fagito
Ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» υποστηρίζει ότι αν σηκώσουμε ένα φαγητό από το πάτωμα μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, η επιστήμη φαίνεται να διαφωνεί.

Η επιστημονική έρευνα

Η πρώτη επιστημονική μελέτη γύρω από τον συγκεκριμένο κανόνα πραγματοποιήθηκε το 2003 από τη Jillian Clarke, κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Η Clarke εξέτασε την ύπαρξη μικροβίων σε δάπεδα πανεπιστημιακών χώρων και βρήκε ότι τα περισσότερα ήταν σχετικά καθαρά από βακτήρια, κυρίως επειδή οι επιφάνειες ήταν στεγνές, κάτι που εμποδίζει την επιβίωση παθογόνων, όπως η σαλμονέλα και το E. coli.

Ωστόσο, όταν τοποθέτησε μπισκότα και ζελεδάκια σε επιφάνειες μολυσμένες με E. coli, παρατήρησε ότι τα βακτήρια μεταφέρθηκαν άμεσα στα τρόφιμα, ανεξάρτητα από το αν είχαν περάσει πέντε δευτερόλεπτα ή λιγότερο.

Η Clarke, μάλιστα, κέρδισε το βραβείο Ig Nobel το 2004 για την έρευνά της, μια διάκριση που απονέμεται σε επιστημονικές μελέτες που «πρώτα σε κάνουν να γελάς και μετά να σκεφτείς».

Νεότερες μελέτες

Το 2016, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ επανέλαβαν το πείραμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά τρόφιμα, όπως καρπούζι, ψωμί, βουτυρωμένο ψωμί και καραμέλες, τα οποία έριξαν σε επιφάνειες όπως χαλί, πλακάκι, ξύλο και ανοξείδωτο ατσάλι, που είχαν μολυνθεί με βακτήρια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεταφορά των βακτηρίων γινόταν άμεσα, ειδικά σε υγρά τρόφιμα, όπως το καρπούζι, ενώ το χαλί μετέφερε λιγότερα βακτήρια σε σχέση με τις λείες επιφάνειες, όπως το ατσάλι και το πλακάκι.

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας;

Η ιδέα ότι ένα τρόφιμο μπορεί να παραμείνει ασφαλές αν σηκωθεί γρήγορα από το πάτωμα αποδεικνύεται λανθασμένη. Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν σε δευτερόλεπτα, ειδικά αν η επιφάνεια είναι υγρή ή βρώμικη. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες επιφάνειες σε ένα σπίτι μπορεί να φαίνονται καθαρές, δεν παύουν να αποτελούν εστία μικροβίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις, όπως γαστρεντερίτιδα, διάρροια και πυρετό.

Το τελικό συμπέρασμα

Ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» δεν έχει επιστημονική βάση. Ακόμα κι αν το φαγητό πέσει για ελάχιστα δευτερόλεπτα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν έρθει σε επαφή με το πάτωμα ή, αν αυτό είναι δυνατό, να τα ξεπλένουμε καλά πριν τα φάμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσχολική αγωγή
Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και νέες δράσεις ΥΠΑΙΘΑ στο δημόσιο διάλογο
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση: Παράθεση του νομοθετικού πλαισίου και των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στα πλαίσια...
Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και νέες δράσεις ΥΠΑΙΘΑ στο δημόσιο διάλογο
plimmyrise_nipiagogeio
Παρουσίαση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του ΥΠΑΙΘ – Απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση: Παράθεση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του Υπ. Παιδείας
Παρουσίαση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του ΥΠΑΙΘ – Απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο
Πανελλήνιες: Οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις το 2020
Αυτός είναι ο “πρώτος των πρώτων” στις Πανελλαδικές 2025 με 19.640 μόρια - Στόχος του το ΕΜΠ
Ο κορυφαίος υποψήφιος του 2ου Επιστημονικού Πεδίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025, συγκέντρωσε 19.640 μόρια - Πώς τα κατάφερε και ποιοι είναι οι...
Αυτός είναι ο “πρώτος των πρώτων” στις Πανελλαδικές 2025 με 19.640 μόρια - Στόχος του το ΕΜΠ