kakopoiisi-anikikou
Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών με φόντο μεγάλο αριθμό περιστατικών παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας.  Αυτό υπενθυμίζεται σε όλους κάθε 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών.

Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους.

Είναι αδύνατο να μετρηθεί το πραγματικό μέγεθος της βίας κατά των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών δεν καταγγέλλεται. Υπολογίζεται παρόλα αυτά, ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο.

Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. 

Ενώ, η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, ωστόσο τα παιδιά δοκιμάζουν τη βία υπό μορφή πειθαρχίας. Δυστυχώς, η σωματική τιμωρία αποτελεί συνηθισμένη και αποδεκτή τακτική για πειθαρχία των παιδιών σε αρκετές χώρες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή και αποδοχή της σωματικής τιμωρίας σχετίζεται άμεσα με τη στάση και τις αντιλήψεις των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα ως προς τους τρόπους ανατροφής των παιδιών. Στοιχεία από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών 2-14 ετών έχει εμπειρία σωματικής τιμωρίας και ψυχολογικής επιθετικής συμπεριφοράς. Δύο στα τρία παιδιά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία. 

«Η δευτερογενής κακοποίηση των παιδιών γίνεται από το κράτος»

Στο σύστημα με το οποίο λειτουργεί το κράτος αποδίδει ευθύνες για δευτερογενή κακοποίηση των παιδιών θυμάτων ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης (18 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών (19 Νοεμβρίου).

«Ένα στα πέντε παιδιά κακοποιείται σεξουαλικά. Ένα στα τόσα παιδιά, κάτι άλλο. Κουραστήκαμε με τους αριθμούς, οι οποίοι το μόνο που δίνουν είναι την ένταση του προβλήματος και όχι την πραγματικότητα για το τι βιώνει το κάθε παιδί που βρίσκεται στη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης και σε κάτι το οποίο δυστυχώς ακόμα μένει μυστικό. Αυξήθηκαν τα περιστατικά των καταγγελιών στο Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει.

«Χειριστήκαμε 10 υποθέσεις παιδιών θυμάτων βίας και κακοποίησης ανά ημέρα. Ενημερώναμε τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για 7 παιδιά σε κίνδυνο, το πρώτο δεκάμηνο του 2022. Είναι φρικτό όταν βλέπουμε να αυξάνονται οι ανώνυμες και επώνυμες αναφορές. Είναι φρικτό όταν φτάνουμε σε ένα σημείο, παιδιά – έφηβοι να ανακοινώνουν ότι θέλουν να αυτοκτονήσουν. Είναι φρικτό, επίσης, να λέμε κάθε φορά τι κάναμε για αυτό το περιστατικό. 27 χρόνια κουραστήκαμε, πρέπει να γίνει κάτι ουσιαστικό και όχι να φτάνουμε στο σημείο όπου 80 παιδιά αυτή τη στιγμή, συγγνώμη για την έκφραση, είναι παρκαρισμένα στα νοσοκομεία» τόνισε.

«Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση αντί να βελτιώσει την κατάσταση, την αποϊδρυματοποίηση, επιβάλλει την ιδρυματοποίηση με το να στέλνει τα παιδιά σε κρατικά ιδρύματα, τα οποία είναι υποστελεχωμένα και δεν έχουν θέσεις φιλοξενίας. Δεν υπάρχουν έλεγχοι. Από την άλλη μεριά, μας ζητάνε κάθε λίγο να μεταφέρουμε παιδιά στα σύνορα, στα κρατικά ιδρύματα, στις άλλες περιοχές γιατί δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας παιδιών. Και τα κρατικά που υποχρεώνουν τους εισαγγελείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για αποϊδρυματοποίηση μέχρι το 2030, να ενισχυθούν οι δομές, οι φορείς του κράτους και να ενισχυθεί η αναδοχή και η υιοθεσία» πρόσθεσε.

Για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες, είπε: «Τι θα γίνει με τα 15χρονα, που λέει η νομοθεσία ότι θα πρέπει να πάνε σε ημιαυτόνομη διαβίωση; Πώς ένα 15χρονο-16χρονο παιδί που έχει κακοποιηθεί και βασανιστεί, που είναι στα κάγκελα αυτή τη στιγμή, είναι θυμωμένος, θα μπορέσεις να τον στηρίξεις, να τον υποστηρίξεις; Και αντί να του δώσεις ένα χέρι βοηθείας, τον στέλνεις να ζει μόνος του; Υποτίθεται ημιαυτόνομη διαβίωση;».

«Εδώ μιλάμε για την πρωτογενή κακοποίηση, αλλά έχουμε και τη δευτερογενή, όπως λένε οι ειδικοί. Δευτερογενή κακοποίηση από το σύστημα. Εδώ είμαστε και θα δείτε ότι το επόμενο διάστημα, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα αν συνεχιστεί να ισχύει αυτή η περιβόητη νομοθεσία» κατέληξε.

Καταγράφηκε αύξηση 8.38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές

Δεδομένου ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, συμβάλλοντας στον αργό «θάνατο» εκατομμύρια παιδιών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει δυνάμεις σε παγκόσμια επίπεδο, και στις 24 Νοεμβρίου 2022, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο για το φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών με θέμα «Μένει Μυστικό. Ας γίνουμε η φωνή τους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημών του εξωτερικού και της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και με την υποστήριξη των φορέων International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect (ISPCAN), National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) και National Children's Advocacy Center (NCAC).

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Πρόγραμμα του Συνεδρίου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1nOcgvMbHqSYPk_VVsVPiRMTMxurbq9oy/view

Με βάση τα στατιστικά Κακοποίησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,

Το Α’ Δεκάμηνο του 2022: 

● Η Γραμμή SOS 1056 διαχειρίστηκε 178.485 κλήσεις

● Καταγράφηκε αύξηση 8.38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές και αύξηση 38,57% στον αριθμό παιδιών

● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 διαχειρίστηκε 3. 084 κλήσεις και 514 μηνύματα μέσω CHAT 1056

● Έλαβε 1.112 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές  κακοποίησης και παραμέλησης για 1.854 παιδιά. Από αυτά τα 1.854 παιδιά - μόνο τα 37! - αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης

● Πραγματοποιήθηκαν 161 επιτόπιες παρεμβάσεις για 241 παιδιά σε κίνδυνο σημειώνοντας αύξηση 24.87% επί του συνολικού αριθμού παιδιών σε σχέση με το Α’ Δεκάμηνο του 2021

● Σήμερα, στα 11 Σπίτια του Οργανισμού μεγαλώνουν 270 παιδιά και στηρίζονται 96 ενήλικα παιδιά

● Σε σχέση με το Α’ Δεκάμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 38,57% επί του συνολικού αριθμού παιδιών.

 Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού για το 2021:

● Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε και διαχειρίστηκε 190.153 κλήσεις

● Έλαβε και διαχειρίστηκε 884 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για 1.559 παιδιά

● Προχώρησε σε 141 επιτόπιες παρεμβάσεις για 203 παιδιά, που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο

● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 δέχτηκε 2.437 κλήσεις

● Σε 3.610 άτομα πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη μέσω 2.437 κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, μέσω 1.040 επικοινωνιών στο CHAT 1056

● Έλαβε 167 αιτήματα φιλοξενίας για 239 παιδιά

● Στα 11 Σπίτια του Οργανισμού μεγάλωναν 333 παιδιά και στήριξε 89 ενήλικα παιδιά.

● Σε διεθνές επίπεδο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά, συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας