δολοφονια-θαναση-νικολαου
Σκηνοθέτησαν την αυτοκτονία του - «Τον γιο μου τον σκοτώσανε» επέμενε εξαρχής η μητέρα του, ζητώντας δικαίωση εδώ και 17 χρόνια

17 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο φαντάρος Θανάσης Νικολάου από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ενώ υπηρετούσε 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Ο 26χρονος ήταν αποδέκτης συστηματικού bullying από συναδέλφους του προτού εν τέλει δολοφονηθεί, με τους δράστες να έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν τη δολοφονία ως αυτοχειρία.

Σε επιστολή που είχε στείλει η μητέρα του το 2013 στον πρώην Υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, η μητέρα του Θανάση κάνει αναφορά σε «αβίωτο βίο» του γιου της στον στρατό», σε «σοβαρά προβλήματα που είχε με τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του», σε «ψυχολογικό πόλεμο» και «εμπαιγμούς» εναντίον του, επειδή ήταν πτυχιούχος και παιδί επαναπατρισθείσας οικογένειας με διαφορετική νοοτροπία και «επειδή είδε και γνώριζε πράγματα και καταστάσεις».

Η υπόθεση της δολοφονίας ‒και όχι αυτοκτονίας, όπως είχε χαρακτηριστεί‒ του 26χρονου ξανάρθε στην επικαιρότητα χάρη στο πόρισμα που παρέδωσαν στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος, στο οποίο φέρονται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

Τον Δεκέμβριο του ’19 ο Κυπριος ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης πηγαίνει ξανά στην Κύπρο για την εκταφή. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο νεκροτομείο Λεμεσού αποκαλύπτουν ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε από στραγγαλισμό, διαφαίνεται επιπλέον ότι πριν από αυτόν ο Θανάσης Νικολάου ξυλοκοπήθηκε άγρια, με συνέπεια να επέλθει κάταγμα στέρνου και ρήξη ζωτικών οργάνων.

Ο ιατροδικαστής θέλει να στείλει το ραγισμένο οστό που «μίλησε» στην Αθήνα για περαιτέρω εξετάσεις – πρόκειται για το υοειδές οστό που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Η γενική εισαγγελία αντιδρά, λένε ότι οι εξετάσεις αυτές μπορούν κάλλιστα να γίνουν και στο νησί, όμως η επιμονή της μητέρας υπερισχύει.

Για να φτάσουμε στον περσινό Οκτώβριο, οπότε ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου Γιώργος Σαββίδης, έχοντας πλέον πειστεί ότι υπήρξε στραγγαλισμός που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως αυτοχειρία, διατάσσει μια τρίτη κατά σειρά έρευνα που έφεραν σε πέρας οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές Μάτσας - Αλεξόπουλος. Το πολυαναμενόμενο πόρισμα βρίσκεται πράγματι από τις 15/9/22 στα χέρια του κ. Σαββίδη και οι πληροφορίες λένε πως σύντομα θα έχουμε νεότερα.

Του έσπρωξαν το κεφάλι στο έδαφος, του έβγαζαν παρατσούκλια

Στην επιστολή της, η μητέρα του Ανδριάνα Νικολάου αναφέρει: «Δεν έφταναν εκείνα που ο Θανάσης έβλεπε να συμβαίνουν στη μονάδα του, υπέμενε και διάφορα επίθετα που τον φώναζαν, γιατί ήταν ξένος από την Αυστραλία. Σε αυτά περιλαμβανόταν το παρατσούκλι “καγκουρό”. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ ο Θανάσης προσπαθούσε να δέσει τα άρβυλά του, κάποιοι στρατιώτες σε διάφορες περιπτώσεις έσπρωξαν το κεφάλι του προς το έδαφος για να του σπάσουν τα νεύρα.

«Τον φώναζαν καγκουρό, τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε λάμπα, ενώ όταν έσκυβε να δέσει τα παπούτσια, του πίεζαν το κεφάλι. Όταν προσπαθούσε να κοιμηθεί του άναβαν το φως μέσα στα μούτρα, του κουνούσαν το κρεβάτι, του έβαζαν χαρτιά ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών του και έβαζαν φωτιά. Μια τετράδα που έκανε χρήση χόρτου και παρεκτρεπόταν».

Μας τα έλεγε στο σπίτι και τον συμβουλέψαμε να μιλήσει στον λοχαγό του, αλλά αρχικά αρνήθηκε γιατί φοβόταν τα αντίποινα. Σύμφωνα με μαρτυρία του διοικητή, στις 27 Σεπτεμβρίου 2005, ο στρατιώτης που παρενοχλούσε και τρομοκρατούσε περισσότερο από τους άλλους τον Θανάση, του πέταξε ένα αντικείμενο στο πρόσωπο. Ο Θανάσης από αγανάκτηση και επειδή η υπομονή του έφτασε στα όριά της, έβαλε στην άκρη τους φόβους του για εκείνον τον στρατιώτη και τους "φίλους" του και έκανε παράπονο στον διοικητή.

Ο διοικητής θεώρησε το περιστατικό πολύ σοβαρό και το ανέφερε στον επιτελάρχη του στρατοπέδου. Την επόμενη μέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2005, ο επιτελάρχης, σύμφωνα με την κατάθεσή του, κάλεσε τον εμπλεκόμενο στρατιώτη, που ήταν ο οδηγός του, και του ζήτησε εξηγήσεις. Στη συνέχεια κάλεσε και τον Θανάση. Ο Θανάσης τού ζήτησε να μετακινηθεί σε άλλη μονάδα αλλά, δυστυχώς, ο επιτελάρχης απέρριψε το αίτημά του. Αντί να τον προστατεύσει από τον κίνδυνο των αντιποίνων, ο επιτελάρχης τού είπε ότι το αίτημά του για μετακίνηση ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί και ότι έπρεπε να κάνει υπομονή.

Επιπρόσθετα ο επιτελάρχης τού είπε ότι αν είχε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ένιωθε πίεση, μπορούσε να πηγαίνει στο γραφείο του για καφέ και κουβέντα. Μετά από αυτό, ο Θανάσης έφυγε από το γραφείο του επιτελάρχη ικανοποιημένος. Την ίδια μέρα το απόγευμα ήρθε στο σπίτι με άδεια διανυκτέρευσης».

Η τελευταία μέρα του Θανάση

«Το επόμενο πρωί, 29 Σεπτεμβρίου 2005, ο γιος μου ξύπνησε νωρίς ως συνήθως. Έκανε ντους, έστρωσε το κρεβάτι του, έφαγε το πρόγευμά του και ετοίμασε την τσάντα του στρατού, γεμίζοντάς την με καθαρά ρούχα και τρόφιμα, που είχε αγοράσει από την προηγούμενη νύχτα πριν έρθει στο σπίτι. Επίσης προγραμμάτισε το βίντεο για να καταγράψει μια τηλεοπτική σειρά, ώστε να τη δει την επόμενη φορά που θα ερχόταν στο σπίτι με άδεια. Έφυγε στις 6.30 το πρωί με το αυτοκίνητό του για το στρατόπεδό του, που απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από το σπίτι μας.

Δυστυχώς, τα έκανε όλα αυτά για τελευταία φορά... Αντί να βρίσκεται στη μονάδα του, βρέθηκε από την Αστυνομία νεκρός στις 4.20 το απόγευμα κάτω από μια γέφυρα, ύψους 30 μέτρων, πεσμένος ανάσκελα, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα του γεμάτο άμμο! Σίγουρα οι αναφορές και τα παράπονα που έκανε στον διοικητή και στον επιτελάρχη, την προηγούμενη του θανάτου του, σχετίζονταν με τον θάνατό του. Ξαφνικά χάσαμε τον αγαπημένο μας γιο και ο πόνος μας ήταν αβάσταχτος» ανέφερε η μητέρα.

«Αφύσικος θάνατος-αυτοκτονία»

Και συνεχίζει: «Η Αστυνομία δεν διερεύνησε τα αίτια του θανάτου, επειδή ο ιατροδικαστής που έφερε η Αστυνομία, απέκλεισε στη σκηνή την εγκληματική ενέργεια και ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος προήλθε από πτώση. Η υπόθεση θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή, “αφύσικος θάνατος-αυτοκτονία”. Τα γεγονότα, τα ευρήματα, τα τεκμήρια, έδειχναν μια ειδεχθή δολοφονία, ενώ τίποτε δεν στήριζε την υπόθεση της αυτοκτονίας και της πτώσης από οποιοδήποτε ύψος. Όλοι αυτοί που ήρθαν στη σκηνή, δεν τα είδαν;» διερωτήθηκε.

(...)

Στη νέα θανατική ανάκριση, είχαμε στοιχεία από τρεις διαφορετικούς ειδικούς ιατροδικαστές από την Αθήνα. Και οι τρεις απέκλεισαν το ενδεχόμενο πτώσης από οποιοδήποτε ύψος, αφού δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το πτώμα είχε μεταφερθεί από άλλο σημείο, στη σκηνή όπου βρέθηκε. Ένας από τους ιατροδικαστές, που ήταν παρών στο δικαστήριο, δήλωσε ότι "αν ο Θανάσης έπεφτε από τόσο μεγάλο ύψος, 30 μέτρων, από το γεφύρι της Άλασσας, θα είχαμε συντριπτικά κατάγματα και τα οστά θα είχαν βγει έξω από το σώμα και στην αντίθετη κατεύθυνση της πρόσκρουσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προμελετημένο έγκλημα, που έχει τους ηθικούς αυτουργούς, αλλά και τους αυτουργούς και αποκλείω την πτώση εξ ύψους".

Γενετικό υλικό τριών αγνώστων

«Δεν μας έφτανε που χάσαμε τον πολυαγαπημένο μας γιο, μας ράγισαν τις καρδιές και αμαύρωσαν το όνομα του γιου μας και της οικογένειάς μας, προσπαθώντας να παρουσιάσουν την άγρια δολοφονία του ως αυτοκτονία. Παρόλο τούτο, πέντε ειδικοί ιατροδικαστές αποκλείουν έντονα το ενδεχόμενο πτώσης από ύψος, ενώ όπως δείχνουν οι φωτογραφίες της αυτοψίας, το πτώμα του γιου μας δεν έφερε οποιεσδήποτε εξωτερικές κακώσεις ή άλλα στοιχεία που να έδειχναν πτώση εξ ύψους.
»Ζητήσαμε από την κυπριακή Κυβέρνηση να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση των αιτίων θανάτου του γιου μας. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, η κυπριακή Κυβέρνηση διόρισε στις 29 Μαρτίου 2011 δύο ποινικούς ανακριτές και μετά από αίτημα των ανακριτών, έναν ανεξάρτητο ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής ζήτησε να εξεταστούν τα ρούχα του Θανάση με τη μέθοδο του DNA. Τα αποτελέσματα της εξέτασης, έδειξαν ότι υπήρχε στα ρούχα του το γενετικό υλικό τριών άγνωστων αντρών! Ήταν σοκαριστικό να διαπιστώσουμε ότι οι ποινικοί ανακριτές, στο 150 σελίδων πόρισμά τους της 20ης Δεκεμβρίου 2012, δεν ανέφεραν τίποτε γι' αυτό το σημαντικό εύρημα και εισηγήθηκαν την επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kallitexnika_mathimata_art.jpg
«Save Art»: Διαμαρτυρία μαθητών καλλιτεχνικού σχολείου για τα κενά στα σχολεία
Καλλιτεχνική διαμαρτυρία μαθητών «save art» την Κυριακή 28 Απριλίου στις 19:00 στην πλατεία Αριστοτέλους
«Save Art»: Διαμαρτυρία μαθητών καλλιτεχνικού σχολείου για τα κενά στα σχολεία
Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης: 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο – Ανοιχτό το θέμα της μονιμότητας
«Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να αξιολογεί την αποδοτικότητα του Δημοσίου», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Κασσελάκης: 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο – Ανοιχτό το θέμα της μονιμότητας
Δολοφονία Λυγγερίδη
Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο ανήλικος αδερφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Δολοφονία αστυνομικού στου Ρέντη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ανήλικος αδελφός του 18χρονου φερόμενου δράστη
Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο ανήλικος αδερφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία Λυγγερίδη
ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΠΟΣΥΠ σε γ.γ. ΥΠΑΙΘΑ για Α’ Κύκλο Κινητικότητας 2024: «Ασφυκτικές οι προθεσμίες» - Αίτημα για παράταση
«Οι θέσεις του Α΄ Κύκλου Κινητικότητας του 2024 που εγκρίθηκαν για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας υπερβαίνουν τις 1.200»
ΠΟΣΥΠ σε γ.γ. ΥΠΑΙΘΑ για Α’ Κύκλο Κινητικότητας 2024: «Ασφυκτικές οι προθεσμίες» - Αίτημα για παράταση