Thumbnail
Ανθρώπινες σχέσεις

Ένα παιδί είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει φίλους από έναν ενήλικα. Στο σχολείο δύσκολα κάποιος δεν θα έχει φίλους. Αλλά τι γίνεται μετά την ενηλικίωση; Σε αυτή τη φάση της ζωής μας είμαστε απασχολημένοι με δουλειές, αλλά και οι φίλοι που ήδη έχουμε είναι απασχολημένοι με τις δικές τους. Οι γνωστοί μας παντρεύονται κάνουν παιδιά και η επαφή μαζί τους σημαίνει απλώς ένα μήνυμα στο κινητό δύο φορές το χρόνο.

Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί μεσήλικες που νιώθουν μόνοι. Ζούμε μαζί αλλά είμαστε μόνοι. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1985, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαριθμήσουν τους στενούς φίλους απαντώντας στην ερώτηση: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, με πόσους ανθρώπους αισθάνεστε άνετα να συζητήσετε σοβαρά θέματα που σας προβληματίζουν;». Ο πιο κοινός αριθμός φίλων που έδωσαν οι ερωτηθέντες ήταν τρεις. Με το 59% να δηλώνει 3 και περισσότερους φίλους. Η ίδια έρευνα επαναλήφθηκε ξανά το 2004. Αυτή τη φορά ο πιο κοινός αριθμός φίλων που είχε κάποιος ήταν μηδενικός. Μόνο το 37% των ερωτηθέντων απάντησε τρεις ή περισσότερους φίλους. Πίσω στο 1985, μόνο το 10% δήλωσε ότι δεν είχε κανένα έμπιστο φίλο, ενώ το 2004, ο αριθμός αυτός εκτοξευθεί στο 25%. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν έχει κανένα να μοιραστεί τη ζωή του.

Οι φίλοι είναι σημαντικοί και κανείς δεν το αμφισβητεί. Ας δούμε παρακάτω πόσο κρίσιμο είναι να έχει κάποιος φίλους και πως τεκμηριώνεται αυτό από τα επιστημονικά δεδομένα.

Η μοναξιά μπορεί να σκοτώσει

Όταν οι άνθρωποι είναι κοντά στο θάνατο για πιο πράγμα μετανιώνουν περισσότερο; Το νούμερο #4 είναι πως έκοψαν τους δεσμούς με τους φίλους τους.

Μια ζωή χωρίς φίλους μπορεί να βλάψει τη ψυχολογία κάποιου πολύ νωρίτερα από τα γηρατειά Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η κοινωνική απομόνωση ή ένας αδύναμος κοινωνικός κύκλος αυξάνει δραματικά τους παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας, όπως το κάπνισμα.

Πέρα από τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας μια ζωή δίχως φίλους, η κοινωνική ζωή έχει επίδραση στην ευεξία του ατόμου. Αν θέλουμε τα χρόνια της ζωής μας να είναι γεμάτα με χαμόγελα, θα πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία. Το 70% της ευτυχίας απορρέει από τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι η πηγή της ευτυχίας είναι δύσκολο να εξερευνηθεί ή ότι εξαρτάται από τον πλουτισμό και την ευπορία, οι ερευνητές εντόπισαν τα βασικά συστατικά μιας ευτυχισμένης ζωής. Αυτοί οι κύριοι παράγοντες είναι ο αριθμός των φίλων, η στενή επαφή με αυτούς, η καλή σχέση με την οικογένεια, και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους γείτονες. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών εξηγούν περίπου το 70% της προσωπικής ευτυχίας.

Το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει σημασία στη ζωή είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, οι φιλίες είναι πραγματικά πολύ σημαντικές.

Ακόμα και αν έχετε ήδη πολλούς φίλους, πρέπει να ανησυχείτε. Οι έρευνες δείχνουν ότι ανά επτά χρόνια, οι μισοί από τους στενούς φίλους μας απομακρύνονται από κοντά μας. Ένας Ολλανδός κοινωνιολόγος παρακολούθησε περίπου χίλια άτομα όλων των ηλικιών και διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, χάνουμε τον μισό περίπου κοινωνικό μας κύκλο κάθε επτά χρόνια. Σκεφθείτε ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που έχετε σήμερα γύρω σας θα απομακρυνθούν από τη ζωή σας σε λιγότερο από μια δεκαετία. Μια τέτοια σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική.

Μπροστά σε μια τέοια προοπτική δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε συνεχώς νέους φίλους και να σχηματίζουμε καινούργιους κοινωνικούς δεσμούς. Παρακάτω παραθέτουμε πέντε συμβουλές για το πως θα κάνετε νέους φίλους ενώ είστε ενήλικες.

1) Το Νέο ξεκινά με το Παλιό

Το πρώτο βήμα για να κάνουμε νέους φίλους είναι να επανασυνδεθούμε με τους παλιούς. Οι αδρανείς σχέσεις μπορεί να είναι μια πολύτιμη πηγή γνωριμιών και του κοινωνικού κεφαλαίου.

Αυτός ο τρόπος είναι εύκολος και καθόλου αγχωτικός, μιας και γνωρίζουμε ήδη αυτούς τους παλιούς φίλους και δεν θα μας πάρει καθόλου χρόνο να προσπαθήσουμε να τους πλησιάσουμε. Ανοίξτε το Facebook ή το Google+ για να τους βρείτε και στη συνέχεια να στείλτε τους ένα μήνυμα. Να λοιπόν μερικές πρώτες επαφές.

Το επόμενο βήμα στη στρατηγική μας είναι είναι να τους δώσουμε προτεραιότητα . Μέσω αυτών των φίλων θα συναντήσουμε έναν μεγάλο αριθμό νέων ατόμων. Οι παλιοί φίλοι θα σας συνδέσουν με νέα άτομα. Ζητήστε τους να βγείτε μαζί με άλλους γνωστούς τους και να σας τους γνωρίσουν, άτομα που ίσως να ταιριάζουν με την παρέα σας. Αφού συναντήσετε τα νέα άτομα, ζητήστε τους μια επόμενη φορά να βρεθούν μόνο μαζί σας ώστε να γνωριστείτε καλύτερα.

Όταν βγαίνετε με ένα άτομο που γνωρίσατε πρόσφατα ίσως αισθάνεστε λίγο άβολα. Ίσως η ικανότητά σας να σταθεροποιείτε μια φιλία έχει ατροφήσει. Ίσως δεν ξέρετε τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει στους ανθρώπους το «κλικ». Αν είστε σε μια τέτοια θέση διαβάστε το επόμενο βήμα.

2) Ακούστε τους, Βρείτε Κοινά Σημεία και Διασκεδάστε μαζί τους

Το να κάνετε κλικ στους άλλους έχει να κάνει πολύ λιγότερο με το τι λέτε εσείς και πολύ περισσότερο με το να εστιάσετε σε αυτά που λέει το άλλο πρόσωπο. Δεν χρειάζεται να τους δείξετε ότι είστε σπουδαίος. Χρειάζεται να τους δώσετε προσοχή. Και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να το κάνουμε αυτό; Να τους ακούσουμε, να βρούμε τα κοινά μας σημεία, και να τους κάνουμε να περνάνε καλά μαζί μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το να είμαστε αρεστοί στους άλλους είναι τόσο εύκολο όσο είναι να τους ακούμε απλά και να τους ζητάμε να μας πουν περισσότερα για τη ζωή τους. Επίσης υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που δείχνουν ότι η εύρεση κοινών σημείων και ενδιαφερόντων είναι σημαντικό. Έτσι, όταν ακούτε κάτι που έχετε από κοινού με το άλλο άτομο, να το επισημαίνετε. Τέλος, δείξτε τους θετικότητα. Όταν αυτός αναφέρεται σε κάτι θετικό που συμβαίνει στη ζωή του, δείξτε ενθουσιασμένοι και ενθαρρύνετέ τον.

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές διαπιστώσεις των ευρημάτων είναι ότι οι πιο στενές και έμπιστες σχέσεις φαίνεται να μην διακρίνονται μόνο από το πώς τα άτομα αυτά ανταποκρίνονται στις απογοητεύσεις, στις απώλειες και στις στενοχώριες του άλλου, αλλά και από τις αντιδράσεις τους στα καλά πράγματα που συμβαίνουν.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, καταφέραμε να γνωρίσουμε νέους φίλους από τους παλαιότερους και μπορέσαμε να τους κάνουμε το κλικ. Πως μπορούμε να τους πλησιάσουμε περισσότερο; Πως θα πάμε στο επόμενο επίπεδο και θα μετατρέψουμε μια απλή γνωριμία σε φιλία;

3) Ανοιχτείτε Μαζί τους

Να είστε περισσότερο τολμηροί στις συζητήσεις σας και να αφήνετε τον εαυτό σας περισσότερο ελεύθερο όταν είστε μαζί τους. Κανείς δεν μπορεί να γίνει κολλητός με κάποιον άλλο συζητώντας μόνο για τον καιρό. Η στενή φιλία προϋποθέτει προσωπικές συζητήσεις και αντίστοιχα αυτές οι συζητήσεις οδηγούν στη στενή φιλία.

Ανοίγοντας τον εαυτό σας σε κάποιον άλλο κερδίζετε πιο εύκολα την εμπιστοσύνη του, ακριβώς επειδή κάτι τέτοιο σας εκθέτει μπροστά του συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά. Πάρτε το ρίσκο. Έτσι, και οι άλλοι θα αντιδράσουν με το να γίνουν και οι ίδιοι πιο ευάλωτοι προς εσάς. Το γεγονός ότι και οι δύο ρίχνετε γρήγορα τα τείχη, θα βοηθήσει στο να μπουν οι βάσεις πιο γρήγορα για μια πιο προσωπική σχέση.

Οι στενοί φίλοι έχουν την τάση να αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Αυτό οδηγεί στις ποιοτικές φιλίες. Αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για τον φίλο τους, σχηματίζουν καλύτερα το προφίλ του και μπορούν να προβλέπουν τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του, πράγμα που οδηγεί σε λιγότερες συγκρούσεις και σε λιγότερη απογοήτευση στη σχέση.

Σύμφωνα με την επιστήμη, ο καθένας έχει ανάγκη από τουλάχιστον πέντε στενούς φίλους. Μια έρευνα έδειξε πως όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει πέντε ή περισσότερους φίλους, με τους οποίους μπορεί να συζητήσει σημαντικά προβλήματα, έχει κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσει ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος» από τη ζωή του.

4) Μην Αποξενώνεστε

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που υποσκάπτει μια καλή φιλία; Οι χρονικές δεσμεύσεις και η έλλειψη χρόνου.

Μελέτες πάνω στις αιτίες των συγκρούσεων μέσα στις φιλίες έδειξαν ότι οι πιο κοινός λόγος τέτοιον αναταραχών είναι οι χρονικές δεσμεύσεις. Ο χρόνος που δαπανάμε με κάποιον είναι ένας σίγουρος δείκτης του πόσο τον εκτιμούμε. Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται παραμελημένος.

Θα πρέπει να έρχεστε συχνά σε επαφή μαζί τους. Θυμηθείτε πως χάσατε αρκετές φιλίες επειδή δεν διατηρήσατε επαφή μαζί τους, κάτι που το είδαμε στο πρώτο βήμα αυτής της λίστας. Πόσο συχνά θα πρέπει να βλέπουμε έναν φίλο; Η μελέτη λέει τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Έτσι, ορίστε μια υπενθύμιση στο ημερολόγιό σας και δώστε προτεραιότητα να βλέπετε έναν φίλο το λιγότερο μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Βασικά, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να μην αποξενώνεστε…

5) Φτιάξτε έναν Κοινωνικό Κύκλο

Στη Δανία ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Γιατί οι Δανοί είναι τόσο χαρούμενοι; Ένας λόγος είναι ότι το 92% από αυτούς είναι μέλη μιας κάποιου είδους κοινωνικής ομάδας.

Ο κοινωνιολόγος Ruut Veenhoven και η ομάδα του συνέλεξαν δεδομένα για την ευτυχία των κατοίκων 91 χωρών, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δανία είναι η πατρίδα των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στον κόσμο, με την Ελβετία να έρχεται δεύτερη. Ένα από τα πιο λεπτομερή στοιχεία της έρευνας έδειξε ότι το 92% των ανθρώπων στη Δανία είναι μέλη κάποιου είδους κοινωνικής ομάδας, που έχει να κάνει από τον αθλητισμό μέχρι τα πολιτιστικά δρώμενα. Για να μην μείνουμε μόνοι, πρέπει να επιδιώκουμε την ενεργό κοινωνική ζωή, να διατηρούμε τις φιλίες μας και να απολαμβάνουμε τις σταθερές σχέσεις.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπούμε σε κάποια ομάδα; Να ξεκινήσουμε μία. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να μείνουμε σε επαφή με τα μέλη και να σχηματίσουμε 5 καλές φιλίες με ελάχιστη προσπάθεια.

Ένα εβδομαδιαίο γεύμα. Μια μηνιαία συνάντηση για ράψιμο. Μια κινηματογραφική βραδιά. Η ίδρυση ενός γκρουπ στο Facebook. Η συμμετοχή σε πολυεπίπεδα δίκτυα μάρκετινγκ. Οτιδήποτε από αυτά λειτουργεί. Οι φίλοι φέρνουν τους φίλους τους και ξαφνικά συζητάτε με φρέσκους ανθρώπους και σχηματίζετε νέους δεσμούς. Και ποιον θα πρέπει να ευχαριστήσετε γι’ αυτή την επιτυχία; Φυσικά εσάς!

Τώρα που μάθαμε πως μπορούμε να γίνουμε δημοφιλείς σε μια κοινωνική ομάδα, ας συνοψίσουμε τα παραπάνω και ας δούμε πώς θα κρατήσουμε τις νέες φιλίες μας ζωντανές κόντρα στην απόσταση.

Συμπέρασμα

Τα βήματα για να κάνετε φιλίες ως ενήλικας είναι:

  • Το νέο ξεκινά με το παλιό, που σημαίνει πως θα έρθετε σε επαφή με τους παλιούς σας φίλους και αυτοί θα σας φέρουν σε επαφή με φρέσκα άτομα.

  • Ακούστε τους, βρείτε ομοιότητες μαζί τους και κάντε τους να περνάνε καλά όταν είναι μαζί σας. Μην προσπαθείτε να γίνετε εσείς ενδιαφέρον. Δώστε σε αυτούς το ενδιαφέρον σας.

  • Ανοιχτείτε μαζί τους. Προσπαθήστε να σχηματίσετε μια σχέση που ο ένας να αλληλοσυμπληρώνει τον άλλο.

  • Μην αποξενώνεστε. Κρατήστε επαφές μαζί τους τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο εβδομάδες.

  • Ξεκινήστε έναν κοινωνικό κύκλο. Σχηματίστε ένα γκρουπ γύρω από ένα από τα ενδιαφέροντά σας και διατηρήστε το.

Η καλύτερη συμβουλή για να διατηρήσετε μια σταθερή και στενή φιλία είναι να λέτε στο άλλο άτομο πόσο σημαντικό είναι για σας. Είναι κάτι απλό που δεν κάνουμε συνήθως. Είναι ένα δώρο που θα σας κάνει να αισθάνεστε καταπληκτικά, και επίσης θα κάνει και το άλλο άτομο να αισθάνεται θαυμάσια και θα ενισχύσει το δεσμό μεταξύ σας. Να είστε περισσότερο δοτικοί στους φίλους που ήδη έχετε. Ίσως να θυμάστε και να γιορτάζετε πάντα τις επετείους των ρομαντικών σχέσεων που έχετε, αλλά μπορεί να έχετε κάποιον φίλο για 15 χρόνια και να μην έχετε βγει ποτέ για δείπνο μαζί του και τσουγκρίσετε ένα ποτήρι στην υγειά του. Δείξτε περισσότερη αγάπη στις φιλίες σας.

share24.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανδρουλακης
Ανδρουλάκης :«Η δημόσια Παιδεία είναι το πάν, για αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις»
«Για εμάς εσείς παιδιά είστε τα πάντα. Είστε η ελπίδα μας, η ελπίδα κάθε οικογένειας, η ελπίδα της πατρίδας μας»
Ανδρουλάκης :«Η δημόσια Παιδεία είναι το πάν, για αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις»