dimosioi-ypalliloi
Η υποαπασχόληση των πτυχιούχων σε θέσεις χαμηλότερης εκπαίδευσης δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα

Η πρόσφατη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση στην ελληνική αγορά εργασίας: την υποαπασχόληση των αποφοίτων πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν  για 2.217 θέσεις χαμηλών προσόντων υποβλήθηκαν πάνω από 100.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περίπου το 40% προέρχεται από κατόχους πανεπιστημιακών πτυχίων.

Οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο

Η ανεργία και η αβεβαιότητα στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζουν πολλούς πτυχιούχους να στραφούν στο Δημόσιο, ακόμη και για θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στο μορφωτικό τους επίπεδο. Οι βασικοί λόγοι περιλαμβάνουν:

  1. Έλλειψη εξειδίκευσης και προοπτικών: Πολλοί πτυχιούχοι κατέχουν γενικόλογους τίτλους σπουδών χωρίς ισχυρά επαγγελματικά εφόδια. Ειδικά σε τομείς όπου η ζήτηση είναι χαμηλή, οι απόφοιτοι δεν έχουν πολλές εναλλακτικές.

  2. Αποφυγή αβέβαιης αγοράς εργασίας: Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από χαμηλούς μισθούς, ανασφάλεια και συχνά κακές εργασιακές συνθήκες. Το Δημόσιο, ακόμη και με χαμηλότερες αποδοχές, προσφέρει σταθερότητα.

  3. Στρατηγική εισόδου στο Δημόσιο: Πολλοί πτυχιούχοι επιλέγουν θέσεις Δ.Ε. ως προσωρινό βήμα, με την ελπίδα ότι μέσα από εσωτερικές διαδικασίες ή μετατάξεις θα μετακινηθούν σε ανώτερες θέσεις.

  4. Φαινόμενο «brain drain»: Οι πτυχιούχοι με υψηλότερη εξειδίκευση προτιμούν να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό, αφήνοντας την ελληνική αγορά με χαμηλότερης εξειδίκευσης υποψηφίους.

Οι συνέπειες του φαινομένου

Η υποαπασχόληση των πτυχιούχων σε θέσεις χαμηλότερης εκπαίδευσης δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα:

  • Μειωμένη παραγωγικότητα: Οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν εργασίες κάτω από το γνωστικό τους επίπεδο μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό ενδιαφέρον και μειωμένη απόδοση.
  • Σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου: Η επένδυση της κοινωνίας και των ίδιων των φοιτητών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση χάνει την αξία της όταν δεν μεταφράζεται σε ποιοτικές θέσεις εργασίας.
  • Διατήρηση της πελατειακής λογικής στο Δημόσιο: Το Δημόσιο συνεχίζει να λειτουργεί ως «καταφύγιο» για ανέργους, αντί να προσανατολίζεται στη βελτίωση των υπηρεσιών του μέσω της αξιοκρατικής αξιοποίησης του προσωπικού.

 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

750 ευρώ έκτακτο επίδομα σε 170.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και άνεργους - ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΕΔΩ

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: 450 Διορισμοί στο Υπ.Πολιτισμού ΧΩΡΙΣ πτυχίο - Αιτήσεις εδώ

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χανια
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Πειθαρχικά σε δασκάλους εν μέσω καλοκαιριού – Αντίδραση από τον ΣΕΠΕ Χανίων
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Το μέλος του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσεκούρας, ο Πρόεδρος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής, το μέλος του Ε.Σ., η Καθηγήτρια κ. Γεωργία Ανδρέου και το μέλος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βάινος. Σχετικά με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας δημιουργήθηκε (Ν. 4429/2016) από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., προσβλέπει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής...
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
παδα
Το ΠΑΔΑ ιδρύει το πρώτο κέντρο τεκμηριωμένης πρακτικής JBI στην Ελλάδα - Σημαντική διάκριση στον τομέα της υγείας
Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο JBI Affiliated Group μέσω του ΠΑΔΑ
Το ΠΑΔΑ ιδρύει το πρώτο κέντρο τεκμηριωμένης πρακτικής JBI στην Ελλάδα - Σημαντική διάκριση στον τομέα της υγείας