Ψάρια
Μπορεί τα ψάρια να έχουν μεγάλη διατροφική αξία, αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC), «το ψάρι περιέχει 18-20% υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών της ομάδας Β, καθώς και λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Δ. Είναι επίσης πλούσιο σε ιώδιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο (αν καταναλωθεί με τα κόκαλα) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε συνδετικό ιστό, γεγονός που καθιστά την πέψη του ευκολότερη».

Εντούτοις πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ψάρια που δεν είναι τα πιο υγιεινά, όπως ο καπνιστός σολομός, τα καβουροπόδαρα ή τα ψαρομπαστούνια. Αυτά τα προϊόντα, αν και δημοφιλή, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν και άλλα ψάρια για τα οποία οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγονται.

Τα τρία ψάρια που οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγονται

Προτιμότερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, διαμηνύουν οι ειδικοί, επιλέγοντας αυτά με την υψηλότερη διατροφική αξία. Στον αντίποδα, καλό θα ήταν οι καταναλωτές να αποφεύγουν ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή εκείνα που προέρχονται από μολυσμένα νερά.

Η τιλάπια

Η τιλάπια είναι ένα φθηνό ψάρι με χαμηλή θρεπτική αξία, με μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι ένα από τα ψάρια γλυκού νερού με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία. Συνήθως προέρχεται από την Κίνα, όπου εκτρέφεται σε μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση. Μπορεί να αντικατασταθεί από τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Η πάνγκα

Η πάνγκα, που προέρχεται επίσης από την Ασία. Το 90% της πάνγκας προέρχεται από τον ποταμό Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, ένα από τα πιο μολυσμένα νερά στον κόσμο.

Η πέρκα

Τέλος, η πέρκα, ένα αφρικανικό ψάρι που καταναλώνεται συχνά σε συνταγές ως παναρισμένα και μαγειρεμένα πιάτα, συνιστάται να αποφεύγεται. Η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) συνιστά από το 2017 να αποφεύγεται η κατανάλωση πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια στην Αφρική, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και ήταν εντός νόμιμων ορίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

psigio
Τι αποκαλύπτει η θερμοκρασία των τροφίμων για την υγεία σας
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει τόσο την...
Τι αποκαλύπτει η θερμοκρασία των τροφίμων για την υγεία σας
xeria
Τι σημαίνει το μούδιασμα στα χέρια σας και πότε χρειάζεται προσοχή
Το αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος στα χέρια είναι πιο συχνό από ό,τι νομίζουμε και μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες.
Τι σημαίνει το μούδιασμα στα χέρια σας και πότε χρειάζεται προσοχή
kapnisma.jpg
Πως το κάπνισμα στην εφηβεία επηρεάζει τη γήρανση των παιδιών
Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το κάπνισμα κατά την εφηβεία δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον έφηβο, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις και στα...
Πως το κάπνισμα στην εφηβεία επηρεάζει τη γήρανση των παιδιών