nosokomeio meth
Alexandros Michailidis / SOOC
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης - Η επιβίωση εξαρτάται από το που ζεις και σε ποια περίοδο νόσησες

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η μελέτη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και τα στοιχεία που αφορούν την νοσηλεία των ασθενών στο ΕΣΥ που δημοσίευσαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσίοδρας και Θεόδωρος Λύτρας. 

Με την μελέτη αποκαλύφθηκε πως η νοσηλεία των ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ αναφέρει πως πάνω από 1.500 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ήταν καλύτερα ενισχυμένο ή δεν υπήρχε τόση πίεση στο ΕΣΥ.

Είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι

Σημειώνεται ότι η ανάλυση των στοιχείων της πανδημίας έγινε τέλος Μάϊου του 2021, με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Θεόδωρο Λύτρα να ξεκαθαρίζει πως είχαν ενημερωθεί «άμεσα κ επανειλημμένα» όλοι όσοι «λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο», γεγονός που όχι μόνο αποσιωπήθηκε από την κυβέρνηση αλλά αγνοήθηκε και δεν προχώρησε στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. 

Η επιβίωση εξαρτάται από το που ζεις και σε ποια περίοδο νόσησες

Το σοκαριστικό είναι επίσης πως, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, «το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, προσθέτοντας πως «αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, που μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.   

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης ή αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.

Χαμηλές οι αντοχές του ΕΣΥ

Ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας παρουσιάζει συνοπτικά τα ευρήματα:

- Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. 

- Διασωλήνωση σε νοσοκομείο *εκτός Αττικής* σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ 'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν  με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους),  σε νοσοκομεία Αττικής, κ  εντός ΜΕΘ.

- Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

- Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.

- Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας