halloween
Οι στολισμένες κολοκύθες, τα "jack-o-lanterns", και οι μεταμφιέσεις δεν είναι απλώς διασκεδαστικά έθιμα, αλλά συνδέονται με παλιές δοξασίες και θρησκευτικά έθιμα.

Η προέλευση του ονόματος

Η λέξη "Halloween" προέρχεται από το "All Hallows’ Evening", δηλαδή τη βραδιά πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων στις 1 Νοεμβρίου. Η γιορτή των Αγίων Πάντων ξεκίνησε να εορτάζεται το 609 μ.Χ., αλλά ο Πάπας Γρηγόριος Δ’ τη μετέφερε στην 1η Νοεμβρίου, πιθανώς για να συμπέσει με κέλτικες παραδόσεις ή λόγω πρακτικών λόγων.

Κέλτικες ρίζες

Το Halloween συνδέεται με το Samhain, γιορτή των Κελτών που σημαίνει "τέλος του καλοκαιριού". Την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, πιστεύοντας ότι τη συγκεκριμένη νύχτα τα σύνορα μεταξύ ζωντανών και νεκρών γίνονται πιο λεπτά.

Παραδόσεις και συμβολισμοί

Χρώματα: Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά, ενώ το μαύρο τον θάνατο και τον «άλλο κόσμο».

Μασκαρέματα: Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν για να προστατευτούν από περιπλανώμενες ψυχές που ζητούσαν εκδίκηση.

Trick or treat: Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα, όταν παιδιά στην Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία επισκέπτονταν σπίτια μασκαρεμένα, απαγγέλλοντας ποιήματα ή τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό.

Jack-o-lanterns: Η παράδοση ξεκίνησε από την ιστορία του Τζακ, ο οποίος μετά θάνατον δεν βρήκε ούτε τον Παράδεισο ούτε την Κόλαση και πήρε μαζί του ένα κάρβουνο μέσα σε γογγύλι. Οι Ευρωπαίοι μετανάστες στις ΗΠΑ αντικατέστησαν τα γογγύλια με κολοκύθες, που ήταν πιο εύκολο να βρεθούν.

Διασκεδαστικά στοιχεία και σύγχρονα έθιμα

Ο Χουντίνι πέθανε το Halloween του 1926.

Τα σέξι κουστούμια είναι πρόσφατη μόδα.

Από τον 18ο αιώνα, στη Σκωτία και την Ιρλανδία η νύχτα αυτή συνδέεται με φάρσες.

Οι Αμερικανοί δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε γλυκά, κοστούμια και διακοσμήσεις, καθιστώντας το Halloween δεύτερη εμπορικά πιο προσοδοφόρα εποχή μετά τα Χριστούγεννα.

Οι μεγαλύτερες παρελάσεις μεταμφιεσμένων γίνονται στη Νέα Υόρκη, ενώ η Βοστώνη κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα αναμμένα φαναράκια ταυτόχρονα.

Η πανσέληνος στο Halloween είναι σπάνιο φαινόμενο, με την τελευταία να εμφανίζεται το 2001 και την επόμενη το 2020.

Τι τρώνε την παραμονή των Αγίων Πάντων

Παραδοσιακά νηστεύονταν το κρέας, γεγονός που εξηγεί τη συχνή παρουσία κολοκύθας, μήλων και άλλων φυτικών εδεσμάτων στα τραπέζια της γιορτής.

Το Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη αλλά έγινε δημοφιλές παγκοσμίως μέσα από την αμερικανική κουλτούρα, κυρίως χάρη στη μαζική μετανάστευση Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα. Σήμερα, πέρα από διασκέδαση, η γιορτή συνδυάζει ιστορία, παράδοση και εμπορική επιτυχία, δημιουργώντας μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

italy police
Φρίκη στην Ιταλία: Έρευνα για «τουρίστες-ελεύθερους σκοπευτές» που πλήρωναν για να σκοτώνουν Βόσνιους αμάχους στο Σαράγεβο
Έρευνα-σοκ του εισαγγελέα Μιλάνου Αλεσάντρο Γκόμπις αποκαλύπτει δίκτυο “τουριστών-σκοπευτών” που συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου το 1993–1995...
Φρίκη στην Ιταλία: Έρευνα για «τουρίστες-ελεύθερους σκοπευτές» που πλήρωναν για να σκοτώνουν Βόσνιους αμάχους στο Σαράγεβο
κιμπερλι γκιλφοιλ
Μίλησε ο Μπαμπινιώτης για Γκίλφοϊλ Κίμπερλι: «Πρέσβης» ή «πρέσβειρα»;
Με αφορμή την άφιξη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Ελλάδα και τον τίτλο που της αποδόθηκε, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ξεκαθαρίζει γιατί «πρέσβειρα» είναι ο...
Μίλησε ο Μπαμπινιώτης για Γκίλφοϊλ Κίμπερλι: «Πρέσβης» ή «πρέσβειρα»;
κουφοι
Επτά χρόνια αναμονής για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών - Οργή γονέων για το “σχολείο-φάντασμα”
Οργισμένες αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο – «Τα παιδιά με αναπηρία παραμένουν αόρατα για τη δημοτική αρχή»
Επτά χρόνια αναμονής για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών - Οργή γονέων για το “σχολείο-φάντασμα”
acbc1-leukos-oikos_3.jpg
Στον Λευκό Οίκο ο Άχμεντ αλ Σάρα – Ο Τραμπ ανακοίνωσε «πάγωμα» κυρώσεων στη Συρία για 180 ημέρες
Ιστορική πρώτη επίσκεψη Σύρου προέδρου στην Ουάσινγκτον – Διακριτική είσοδος χωρίς κάμερες, στο παρασκήνιο της συνάντησης
Στον Λευκό Οίκο ο Άχμεντ αλ Σάρα – Ο Τραμπ ανακοίνωσε «πάγωμα» κυρώσεων στη Συρία για 180 ημέρες