sxoleia
Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ88.05 (Φυσικού Περιβάλλοντος) ζητούν ουσιαστική αναβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συμμετοχή στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών πολιτικών

Οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας ΠΕ88.05 (Φυσικού Περιβάλλοντος) υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π.Ε./Ε.Α.Α.), επισημαίνοντας τα σημαντικά κενά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υφιστάμενο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Με επίκεντρο την αναγκαιότητα εισαγωγής της Π.Ε./Ε.Α.Α. ως ξεχωριστού και διεπιστημονικού μαθήματος σε όλη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί καλούν για την αξιοποίηση εξειδικευμένων διδασκόντων και την υιοθέτηση μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής που θα προωθεί ουσιαστικά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση από νωρίς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Καταρχάς, χαιρετίζουμε το εγχείρημα της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφορία, καθώς το περιβάλλον αποτελεί βασικό πυλώνα της αειφόρου ανάπτυξης και η μετάβαση σ’ ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης μπορεί να προέλθει μέσα από την αναβάθμιση και την ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Π.Ε./Ε.Α.Α. αποτελεί το αναγκαίο και κατάλληλο εργαλείο προαγωγής της περιβαλλοντικής παιδείας, καθώς διαμορφώνει αξίες, στάσεις και συμπεριφορές προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν διδάσκεται από μικρή ηλικία. Πλέον, δεν αρκεί η ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για τα αίτια, τις επιπτώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αλλά απαιτείται η ευαισθητοποίησή τους και η ώθησή τους για υιοθέτηση αξιών, στάσεων και συμπεριφορών πρόληψης οποιασδήποτε υποβάθμισης του περιβάλλοντος και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή μιας κατάλληλης, πρώιμης και συστηματικής εκπαιδευτικής παρέμβασης, ώστε η συνολική μαθησιακή διαδικασία να έχει περισσότερο μόνιμα και καλύτερα αποτελέσματα.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την αξία της περιβαλλοντικής παιδείας για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο, με το παρόν κείμενο, θέτουμε υπόψη σημαντικές παραμέτρους για τον ανασχεδιασμό και την ουσιαστική αναβάθμιση της Π.Ε./Ε.Α.Α., προκειμένου το όλο εγχείρημα να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο εις όφελος όλων των μαθητών/μαθητριών – που φοιτούν στη Γενική Παιδεία και την Ειδική Αγωγή – και δη της αυριανής κοινωνίας.

Α) Μοντέλα Ενσωμάτωσης της Π.Ε./Ε.Α.Α.

• Μέχρι σήμερα, ένα από τα μοντέλα ενσωμάτωσης στοιχείων της Π.Ε. στα σχολεία της Ελλάδας είναι το πολυεπιστημονικό μοντέλο. Κάποια στοιχεία Π.Ε. έχουν «εμβολιαστεί» σε κάποια υπάρχοντα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος κάποιων τάξεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι τα βασικότερα εμπόδια για μια ολοκληρωμένη και άρτια Π.Ε. είναι: α) η κατά κανόνα εκτενής διδακτέα ύλη των υπαρχόντων διδασκομένων μαθημάτων, β) ο περιορισμένος διαθέσιμος χρόνος για την κάλυψή της ύλης αυτής, γ) οι διάφορες δυσκολίες των μαθητών/μαθητριών ως προς την ανταπόκρισή τους στην ύλη των διδασκομένων μαθημάτων για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων και δ) η έλλειψη αξιολόγησης αυτής καθ’ εαυτήν της Π.Ε. Επομένως, κρίνουμε ότι η Π.Ε. κινδυνεύει να περιοριστεί σε επιλεκτικά θέματα και έτσι να περιθωριοποιηθεί ή να καταστεί, ουσιαστικά, ανεφάρμοστη.

• Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., δίδεται η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Π.Π.Ε.) στα σχολεία της Ελλάδας. Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής παιδείας (όπως και κάθε άλλης παιδείας, όπως λόγου χάρη μουσικής, εικαστικής κ.λπ.) αδυνατεί, εκ των πραγμάτων, να είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μερικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια του σχολικού βίου των μαθητών/μαθητριών. Άλλωστε, τα κυριότερα τρωτά σημεία των Π.Π.Ε. μπορούν να συνοψιστούν στα κάτωθι: α) η μικρή συμμετοχή του μαθητικού δυναμικού, β) οι διαφοροποιήσεις ως προς τον αριθμό και τη θεματολογία των Π.Π.Ε. στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές/μαθήτριες κατά τη διάρκεια του μαθητικού βίου τους, γ) τα σχετικά με την αξιολόγηση των Π.Π.Ε. προβλήματα, δ) οι δυσκολίες υλοποίησης σε σχέση με το ωρολόγιο και το αναλυτικό πρόγραμμα και ε) η έλλειψη κρατικών κονδυλίων για την κάλυψη δαπανών.

• Τέλος, όσον αφορά τη δραστηριότητα των σχολικών λαχανόκηπων στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, κρίνουμε ότι ούτε είναι εύκολο να εφαρμοστεί – απρόσκοπτα και βιώσιμα – υπό τις παρούσες συνθήκες στη σχολική πραγματικότητα της Ελλάδας ούτε παρέχει ολοκληρωμένη και άρτια Π.Ε./Ε.Α.Α.

• Σύμφωνα με τα ανωτέρω, προδήλως αναδεικνύεται η ανάγκη εισδοχής της Π.Ε./Ε.Α.Α. ως ξεχωριστό μάθημα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, διδακτικούς στόχους, δραστηριότητες, μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας, ανά τάξη, υιοθετώντας με τον τρόπο αυτό το διεπιστημονικό μοντέλο ενσωμάτωσής της στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Καθώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι δομημένο μέσα σ’ ένα πλαίσιο αυστηρού και ανελαστικού αναλυτικού προγράμματος, καθώς επίσης σ’ ένα πλαίσιο υλοποίησης διάφορων δράσεων-προγραμμάτων που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να εντάξει την Π.Ε./Ε.Α.Α., και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της, ως αυτόνομο μάθημα με ιδιαίτερο περιεχόμενο, μεθόδους, προγράμματα διδασκαλίας και προγράμματα εκπαίδευσης, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα, να εφαρμοστεί απρόσκοπτα και να καταστεί αξιολογήσιμη. Μάθημα όμως ιδιαίτερο και απαιτητικό, που θα έχει ένα έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, καθώς θα συνδυάζει σπουδές και γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και προσεγγίσεων, ώστε μεταξύ άλλων να επιτυγχάνονται, με άρτιο και συστηματικό τρόπο, η ολόπλευρη ανάλυση των περιβαλλοντικών συστημάτων, η αναγνώριση και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η προαγωγή της αειφόρου ανάπτυξης. Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα της Π.Ε., ως ξεχωριστό μάθημα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, έχει αναγνωριστεί και εφαρμόζεται από δεκαετίες στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα οποία ακολουθούν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών.

Β) Διδακτικό προσωπικό για την Π.Ε./Ε.Α.Α.

• Αναφορικά με τη διδασκαλία των περιβαλλοντικών μαθημάτων, κρίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητική και εξειδικευμένη, καθώς ο διδάσκων/η διδάσκουσα καλείται, μεταξύ άλλων, να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αρτιότητα σ’ όλο το εύρος των επιστημονικών απαιτήσεων και να αποφεύγει επιφανειακές και μη άρτιες προσεγγίσεις, με περιορισμένους διδακτικούς στόχους και δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η διδασκαλία των περιβαλλοντικών μαθημάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες, με επαρκή και άρτια επιστημονική εκπαίδευση στην περιβαλλοντική επιστήμη (με τους αντίστοιχους προπτυχιακούς τίτλους σπουδών), ήτοι από τους πτυχιούχους ειδικότητας ΠΕ88.05 (Φυσικού Περιβάλλοντος), μέσω της αξιοποίησής τους και της συμπερίληψής τους στα σχολεία της Ελλάδας και δη στα σύγχρονα και συμπεριληπτικά σχολεία του 21ου αιώνα, κρίνεται απολύτως κρίσιμη και αναγκαία για τον περιβαλλοντικό εγγραμματισμό των μαθητών/μαθητριών όλων των βαθμίδων για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με εδραιωμένη και σαφή αντίληψη περί της σημασίας, αξίας και σημαντικότητας του περιβάλλοντος, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και του τρόπου προστασίας και αειφορικής διαχείρισης και αξιοποίησής του.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή, η Πολιτεία στην Ελλάδα θα σκύψει στο πρόβλημα του ελλείμματος περιβαλλοντικής παιδείας στην κοινωνία και θα ακολουθήσει ένα νέο δρόμο στη χάραξη μιας νέας εκπαιδευτικής πολιτικής ως προς την Π.Ε./Ε.Α.Α. στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της κατεύθυνσής αυτής και δεδομένης της σημαντικότητας της ειδικότητας ΠΕ88.05 (Φυσικού Περιβάλλοντος), επιζητούμε αφενός τη συμμετοχή μας στις ομάδες εργασίας για την Π.Ε./Ε.Α.Α. και αφετέρου τη διδασκαλία των περιβαλλοντικών μαθημάτων από την ειδικότητα ΠΕ88.05 (Φυσικού Περιβάλλοντος).

Εκπαιδευτικοί Ειδικότητας ΠΕ88.05 (Φυσικού Περιβάλλοντος): Περί Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π.Ε./Ε.Α.Α.)»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karistianou
Μαρία Καρυστιανού: Τη Δευτέρα στη Βουλή με 1,3 εκατ. υπογραφές για αναθεώρηση του Συντάγματος
Η κίνηση της Μαρίας Καρυστιανού και του Συλλόγου Πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών στοχεύει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της...
Μαρία Καρυστιανού: Τη Δευτέρα στη Βουλή με 1,3 εκατ. υπογραφές για αναθεώρηση του Συντάγματος
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2025
Μουσικό Σχολείο Σερρών: Κορυφαίες επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ’ Λυκείου
Η εκπαιδευτική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Σερρών βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα στατιστικά δεδομένα των σχολικών...
Μουσικό Σχολείο Σερρών: Κορυφαίες επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ’ Λυκείου
φωτια
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται οι Τσακαίοι – Επιχειρούν 14 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα
Νύχτα αγωνίας σε Μεσοχώρια και Τσακαίους – Σε εξέλιξη μεγάλο μέτωπο με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται οι Τσακαίοι – Επιχειρούν 14 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα
kausonas
Καύσωνας χωρίς ανάσα: Στους 39°C η θερμοκρασία – Ανατροπή σκηνικού το Σάββατο
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν στη χώρα, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 39°C σε αρκετές περιοχές – Πότε θα υποχωρήσουν οι άνεμοι και τι δείχνουν...
Καύσωνας χωρίς ανάσα: Στους 39°C η θερμοκρασία – Ανατροπή σκηνικού το Σάββατο