lytras
Εξηγήσεις για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ μπορούν να είναι το λίγο προσωπικό, το πώς είναι στημένη μια ΜΕΘ, ενώ σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν, σημειώνει ο Θεόδωρος Λύτρας

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας η θνητότητα υπολογίζεται έως 35% και 40% αντιστοίχως πιο αυξημένη σε σχέση με την Αττική, τόνισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας, λίγο μετά τη δημοσίευση της μελέτης-«βόμβα» για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ που συνυπογράφει μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τονίζει πως η θνητότητα δείχνει να είναι μεγαλύτερη όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν δεν εισαχθούν σε ΜΕΘ.

«Αν και λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να υποκρύπτεται πριν από αυτό» επισημαίνει ο κ. Λύτρας, εξηγήσεις μπορούν να είναι το ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό, το πώς είναι στημένη μια ΜΕΘ, ενώ σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν.

Μελέτη-«βόμβα»

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Λύτρας συνυπογράφει μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μελέτη - κόλαφο για την κυβέρνηση όπου αποκαλύπτεται πως η νοσηλεία των ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ αναφέρει πως πάνω από 1.500 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ήταν καλύτερα ενισχυμένο ή δεν υπήρχε τόση πίεση στο ΕΣΥ.

Σημειώνεται δε ότι η ανάλυση των στοιχείων της πανδημίας έγινε τέλος Μάϊου του 2021, με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Θεόδωρο Λύτρα να ξεκαθαρίζει πως είχαν ενημερωθεί «άμεσα κ επανειλημμένα» όλοι όσοι «λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο», γεγονός που όχι μόνο αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση αλλά αγνοήθηκε και δεν προχώρησε στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. 

Το σοκαριστικό είναι επίσης πως, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, «το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, προσθέτοντας πως «αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, που μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.   

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης ή αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης