Thumbnail

Ανακαλύφθηκε οστό το οποίο οδηγεί τους επιστήμονες στην διαπίστωση ότι υπήρχε ένα μυστηριώδες αρχαίο ανθρώπινο είδος παράλληλα με τους προγόνους μας.

Ένα αρχαίο μηριαίο οστό ανακαλύφθηκε σε μία σπηλιά στην Κίνα και ο σχηματισμός του δεν μοιάζει με κανένα άλλο οστό. Αυτό και μόνο το εύρημα οδηγεί τους επιστήμονες να διατυπώσουν την άποψη ότι το οστό ανήκε σε ένα άγνωστο για εμάς ανθρώπινο είδος το οποίο έζησε παράλληλα με το ανθρώπινο είδος πριν από 14.000 χρόνια.

Το ξεχωριστό σχήμα του οστού υποδεικνύει ότι αυτό το είδος περπατούσε διαφορετικά από ό,τι οι άνθρωποι. Σύμφωνα με το επιστημονικό δημοσίευμα στο PLOS το Δεκέμβριο του 2015 ο ενήλικας θα ζύγιζε περίπου 50 κιλά, πολύ λιγότερο από ό,τι ζύγιζε ένας ενήλικας άνθρωπος εκείνη την εποχή.

Ο Darren Curnoe από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας που εξέτασε το οστό είπε "όταν τοποθετήσαμε όλα τα στοιχεία μαζί το μηριαίο οστό φάνηκε να μοιάζει με τις αρχές της εμφάνισης του Homo". Όμως οι αρχές εμφάνισης του Homo τοποθετούνται χρονικά πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, ενώ οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια. Το 14.000 ετών μηριαίο οστό βρέθηκε στην σπηλιά Muladong στη νοτιοδυτική Κίνα το 1989 και δεν είχε μελετηθεί για 25 χρόνια, ενώ το είχαν βάψει με κόκκινο πηλό, ενδεικτικό ταφικών εθίμων. Το οστό είχε σπάσει με τέτοιο τρόπο που επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν το μεδούλι του και υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε κατακρεουργηθεί και καεί μαζί με άλλο κρέας.

Ο Curnoe πιστεύει ότι ο Homo sapiens ζευγάρωνε με αυτό το νέο είδος αλλά πιθανόν το έτρωγε κιόλας και χρησιμοποιούσε τα οστά του ως εργαλεία. Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται και από άλλα κόκαλα που ανακαλύφθηκαν το 1979 στη σπηλιά Longlin στην επαρχία Guangxi στην Κίνα αλλά ο Curnoe τα μελέτησε μόλις το 2012. Αυτά τα απολιθώματα, που έχουν ηλικία 11.500 χρόνων πιστεύεται ότι δείχνουν ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών του Homo Sapiens και αυτού του αρχαϊκού ανθρώπινου είδους.

Οι γνώσεις μας για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει ακόμη πολλά κενά και ίσως αυτά τα ευρήματα να προσθέσουν έναν νέο κλάδο. Υπάρχουν όμως και οι παλαιοανθρωπολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προέρχονται από ποικιλίες μέσα στο είδος παρά για ένα άλλο νέο είδος.

Όμως οι ανακαλύψεις δεν έχουν τέλος και η επιστήμη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στις αρχές του 2015 ερευνητές ανακάλυψαν 15 σκελετούς που ανήκουν σε νέο αρχαϊκό είδος ανθρώπου στη Νότια Αφρική. Το δέντρο της εξέλιξης έχει αρχίσει να πετάει νέα κλαδιά.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός για τον 1ο καύσωνα: 43°C και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 200 ευρώ για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
Οργανικά κενά στη Δευτεροβάθμια ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025 - Πίνακες
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
κατασκηνώσεις υπουργείου Παιδείας
Κατασκήνωση Υπουργείου Παιδείας: Μέχρι πότε οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διακοπές με 25 ευρώ την εβδομάδα
Πρόσκληση Συμμετοχής Εκπαιδευτικών στις Κατασκηνώσεις Ζούμπερι 2025
Κατασκήνωση Υπουργείου Παιδείας: Μέχρι πότε οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για διακοπές με 25 ευρώ την εβδομάδα
megalonei-to-sxoliko-etos.jpg
Όταν το ΙΕΠ διαγράφει την Ιντιφάντα από το σχολικό βιβλίο: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
Όταν σταματάμε να μαθαίνουμε για τους καταπιεσμένους, αρχίζουμε να τους ξεχνάμε. Και όταν το σχολείο παύει να διδάσκει δικαιοσύνη, συμπόνια, ιστορική...
Όταν το ΙΕΠ διαγράφει την Ιντιφάντα από το σχολικό βιβλίο: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη