Ευάγγελος Τουρνάς
«Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη» - Το παρασκήνιο της παραίτησης του Βαγγέλη Τουρνά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βαγγέλης Τουρνάς, ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο Υπουργείο και υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, ο ίδιος είχε εκφράσει από τον τελευταίο ανασχηματισμό την επιθυμία να αποχωρήσει, καθώς θεωρούσε ότι είχε ολοκληρώσει το έργο του.

Ωστόσο, του ζητήθηκε να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, κάτι που έγινε κανονικά.

«Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της φετινής αντιπυρικής περιόδου, κλείνει για εμένα ένας μεγάλος κύκλος υπηρέτησης της αποστολής της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας» σημειώνει σε δήλωσή του με την οποία ανακοινώνει την παραίτησή του από το υπουργείο.

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η θέση του δεν θα καλυφθεί άμεσα, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο αναδιάρθρωσης στο Υπουργείο.

Η δήλωση του Ευάγγελου Τουρνά

«Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο κ. Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή και μου ανέθεσε την υψηλών απαιτήσεων θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνου για τα θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Βασική εντολή και προτεραιότητα ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού Μηχανισμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης μέσω της δημιουργίας, νέων δυνάμεων, της ενίσχυσης των υφισταμένων, της νέας επιχειρησιακής σχεδίασης και του συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαστήκαμε στενά με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Δασικές Υπηρεσίες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Εθελοντικές Οργανώσεις, σε όλες τις φάσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, από την πρόληψη, την εμπλοκή των δυνάμεων και καταστολή, μέχρι και την αποκατάσταση.

Βασικό μέλημα ήταν η δημιουργία ενός νέου Πυροσβεστικού Σώματος, ως κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, με ανανεωμένες δυνάμεις, σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό και νέο Δόγμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε 21 μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, δρομολογήσαμε τις προσλήψεις Πυροσβεστών Επταετούς Θητεία που θα στελεχώσουν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τους Σταθμούς και θα καλύψουν τις ανάγκες ανανέωσης του προσωπικού, διπλασιάσαμε σχεδόν τον αριθμό των εισερχομένων στις παραγωγικές σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και προωθήσαμε τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τη μετάβαση στη νέα ψηφιοποιημένη εποχή για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Παράλληλα, ενισχύουμε το Πυροσβεστικό Σώμα με τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σύγχρονα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, συστήματα διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων, επίγεια, θαλάσσια και εναέρια μέσα, και νέο σύγχρονο ατομικό εξοπλισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε η επανασχεδίαση της αεροπυρόσβεσης, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μισθωμένων εναερίων μέσων και προγραμματίζοντας έμφορτες περιπολίες 3 επιτήρησης με τη δυνατότητα άμεσης προσβολής με νερό σε πρώτο χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάστηκε η ανάπτυξη Drones σε κρίσιμες περιοχές της χώρας και έγινε η σχεδίαση της διασποράς των επίγειων δυνάμεων για μείωση του χρόνου επέμβασης σε κάθε συμβάν.

Τέλος, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος που περιλαμβάνει, νέα επιχειρησιακή σχεδίαση βασισμένη στις ανάγκες επιτήρησης - έγκαιρης προειδοποίησης, άμεσης κινητοποίησης όλων των δυνάμεων και φορέων για την επέμβαση στο συντομότερο χρόνο και την καταστολή με όλους τους διαθέσιμους πόρους και μέσα.

Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια ως Υφυπουργός στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της φετινής αντιπυρικής περιόδου, κλείνει για εμένα ένας μεγάλος κύκλος υπηρέτησης της αποστολής της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας.

Αποχωρώντας λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργαστήκαμε και συνέβαλαν στην προσπάθεια δημιουργίας του Μηχανισμού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και του νέου Πυροσβεστικού Σώματος.

Μα πάνω από όλους θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου αυτή την υψηλών απαιτήσεων αποστολή.

Είναι εκείνος που πρώτος προέβλεψε και μίλησε για κλιματική κρίση και είδε την ανάγκη δημιουργίας ενός ξεχωριστού Υπουργείου και με την δική του εντολή και στήριξη προχωρήσαμε στο νέο σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα».

Ο Ευάγγελος Τουρνάς γεννήθηκε στα Χανιά. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980. Διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015 όπου και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Πτεράρχου ε.α.

Είναι απόφοιτος του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ), της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α) και του Air Command and Staff College των ΗΠΑ.

Στο διάστημα 26 Μαΐου 2023 - 26 Ιουνίου 2023 διετέλεσε Yπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά, κατέχοντας προηγουμένως τη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο, από τη συγκρότησή του τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς κατέχει τη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τοποθετήσεις

Μάρτιος 2013-Φεβρουάριος 2015: Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ)

Ιούλιος 2012-Μάρτιος 2013: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC 7

Νοέμβριος 2011-Ιούλιος 2012: Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)

Μάρτιος 2011-Νοέμβριος 2011: Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ)

Απρίλιος 2010-Μάρτιος 2011: Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ’ ΚΛ)

Απρίλιος 2008-Απρίλιος 2010: Διευθυντής Διεύθυνσης Αεράμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ/ΔΑΕΡ)

Μάρτιος 2007-Απρίλιος 2008: Διοικητής Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ)

Σεπτέμβριος 2005-Μάρτιος 2007: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ2)

Αύγουστος 2002-Σεπτέμβριος 2005: Αεροπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία

Μάρτιος 2001-Αύγουστος 2002: Διευθυντής Επιχειρήσεων –Εκπαίδευσης (ΔΕΕ) της 114ΠΜ

Ιούνιος 1998-Μάρτιος 2001: Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ)

Ιούνιος 1993-Ιούνιος 1997: Διοικητής της 114ΠΜ/332Μ

Απρίλιος 1991-Ιούνιος 1993: Αξιωματικός Επιχειρήσεων του Σμήνους Μετεκπαίδευσης της 114ΠΜ (114 ΠΜ/ΣΜΕΤ)

Ιούλιος 1989-Απρίλιος 1991: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 114ΠΜ/332Μ

Απρίλιος 1988-Ιούλιος 1989: 114ΠΜ/331Μ σε αεροσκάφη Mirage 2000

Σεπτέμβριος 1981-Απρίλιος 1988: 114ΠΜ/334M σε αεροσκάφη Mirage F-1CG

Ιούνιος 1980-Σεπτέμβριος 1981: 111ΠΜ/341M σε αεροσκάφη F-5Α/B

Έχει συμπληρώσει περισσότερες από 4.000 ώρες πτήσης.

Μετάλλια – Παράσημα: Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα, Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πτήσεις Μαθητών με Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη της ΠΑ
Πτήσεις μαθητών με εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
Μαθητές και μαθήτριες πέταξαν με αεροσκάφη Tecnam P2002-JF στο Τατόι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου...
Πτήσεις μαθητών με εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας
γλώσσα python
1500 νέοι επαγγελματίες πιστοποιήθηκαν στην Python από το Παν.Πατρών
Η γλώσσα Python δεν είναι απλώς «μια ακόμη» γλώσσα προγραμματισμού — είναι συνώνυμο ευκαιρίας και εξέλιξης σε έναν κόσμο που ζητά συνεχώς περισσότερη...
1500 νέοι επαγγελματίες πιστοποιήθηκαν στην Python από το Παν.Πατρών
Καταφύγια πολέμου
Βουλή: 3.000 καταφύγια πολέμου στην Ελλάδα – Πόσους χωράνε και πού βρίσκονται;
Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται τα επίσημα στοιχεία με τα καταφύγια της Ελλάδας - Πού θα πάμε αν «χτυπήσει συναγερμός»;
Βουλή: 3.000 καταφύγια πολέμου στην Ελλάδα – Πόσους χωράνε και πού βρίσκονται;
peripoliko-nixta-1021x576.jpg
Φρίκη στη Βοιωτία: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και δεμένος σε αυτοκίνητο
Θρίλερ στη Βοιωτία: Άνδρας βρέθηκε νεκρός και δεμένος με χειροπέδες σε αυτοκίνητο – Το ελληνικό FBI αναλαμβάνει την υπόθεση
Φρίκη στη Βοιωτία: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και δεμένος σε αυτοκίνητο