Σε θρυαλλίδα που ενδέχεται να τινάξει ανά πάσα στιγμή την εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία στον αέρα θεωρείται η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμπεριλάβει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αν και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δέχονται για την παρούσα αξιολόγηση την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης με επικεφαλής την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που έχει ήδη συσταθεί, το Ταμείο επιμένει στο θέμα της θεσμοθέτησης περαιτέρω αλλαγών στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, στο πλαίσιο των πολιτικών μείωσης του κόστους εργασίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιθυμεί το εργασιακό να ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Ελπίζει, δε, στη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) καθώς και στις ισχύουσες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Η συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με μόνη ελληνική παρουσία αυτή του καθηγητή Εργατικού Δικαίου, πρώην ευρωβουλευτή και πρώην υπουργού Ιωάννη Κουκιάδη, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στο κουαρτέτο των δανειστών δέχονται το πόρισμα της επιτροπής να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου (key deliverable), ξεκαθαρίζοντας ότι καμία αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων δεν πρέπει να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα, θέτουν συγκεκριμένα και το ζήτημα του κατώτατου μισθού, καθώς εντός του τρέχοντος έτους θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου το κράτος (και όχι οι κοινωνικοί εταίροι) θα καθορίζει το ύψος των αποδοχών του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Μιλώντας στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές. «Στη διαπραγμάτευση σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσει να προωθεί μέτρα που κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και αντιμετωπίζουν την αυθαιρεσία, όταν αυτή συμβαίνει στην εργασιακή ζούγκλα που ζούμε».
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία κτλ.), θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας και θα κορυφωθούν. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι καταγραφή ανάλογων «καλών πρακτικών» στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, που όμως είναι διάσπαρτες και αποσπασματικές δεκαετίες τώρα, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου εφαρμόστηκαν στα λίγα χρόνια του μνημονίου.
Μάλιστα, επισημαίνουν πως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη κινούνται σε 4 άξονες: α) Μειώνεται ο ρόλος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης υπέρ των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, β) εφαρμόζονται μέτρα που διευκολύνουν τις απολύσεις, γ) θεσμοθετούνται μέτρα που μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο και τα ωράρια και διαμορφώνουν χαμηλότερους μισθούς εκτός συλλογικών συμβάσεων και δ) προωθούνται μέτρα σύγκλισης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στις εργασιακές σχέσεις.
Πηγή: kathimerini.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη