Η Ελεονώρα Μελέτη προκάλεσε αίσθηση – και έντονες αντιδράσεις – με μια διαδικτυακή τοποθέτηση μέσω Instagram, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ως ευρωβουλευτής.
Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών, ωστόσο η ανάρτησή της πήρε γρήγορα άλλη τροπή, καθώς αμφισβήτησε την ύπαρξη πέραν των δύο φύλων, υιοθετώντας έναν τόνο που πολλοί χαρακτήρισαν ειρωνικό απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η ίδια έγραψε χαρακτηριστικά «τα φύλα είναι δύο. Αρσενικό – θηλυκό. Εντοπίζονται σπανιότατα και κάποιες μεσοφυλικές παραλλαγές που έρχονται ως εξαιρέσεις να επιβεβαιώσουν τον κανόνα του δίπολου χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσουν ή να αλλάξουν τη βιολογική πραγματικότητα. Τα φύλα δεν είναι σε φάσμα».
Στη συνέχεια, η κ. Μελέτη προσπάθησε να διαχωρίσει τη βιολογική διάσταση από την κοινωνική, γράφοντας ότι «σε φάσμα βρίσκεται το αφήγημα των προσδοκιών και των κοινωνικών ρόλων που συνοδεύει αυτά τα δύο φύλα», ωστόσο η φράση που ακολούθησε προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων.
«Όλοι οι άλλοι που νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους επειδή δεν θέλουν να “χωρέσουν” σε φύλο, θέλουν να προσδιορίζονται μπανάνες, γάτες, μαντζουράνες, Ναπολέοντες κ.λπ., μπορούν να το κάνουν ελεύθερα! Δεν καταπατάται κανένα τους δικαίωμα!».
Πολλοί χρήστες των social media θεώρησαν τα σχόλια αυτά προσβλητικά και απαξιωτικά προς τα τρανς και μη δυαδικά άτομα, με αρκετούς να κάνουν λόγο για «ρητορική που γυρίζει τη συζήτηση δεκαετίες πίσω».
Η ίδια συνέχισε στην ανάρτησή της αναφέροντας πως ο «αγώνας για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών δεν χωράει ούτε λαϊκισμό, ούτε ιδεολογικές θολούρες», προσθέτοντας ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «προστατεύει γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια από τη βία».
Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι νέες «ατζέντες» γύρω από την ταυτότητα φύλου «διαστρεβλώνουν θεμελιώδεις όρους και αξίες», ενώ στο τέλος διευκρίνισε «καμία αναφορά, άμεση ή έμμεση, δεν γίνεται στους ομοφυλόφιλους, τα κεκτημένα των οποίων επίσης πλήττονται από την παρανόηση και τη σύγχυση που προκαλούν στον κόσμο οι ατζέντες της μόδας».
Η ανάρτηση έχει ήδη γίνει viral, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες σχόλια – από επαίνους για το «θάρρος» της μέχρι επικρίσεις για «αντίληψη που ακυρώνει ολόκληρες ταυτότητες».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση