Απλό στην όψη αλλά πλούσιο σε γεύση, το παραδοσιακό γαλλικό κέικ μήλου είναι η απόλυτη φθινοπωρινή απόλαυση. Με υφή βουτυράτη και αέρινη, κρύβει μέσα του τρυφερά κομμάτια φρέσκου μήλου που λιώνουν στο στόμα, χαρίζοντας το τέλειο ισορροπημένο αποτέλεσμα ανάμεσα στη γλύκα και τη φρεσκάδα του φρούτου.
Απολαύστε το ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντάς το με σαντιγί και εποχιακά φρούτα, παγωτό βανίλια, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής ή μια πλούσια σάλτσα αλατισμένης καραμέλας. Ένα κομμάτι αυτού του διακριτικά αρωματικού γλυκού δίπλα στον απογευματινό καφέ ή το τσάι μετατρέπει κάθε στιγμή σε μικρή τελετουργία απόλαυσης — όπως μόνο οι Γάλλοι ξέρουν να κάνουν.
Υλικά για τη Συνταγή
3 μεγάλα μήλα
2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξιδο
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
115 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ, μπράντι ή ρούμι
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το ψήσιμο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, για την επιφάνεια
Για το στόλισμα
1 κουταλιά της σούπας αχνοζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 175ο C, λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 22 εκατοστών και στρώστε στη βάση μια λαδόκολλα.
2.Καθαρίστε (ή μπορείτε να αφήσετε τη φλούδα) και κόψτε τα μήλα σε κύβους μεγέθους ½ εκατοστού. Αν οι κύβοι είναι μεγάλοι, δεν θα μαλακώσουν αρκετά όταν ψηθούν. Βάλτε τους σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τους με το μηλόξιδο.
3.Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
4.Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή, με ένα ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ένα αυγό σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέστε το δεύτερο αυγό και επαναλάβετε. Βάλτε το αλκοόλ, το εκχύλισμα βανίλιας και ½ από το μίγμα στέρεων υλικών. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι, προσθέστε το υπόλοιπο και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.
5.Βάλτε τα μήλα και ανακατέψτε με τη σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Μεταφέρετε τη ζύμη του κέικ στο προετοιμασμένο ταψί, φροντίζοντας να την πιέσετε λίγο και να την ισιώσετε στην επιφάνεια. Πασπαλίστε με τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
6.Ψήστε μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο, για περίπου 45 λεπτά.
7.Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα για περίπου 30 λεπτά. Αναποδογυρίστε το κρύο κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom