Σε έναν κόσμο που η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, τα ψάρια ξεχωρίζουν ως ένας από τους πιο πολύτιμους διατροφικούς συμμάχους. Δεν είναι μόνο η γεύση που τα κατατάσσει ψηλά στο τραπέζι μας, αλλά και τα εντυπωσιακά οφέλη τους για την υγεία.
Πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, με χαμηλά λιπαρά και γεμάτα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα ψάρια συμβάλλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο όχι όλα τα ψάρια προσφέρουν τα ίδια οφέλη. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, δύο συγκεκριμένα είδη ξεχωρίζουν: ο μπακαλιάρος και η ρέγγα.
Μπακαλιάρος: Η άπαχη επιλογή που θωρακίζει την υγεία
Ανήκει στα λεγόμενα «λευκά ψάρια» και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν μια γευστική τροφή με ελάχιστες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Ο μπακαλιάρος προσφέρει πλούσιες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β –ιδιαίτερα B6 και B12– που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την κυτταρική ανάπτυξη.
Επιπλέον, περιέχει σημαντικά επίπεδα σεληνίου και ιωδίου. Το σελήνιο ενισχύει την κυτταρική άμυνα του οργανισμού, ενώ το ιώδιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μπακαλιάρου περιέχει περίπου 100 θερμίδες και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας τον ιδανική επιλογή έναντι άλλων ζωικών πηγών πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας που έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.
Ρέγγα: Το λιπαρό ψάρι που αγαπά την καρδιά και τον εγκέφαλο
Η ρέγγα, ανήκει στην κατηγορία των «λιπαρών ψαριών», μια ομάδα που έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για την καρδιοαγγειακή υγεία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.
Εκτός από την καρδιά, η ρέγγα φροντίζει και τον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 σχετίζεται με βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες και μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Επιπλέον, αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης D –σημαντικής για τα οστά– και B12, που ενισχύει το νευρικό σύστημα.
Ανά 100 γραμμάρια, η ρέγγα προσφέρει περίπου 200 θερμίδες, 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 11 γραμμάρια λιπαρών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ωφέλιμα πολυακόρεστα.
Πόσο ψάρι πρέπει να τρώμε;
Οι ειδικοί συνιστούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, με τουλάχιστον μία να περιλαμβάνει λιπαρό ψάρι. Σύμφωνα με το British Heart Foundation, μια επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ισοδυναμεί με 450mg την ημέρα – ποσότητα που καλύπτεται εύκολα με την τακτική κατανάλωση ρέγγας ή άλλων λιπαρών ψαριών.
Ανεξαρτήτως προτίμησης, είτε επιλέγετε λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος είτε λιπαρά όπως η ρέγγα, εντάξτε τα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Η θάλασσα, εκτός από γεύση, προσφέρει και υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ