδήρου, ειδικά σε περιόδους αναιμίας.
7. Γαρίδες
Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασταξανθίνη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό τις καθιστά μοναδικές στην προστασία από το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, προσφέρουν καλές ποσότητες σε Β12, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες, χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες.
8. Καβούρι
Πλούσιο σε ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες Β, το καβούρι συμβάλλει στην ανοσολογική ενίσχυση και τη σωστή κυτταρική λειτουργία. Επιπλέον, προσφέρει ωμέγα-3 λιπαρά που προάγουν την καρδιοαγγειακή υγεία.
9. Αστακός
Γνωστός για τη γευστική του αξία, ο αστακός είναι και διατροφικά ωφέλιμος. Παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, Β12, σελήνιο και χαλκό. Παρά τη γαστρονομική του πολυτέλεια, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του αίματος και του νευρικού συστήματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ