PAPATHEODOROU
Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Έτσι βρέθηκε στο σπίτι μου το υλικό»

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τη νέα υπόθεση που σχετίζεται με σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, με τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, να κατηγορείται για παιδική πορνογραφία μέσω Διαδικτύου, κάτι για το οποίο ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στο αρχείο του συγγραφέα, κατά τις έρευνες στο σπίτι του από τις Αρχές, βρέθηκαν περισσότερα από 100 «σκληρά» βίντεο με παιδική πορνογραφία.

Ο 55χρονος συνελήφθη στο σπίτι του, στην περιοχή της Γλυφάδας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ υποστήριξε ότι «κατέβαζε» το υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους.

vasilis-papatheodorou

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του Βασίλη Παπαθεοδώρου η ηλικία των παιδιών ήταν 10-12 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 100 αρχεία με ανατριχιαστικό περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Μετά την άσκηση δίωξης ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη που συνεργαζόταν με τον συγγραφέα ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία με τον κ. Παπαθεοδώρου.

Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου

Ειδικός σαρωτής (ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας) εντόπισε σε σάρωση στο Διαδίκτυο τον συγγραφέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που είχαν από το εξωτερικό.

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών Aρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. 

Τι υποστήριξε ο συγγραφέας

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Πάντως, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που διέταξαν την προφυλάκισή του καθώς, όπως φαίνεται, το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.

«Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου» υποστήριξε από την πλευρά του ο συγγραφέας, ο οποίος προσπάθησε μέσα από το υπόμνημα που κατέθεσε στις 21 Οκτωβρίου να δικαιολογήσει το σκληρό πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του.

Ο κατηγορούμενος, στο πολυσέλιδο υπόμνημα, αναφέρει πως: «Θεωρούμαι από τους κριτικούς ως ο κορυφαίος συγγραφέας στην Ελλάδα στην Εφηβική Λογοτεχνία, το 2020 και 2021 ήμουν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας ALMA (Νόμπελ Λογοτεχνίας) που απονέμεται στη Σουηδία», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας».

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το υλικό ο 55χρονος ισχυρίζεται πως «η προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή για διάστημα πλέον των 25 ετών αναδεικνύει το προφίλ ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι μέσω των συγγραμμάτων του: να προειδοποιήσει για επικίνδυνες καταστάσεις, να αποτρέψει την υιοθέτηση κακών συμπεριφορών και να επαγρυπνήσει τους νεαρούς εφήβους».

παπαθεοδώρου

 

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς περιέγραφε τον εαυτό του στην ΕΡΤ

Το 2020, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου περιέγραψε τον εαυτό του για τις ανάγκες της εκπομπής "1000 χρώματα του Χρήστου" που προβλήθηκε στην ΕΡΤ. Τότε ο συγγραφέας δήλωνε πως ως παιδί ήταν μοναχικό αλλά όχι αντικοινωνικός και ακολούθησε το συγκεκριμένο επάγγελμα επειδή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Σε ό,τι αφορά την εφηβεία του, τόνισε πως ήταν "φλατ".

Αναλυτικά, ανέφερε στην εκπομπή:

"Γεια σας, είμαι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, είμαι συγγραφέας παιδικής εφηβικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η σχέση μου με το βιβλίο είναι πάρα πάρα πολύ παλιά και θα έλεγα πατροπαράδοτη οικογενειακή.

Πολύ παλιά γιατί διαβάζω από πολύ μικρός, διαβάζω από σχεδόν μωρό. Η αλήθεια είναι ότι είχα πάει σε ιδιωτικό σχολείο και έτσι τα καλοκαίρια δεν είχα πάρα πολλούς φίλους. Ήμουν ένας μοναχικός τύπος και έτσι αυτό που λένε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, για μένα ήταν μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Το βιβλίο ήταν ο καλύτερος μου φίλος τα καλοκαίρια. Δεν ήμουν αντικοινωνικός, ήμουν όμως λίγο μοναχικός.

Είπα και πατροπαράδοτο, είπα και οικογενειακό… και αυτό γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που διάβαζαν όλοι. Διάβαζαν βιβλία, διάβαζαν εφημερίδες, διάβαζαν περιοδικά, διάβαζαν κάθε είδους έντυπο και έτσι έμαθα να διαβάζω και εγώ πάρα πολύ μικρός και πάρα πολλά πράγματα".

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Βασίλη Παπαθεοδώρου

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση».

vasilis-papatheodoroy

Καστανιώτης: Διακόψαμε κάθε μορφής συνεργασία μαζί του

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου:

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

«Έτσι βρέθηκε στο σπίτι μου το υλικό»

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το πώς βρέθηκε στο σπίτι του το υλικό της παιδικής πορνογραφίας. «Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου», αναφέρει ο γνωστός συγγραφέας και προσθέτει:

«Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:

-το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων

-το πώς γίνεται η «πρόσκληση» προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης

-ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κλπ.».

Πώς εξήγησε τον όγκο του υλικού που κατασχέθηκε

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο πρόγραμμα που χρησιμοποίησε «υπάρχει η δυνατότητα μόνο να «κατέβουν» αρχεία πχ ταινίες κινηματογράφου, τραγούδια. Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δε μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία».

«Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης-. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής. Περνούσε χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και ετών από την τελευταία φορά που μπορεί να προέβαινα στη λήψη κάποιων αρχείων προκειμένου να προχωρήσω την έρευνά μου. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να κρατήσω το κατασχεθέν υλικό επ’ αόριστον αλλά θα προέβαινε στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου. Επιπλέον, από τα αρχεία που φέρεται να έχω κατεβάσει, έχω διαγράψει πολλά εξ αυτών.

Κάθε φορά που επρόκειτο να συγγράψω ένα βιβλίο –ανεξαρτήτως του χρόνου της τελικής συγγραφής- συνέλεγα υλικό που αρχικά μπορεί να αφορούσε την κεντρική ιδέα αλλά -στην πορεία κατά την απόφασή μου για την πλοκή- το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα ήταν και άχρηστο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό θα συνέβαινε και εν προκειμένω όταν τελικά έβλεπα το υλικό που είχα συλλέξει», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Γιατί ζητά να αφεθεί ελεύθερος

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ουδέποτε έχει προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή και διακίνηση των αρχείων. «Ο λόγος ύπαρξής τους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δημιουργία ερεθισμάτων για την συγγραφή βιβλίου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου», τονίζει χαρακτηριστικά απαριθμώντας στη συνέχεια και αυτούς τους κινδύνους.

Στη συνέχεια καταγράφει μια σειρά από νομικούς προβληματισμούς αλλά και τους λόγους για τους οποίους ζητά να μείνει ελεύθερος. Αυτοί είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξής:

  • Επειδή δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και έχω λευκό ποινικό μητρώο.
  • Επειδή η προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή για διάστημα πλέον των 25 ετών αναδεικνύει το προφίλ ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι μέσω των συγγραμμάτων του: να προειδοποιήσει για επικίνδυνες καταστάσεις, να αποτρέψει την υιοθέτηση κακών συμπεριφορών και να επαγρυπνήσει τους νεαρούς εφήβους.
  • Επειδή πάντοτε τα θέματα των βιβλίων μου αφορούν τα ευαίσθητα προβλήματα της κοινωνίας που προσεγγίζω με ρεαλισμό επιδιώκοντας να στηλιτεύσω κάθε μορφή βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, κακοποίησης, περιθωριοποίησης, ταξικού διαχωρισμού, bulling-σχολικού εκφοβισμού.
  • Επειδή τα βιβλία μου εκπέμπουν μόνο θετικό πρόσημο για τους αναγνώστες, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολλαπλές βραβεύσεις τους και την αναγνωσιμότητά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
  • Επειδή δεν προκύπτει εκ μέρους μου καμία πράξη περαιτέρω διαθέσεως ή διακινήσεως του εν λόγω υλικού.
  • Επειδή η λήψη των εν λόγω αρχείων έγινε μαζικά σε ακολουθία της λέξης αναζήτησης χωρίς καν να έχω τη δυνατότητα να κάνω προεπισκόπηση αυτών ή να επιλέξω αν πραγματικά θα με ενδιέφερε αποσπασματικά να τα δω.
  • Επειδή δεν βρίσκω σε καμία περίπτωση ευχαρίστηση ή ικανοποίηση από τη θέαση αυτών.
  • Επειδή με κάθε ειλικρίνεια Σας δηλώνω ότι μου προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χυμος
Αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο
Oι χυμοί φρούτων όταν συνδυάζουν παραπάνω από ένα φρούτο, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από τις εξωτερικές απειλές
Αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο