ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
Το Child Protection System επιτηρεί και σαρώνει το διαδίκτυο για το πού κατεβάζουν και μοιράζονται υλικό με παιδική πορνογραφία.

Ειδικός σαρωτής (ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας) εντόπισε σε σάρωση στο Διαδίκτυο τον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που είχαν από το εξωτερικό.

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών Aρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του Βασίλη Παπαθεοδώρου. 

Τι είναι και πως λειτουργεί το λογισμικό (software) Child Protection System

Το λογισμικό (software) Child Protection System (Σύστημα Προστασίας Παιδιού) αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Child Rescue Coalition, με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το software CPS βρίσκεται σε χρήση από τις αρχές επιβολής του νόμου σε αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο Μανώλης Σφακιανάκης δήλωσε στο MEGA ότι επί της θητείας του, η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύθηκε το 2012-2013 δωρεάν το λογισμικό Child Protection System από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αξιοποίησε πληροφορίες που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Το Child Protection System επιτηρεί και σαρώνει το διαδίκτυο για το πού κατεβάζουν και μοιράζονται υλικό με παιδική πορνογραφία.

Συγκεκριμένα σαρώνει δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων (Peer-to-peer ή P2P) και δημόσια φόρουμ (chat rooms) για να βρει διευθύνσεις Πρωτοκόλλου Διαδικτύου (IP) που αναζητούν με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή/και κατεβάζουν ήδη γνωστά στο σύστημα, αρχεία εικόνας και βίντεο που έχουν χαρακτηριστεί ως παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου ανέφερε στο υπόμνημά του ότι χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα e-mule, έκανε αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά “girl”, “boy” και κατέβαζε μαζικά αρχεία.

Όταν εντοπιστεί IP που “κατεβάζει” μεγάλο όγκο δεδομένων χαρακτηρίζεται ως ύποπτη και “χτυπάει” συναγερμός.

Κατόπιν, όπως αναφέρει και η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της για την σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, τα εν λόγω στοιχεία τίθενται υπόψη Εισαγγελέα για την έκδοση βουλεύματος για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην άρση απορρήτου διαδικτύου δύνανται να ζητούνται στοιχεία για επισκεπτόμενες διευθύνσεις, χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες (email, συναλλαγές κ.λπ.), περιήγηση σε ιστοσελίδες και βάσεις πληροφοριών, ανταλλαγή δεδομένων/αρχείων μέσω της υπηρεσίας FTP και επικοινωνία μέσω διαδικτύου (VoIP, Viber, WhatsΑpp).

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιεί την διεύθυνση IP με τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και η Αστυνομία προχωρεί σε έρευνα στην οικία του για να εντοπίσει ψηφιακά πειστήρια [σκληρός εξωτερικός δίσκος, ηλεκτρονικός υπολογιστής, μονάδα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων usb, υπολογιστής παλάμης (tablet), φορητός υπολογιστής (laptop), συσκευή κινητής τηλεφωνίας]. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα