Thumbnail
Μεγάλη η συχνότητα

Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο δυνητικά κινδυνεύουν από Νοσοκομειακή Λοίμωξη, αλλά ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 1 στους 5 ασθενείς εμφανίζει νοσοκομειακή λοιμώξη (ΝΛ). Η πλειοψηφία αυτών των λοιμώξεων οφείλεται σε μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.

Στην Ελλάδα, δεδομένα του ECDC δείχνουν ότι περίπου 1 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς αναπτύσσουν νοσοκομειακή λοιμώξη (ΝΛ), κατατάσσοντας τη χώρα μας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ΝΛ. Το ποσοστό εμφάνισης των ΝΛ είναι δραματικά υψηλότερο στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλικών και νεογνών αγγίζοντας το 50% και 30%, αντίστοιχα. Επιπλέον, η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε ΝΛ που οφείλονται σε ανθεκτικά μικρόβια και την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (54,7%).

Οι επιπτώσεις σε ασθενείς και σύστημα υγείας είναι σημαντικές καθώς παρατείνουν την παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο, αυξάνουν εντυπωσιακά το κόστος νοσηλείας όπως επίσης και τα ποσοστά θνητότητας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, οι ΝΛ ευθύνονται για το θάνατο 3.000 συμπολιτών μας και επιφέρουν στο ελληνικό σύστημα υγείας ένα συνολικό κόστος της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη ΝΛ στην Ελλάδα. Ένας παράγοντας είναι το νοσοκομειακό περιβάλλον (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικά εργαλεία, επισκέπτες, κ.λπ.). Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η χρήση παρεμβατικών συσκευών (ουροκαθετήρες, αναπνευστήρες και κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες). Ιδιαίτερα σημαντικός όμως παράγοντας είναι η έλλειψη συμμόρφωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε απλές τυποποιημένες πρακτικές, όπως η συμμόρφωση με τις πρακτικές υγιεινής των χεριών ή με τις πρακτικές εισαγωγής και φροντίδας παρεμβατικών συσκευών (π.χ. ουροκαθετήρες, κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες και αναπνευστήρες).

Διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων από μη μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, και υποστελεχωμένο προσωπικό καθαριότητας του νοσοκομείου ,το οποίο είναι σύνηθες στις μέρες μας (π.χ. επικουρικοί ιατροί, συμβασιούχοι νοσηλευτές κ.τ.λ.) λόγω αποδυνάμωσης των μονάδων υγείας, σχετίζεται με αύξηση των ΝΛ. Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζει η υποστελέχωση των ομάδων και επιτροπών επιτήρησης λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, επιστημονικός διευθυντής του CLEO, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή «Perelman» του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (UPENN) επισημαίνει ότι  «είναι, όμως, σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν και υπάρχει αδυναμία της χώρας να προβεί άμεσα σε δομικές αλλαγές της λειτουργίας των νοσοκομείων, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει και τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους που διαθέτει, είναι εφικτή η μείωση των ΝΛ με την εφαρμογή απλών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, καθώς διεθνή δεδομένα έχουν αποδείξει ότι περισσότερες από το 50% των ΝΛ μπορούν να προληφθούν, εφαρμόζοντας αντίστοιχα προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά εστιάζουν στη συνεχή καταγραφή των ΝΛ και των πρακτικών πρόληψής τους, στη διαρκή γνωστοποίηση αυτών των δεδομένων στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό και τους διοικητές των νοσοκομείων και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε πρακτικές πρόληψης. Αυτά τα προγράμματα έχουν εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης με θεαματικά αποτελέσματα τόσο στη μείωση των ΝΛ όσο και στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, δεδομένου ότι το κόστος διαχείρισης των ΝΛ που αποφεύγονται είναι μεγαλύτερο από το κόστος υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων».

Ενδιαφέρουσα στο θέμα είναι η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία καταγγέλλει ότι πλέον στα δημόσια νοσοκομεία επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες. Η απολύμανση δεν είναι επαρκής στις ΜΕΘ. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Πολλά κρεβάτια και στρώματα είναι χαλασμένα. Οι τουαλέτες είναι βρώμικες και δεν ανανεώνεται το χαρτί τουαλέτας. Τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς υγειονομικό υλικό.
Η ανακοίνωση τονίζει, ανάμεσα σε άλλα:
«Μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις . Συνεχώς αυξάνεται η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών, που προκαλούν λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ακούει κανείς στην Κυβέρνηση;

Τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ ). Κινδυνεύει η ζωή των Ασθενών. Υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία η οποία κοστίζει στην εργασία τους και την οικογένειά τους.

Η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.
Πάνω από 4. 000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση , με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000.

Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το ποσοστό διαφέρει από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ανάλογα τις αντοχές τους. Λόγω του απορρήτου συγκεντρώνονται δύσκολα τα στοιχεία. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ με την ονομασία Προκρούστης που δίδονται τα στοιχεία, από τον Πρόεδρο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τον Διοικητή κάθε Νοσοκομείου .

Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα Νοσοκομεία της χώρας μας είναι πάνω από το 30% των προσβληθέντων. Στα Νοσοκομεία της Ε.Ε. είναι ΣΤΟ 15%.

Στα Ελληνικά νοσοκομεία τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, καθώς και η εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς είναι συνεχώς αυξανόμενη. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων. Η χώρα μας διεκδικεί τα υψηλότερα ποσοστά στους χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απεικονίζουν την ανάπτυξη των σημαντικότερων ανθεκτικών βακτηρίων, που πρωταγωνιστούν στα Ελληνικά νοσοκομεία, με μοιραίες συνέπειες στους ασθενείς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

yptourismou
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
Διαδικασία πρόσληψης επιστημονικών συνεργατών, εργαστηριακών συνεργατών και εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών στις Τουριστικές Σχολές
Τουρστικές Σχολές: Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών
κασσελάκης
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
«Το Κίνημα θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση όταν οι πολιτικές της βλάπτουν την κοινωνία, αλλά θα συναινεί εφόσον προτείνονται πολιτικές που την...
Σ. Κασσελάκης: «Μετά τις γιορτές θα συγκροτηθεί η ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας»
τζουφη
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»
«Κινδυνεύει να διαγραφεί το 50% έως το 2025, με την κυβέρνηση να προβλέπει τη μεταφορά πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»
Τζούφη: «Ένας ακόμα προϋπολογισμός ανισότητας και υποβάθμισης της Παιδείας»