Σε έντονα φορτισμένο κλίμα διεξήχθη η 109η Σύνοδος Πρυτάνεων από 8 έως 11 Ιουλίου, με επίκεντρο τη δραματική υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων, τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών και την παρουσία της αστυνομίας έξω από τον χώρο, που οδήγησε σε επεισόδια με τραυματισμούς.
Οι Πρυτάνεις εμφανίστηκαν ενωμένοι στο αίτημα για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα κατά των οριζόντιων διαγραφών φοιτητών που παραμένουν ενεργοί στις σπουδές τους.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη.
Πανεπιστήμια υπό κατάρρευση: -50% η χρηματοδότηση από το 2009
Η Σύνοδος ανέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μειωμένη χρηματοδότηση κατά 50% σε σύγκριση με το 2009. Γι’ αυτό και το βασικό αίτημα είναι η ένταξη των αναγκαίων έργων συντήρησης και ανακαίνισης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026–2030.
Ενδεικτικά αιτήματα Πρυτάνεων:
Άμεση κατανομή νέων θέσεων ΔΕΠ και πλήρης αναπλήρωση προσωπικού.
Χρηματοδότηση για σχέδια ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Νομοθετικές ρυθμίσεις για ενίσχυση της διεθνοποίησης και ολοκλήρωση σπουδών.
Όχι στις διαγραφές ενεργών φοιτητών
Η Σύνοδος εξέφρασε σαφείς ενστάσεις στην κυβερνητική πρόταση για διαγραφές φοιτητών, ζητώντας βελτιώσεις που θα επιτρέπουν στους ενεργούς φοιτητές –ακόμη και αν έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη– να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, επεσήμανε πως η αποδοχή της πρότασης του ΥΠΑΙΘΑ χωρίς προσαρμογές θα λειτουργήσει τιμωρητικά για χιλιάδες νέους, οι οποίοι συχνά εργάζονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν.
Αστυνομική βία κατά φοιτητών και διοικητικών – Τραυματισμοί και καταγγελίες
Την ίδια ώρα, φοιτητικοί σύλλογοι και διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου. Η απάντηση, ωστόσο, ήταν η παρουσία και η επίθεση των ΜΑΤ, με χρήση χημικών και τραυματισμούς διαδηλωτών.
Θύματα των επεισοδίων:
Η Νίκη Χρονοπούλου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Δύο ακόμη μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τραυματίστηκαν.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει την αγωνία και τη διεκδίκηση για αξιοπρεπείς σπουδές, τη στιγμή που το κράτος δεν παρέχει τα απαραίτητα μέσα για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Ερωτήματα που προκύπτουν:
Πώς νοείται η επιβολή διαγραφών όταν οι φοιτητές εργάζονται για να επιβιώσουν;
Μπορούν τα πανεπιστήμια να ανανεώσουν τις υποδομές και να διασφαλίσουν την ασφάλεια χωρίς επαρκή χρηματοδότηση;
Ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα;
Συμπεράσματα και Προτάσεις
Η φωνή των Πρυτάνεων συντονίζεται με τη φωνή της πανεπιστημιακής κοινότητας: Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση χρειάζεται στήριξη – όχι καταστολή.
Προτάσεις πολιτικής:
Κατάργηση των διαγραφών ενεργών φοιτητών.
Θέσπιση ειδικών κριτηρίων για επαναξιολόγηση φοιτητικής προόδου.
Άμεση αύξηση χρηματοδότησης βάσει των πραγματικών αναγκών των ΑΕΙ.
Αποφυγή κατασταλτικών πρακτικών σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Αναλυτικά οι προτάσεις της 109ης Συνόδου Πρυτάνεων
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, ειδικά για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των απαραίτητων υποδομών τους.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων τονίζει την απόλυτη ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΠΑ 2026-2030, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν ήδη υποβάλει τα ιδρύματα. Παράλληλα, ζητά την άμεση επαναφορά της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης, που αποτελεί ζωτικό στήριγμα για την κάλυψη των μεγάλων λειτουργικών αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, με αίτημα συνάντησης, προκειμένου να του εκθέσει την καθοριστική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστημίων.
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η Σύνοδος επανέφερε την πάγια θέση της για τη διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, ώστε να μην διαγράφονται όσοι φοιτητές παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον.
Σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, προτείνει τις εξής αλλαγές:
α) Μείωση του απαιτούμενου ποσοστού επιτυχούς αξιολόγησης όπως ορίζεται στο άρθρο 126,
β) Απαλοιφή του όρου «επιτυχώς», ώστε να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες,
γ) Δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να διαχειρίζονται με αιτιολογημένη ευελιξία «ειδικές» περιπτώσεις φοιτητών που διατρέχουν κίνδυνο διαγραφής.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η Σύνοδος υπογραμμίζει ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφέρουν ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, επομένως τα μέτρα δεν μπορούν να είναι οριζόντια, αλλά πρέπει να εξειδικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε Α.Ε.Ι., συνοδευόμενα από σημαντική οικονομική στήριξη από το κράτος.
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια της ζωής και η εργασιακή λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων καταλήγει ζητώντας από την Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην αποστολή του να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση στις νέες γενιές, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ