Θαλασσινά
Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά;

Η πλειοψηφία των καταναλωτών φαίνεται να επιλέγουν τρόφιμα όπως πουλερικά και θαλασσινά για την καθημερινή τους διατροφή, περιορίζοντας τη χρήση επεξεργασμένων τροφών. Σύμφωνα με έρευνες, τα πουλερικά και τα ψάρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά.

Όσον αφορά τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, Christofer Golden, μικρότερα ψάρια όπως οι σαρδέλες, αλλά και οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια, η ρέγγα και το σκουμπρί, όχι μόνο προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης πιο οικολογικές επιλογές σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα ζωικά τρόφιμα.

Γιατί να προτιμούμε τα μικρά ψάρια;

Μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών στοιχείων, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και στην αποκατάσταση της ισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως αναφέρει ο καθηγητής Golden. Τα μικρά ψάρια περιέχουν επίσης λιγότερα βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο και PCB, σε αντίθεση με τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο τόνος, τα οποία συσσωρεύουν περισσότερους τοξικούς παράγοντες λόγω της τροφικής αλυσίδας. Επιπλέον, η κατανάλωση μικρών ψαριών είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τη χρήση ιχθυάλευρων για την εκτροφή ψαριών όπως ο σολομός του ιχθυοτροφείου.

Οφέλη από τα μαλάκια

Τα δίθυρα μαλάκια, όπως τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Περιέχουν ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και την προστασία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Golden, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να προσέχουν την ασφαλή προετοιμασία τους και να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς, καθώς τα μαλάκια είναι ευπαθή τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθηγητές
Όταν το σχολείο τελειώνει στις 14:00… αλλά οι απαιτήσεις συνεχίζονται
Η αλήθεια είναι σκληρή: κάθε ώρα που ένας δάσκαλος ή καθηγητής περνά στην τάξη, είτε για «απασχόληση» είτε για αντικατάσταση, είναι διδακτικό έργο....
Όταν το σχολείο τελειώνει στις 14:00… αλλά οι απαιτήσεις συνεχίζονται
tameio.jpg
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν ανά Ταμείο οι συνταξιούχοι το 2026 και το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς
Συντάξεις: Έως 312 ευρώ πάνω το 2026 και έως 696 ευρώ το 2027 [Αναλυτικοί πίνακες]
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν ανά Ταμείο οι συνταξιούχοι το 2026 και το 2027 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς