Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Νομού Αχαϊας, εκπαιδευτικός «απομακρύνθηκε» εκδικητικά από το Αρσάκειο δημοτικό Πατρών, η οποία «μαζί με την πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων είχαν διατυπώσει εγγράφως την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση καμερών εντός των σχολικών αιθουσών καθώς η λειτουργία τους θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα της σχολικής κοινότητας και αλλοιώνει το παιδαγωγικό έργο».
Το Αρσάκειο δεν ανανέωσε τη σύμβασή της όταν έληξε στις 31-8-2020, με την εκπαιδευτικό να καταθέτει έπειτα αγωγή η οποία εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 24 Σεπτεμβρίου.
Εκδικητική απομάκρυνση;
«Στη δίκη φάνηκε ξεκάθαρα ότι η απομάκρυνσή της από το σχολείο ήταν εκδικητική, επειδή διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη της επιστολής προς το Δ.Σ. των Αρσάκειων σχολείων» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο σύλλογος, προσθέτοντας ωστόσο πως «η μάρτυρας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας επιβεβαίωσε ότι η Β.Β. ήταν μια καλή εκπαιδευτικός, αλλά αμφισβήτησε ότι είχε επικρατήσει αρνητικό κλίμα στο σχολείο εξαιτίας της επιστολής και δήλωσε ότι οι διαφωνίες των εκπαιδευτικών αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό».
«Αν είναι όντως έτσι τα πράγματα» διερωτάται ο σύλλογος «τότε γιατί δεν συνεχίστηκε η συνεργασία με τη Β.Β. και το σχολείο προχώρησε σε νέες προσλήψεις; Γιατί έχουν γίνει τόσες παραιτήσεις εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο σχολείο τα τελευταία δύο χρόνια;» σημειώνει, σημειώνοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσε στη δίκη
- ότι οι εκπαιδευτικοί που τόλμησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη ζωντανή αναμετάδοση στο Αρσάκειο της Πάτρας δέχτηκαν πιέσεις να σωπάσουν.
- ότι όσες εκπαιδευτικοί τελικά υπέγραψαν την επιστολή «το πλήρωσαν» με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
- ότι η Β.Β. αγωνιούσε για τη θέση εργασίας της μήνες πριν λάβει την καταγγελία της σύμβασής της.
Ο σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών τονίζει πως η μάρτυρας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, «παρά την υψηλή της θέση στη διοικητική ιεραρχία των Αρσάκειων σχολείων» δεν αποκάλυψε το λόγο απόλυσης, αλλά ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για μια συνηθισμένη λήξη σύμβασης, όπως συχνά συμβαίνει στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου:
Η συνάδελφος, μαζί με την πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων του Αρσακείου δημοτικού Πατρών, είχαν διατυπώσει εγγράφως την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση καμερών εντός των σχολικών αιθουσών, καθώς η λειτουργία τους θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα της σχολικής κοινότητας και αλλοιώνει το παιδαγωγικό έργο.
Το Αρσάκειο δεν ανανέωσε τη σύμβαση της συναδέλφισσας όταν έληξε στις 31-8-2020. Στη δίκη φάνηκε ξεκάθαρα ότι η απομάκρυνσή της από το σχολείο ήταν εκδικητική, επειδή διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη της επιστολής προς το Δ.Σ. των Αρσάκειων σχολείων.
Ο Σύλλογός μας έκανε πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη τόσο σε ένδειξη αλληλεγγύης, όσο για να αναδείξει τις εργασιακές συνθήκες που συχνά κρύβονται πίσω από μεγάλα ονόματα ιδιωτικών σχολείων και άλλων δομών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στη δίκη, παρόλο που η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τους αντεργατικούς νόμους που ‘νομιμοποιούν’ τις ευέλικτες μορφές εργασίας και αίρουν την εργασιακή ασφάλεια στην ιδιωτική εκπαίδευση, βαφτίζοντας την απόλυση ‘λήξη σύμβασης’, φάνηκαν ξεκάθαρα τα γεγονότα.
Η μάρτυρας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας επιβεβαίωσε ότι η Β.Β. ήταν μια καλή εκπαιδευτικός, αλλά αμφισβήτησε ότι είχε επικρατήσει αρνητικό κλίμα στο σχολείο εξαιτίας της επιστολής και δήλωσε ότι οι διαφωνίες των εκπαιδευτικών αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό. Αν είναι όντως έτσι τα πράγματα, τότε γιατί δεν συνεχίστηκε η συνεργασία με τη Β.Β. και το σχολείο προχώρησε σε νέες προσλήψεις; Γιατί έχουν γίνει τόσες παραιτήσεις εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο σχολείο τα τελευταία δύο χρόνια;
Αν και οι εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για τις κάμερες σε συνεδρίαση, κατόπιν παρέμβασης της διεύθυνσης του σχολείου δεν συντάχθηκε ποτέ πρακτικό συνεδρίασης, ώστε να αποσιωπηθούν οι διαφωνίες. Ο λόγος που η διοίκηση των Αρσακείων επιχείρησε να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίθεσης είναι επειδή οι κάμερες στις τάξεις παρουσιάστηκαν στους γονείς ως «extra υπηρεσία» που δικαιολογούσε την απαίτηση για την καταβολή ολόκληρων των διδάκτρων. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και οι θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κατέθεσε ως μάρτυρας όσα έχουμε πει σε δημόσιες ανακοινώσεις μας από καιρό, ότι δηλαδή ήδη από τα τέλη Μαΐου 2020 είχαμε λάβει γνώση:
- ότι οι εκπαιδευτικοί που τόλμησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη ζωντανή αναμετάδοση στο Αρσάκειο της Πάτρας δέχτηκαν πιέσεις να σωπάσουν.
- ότι όσες εκπαιδευτικοί τελικά υπέγραψαν την επιστολή «το πλήρωσαν» με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
- ότι η Β.Β. αγωνιούσε για τη θέση εργασίας της μήνες πριν λάβει την καταγγελία της σύμβασής της.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κατέθεσε επίσης όσα μας είχε πει η διευθύντρια της σχολικής μονάδας στις 25 Αυγούστου 2020, παρουσία 4 μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας:
- Δεν έγινε στο σχολείο μείωση τμημάτων που να δικαιολογεί μείωση προσωπικού. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προχώρησε άμεσα σε νέες προσλήψεις δασκάλων.
- Δεν υπήρχε κάποια καταγγελία γονέα ή άλλο παράπονο εις βάρος της Β.Β.
- Δεν συνηθίζεται στο σχολείο η καταγγελία συμβάσεων στη λήξη της διετούς «δοκιμαστικής» περιόδου.
Με την πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη θελήσαμε να αναδείξουμε επίσης την απόλυτη απαξίωση των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών-εργαζομένων από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Αν και ο Σύλλογός μας είχε θέσει επίμονα στη διοίκηση των Αρσάκειων σχολείων, προφορικά και γραπτά, το ερώτημα γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της εκπαιδευτικού αφού δεν υπήρχαν παράπονα για τη δουλειά της, ποτέ δεν λάβαμε απάντηση.
Τον λόγο της απόλυσης δεν το αποκάλυψε η μάρτυρας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, παρά την υψηλή της θέση στη διοικητική ιεραρχία των Αρσάκειων σχολείων, ούτε ενώπιον του δικαστηρίου λέγοντας ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη λήξη σύμβασης, όπως συχνά συμβαίνει στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτό που δεν συμβαίνει συχνά στην ιδιωτική εκπαίδευση, της απαντάμε, είναι να ξεπερνιέται το φράγμα του φόβου και να μιλάνε οι εργαζόμενοι ανοιχτά για όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς. Να τολμούν να ξεσκεπάζουν δημόσια το καθεστώς αυθαιρεσίας, τρομοκρατίας και αδιαφάνειας, και να διεκδικούν με κάθε πρόσφορο μέσο το δικαίωμά τους στην εργασία, σε καλές συνθήκες δουλειάς.
Υπερασπιζόμαστε την αυτονομία των εκπαιδευτικών και το δικαίωμά τους να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους για εκπαιδευτικά ζητήματα!
Προασπιζόμαστε τα δημοκρατικά συλλογικά όργανα, όπως είναι ο σύλλογος διδασκόντων στα σχολεία και τα σωματεία των εκπαιδευτικών!
Στηρίζουμε τον αγώνα της Β.Β. για δικαίωση!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη