αξιολόγηση
Πώς γίνεται χωρίς την δήθεν αξιολόγηση οι απόφοιτοί μας να είναι περιζήτητοι στη Ευρώπη κι όχι μόνο;

Επιτέλους ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής του (κατά δήλωση και του τέως πρωθυπουργού κ. Σαμαρά), ο κ. Μητσοτάκης, ένας κάτω του μετρίου πολιτικός, ξεκαθάρισε στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι επιδιώκει όταν μιλά για αξιολόγηση. Την απόλυση όσων έχουν διαφορετική γνώμη από αυτόν  και την εκφράζουν.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται εκτός από φίλος και συνεργάτης του επικηρυγμένου διεθνούς εγκληματία Νετανιάχου , ζηλωτής του προέδρου Τράμπ ο οποίος στοχοποιεί  τα μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής  προσπαθώντας να καταργήσει την ελεύθερη έκφραση γνώμης. Στην Αμερική όμως εδώ και χρόνια,  ιδιαίτερα από την στιγμή που το σύστημα  άρχισε να αντιλαμβάνεται την κατάρρευση την αυτοκρατορίας, παρατηρούμε έναν κοινωνικό εκφασισμό σε εξέλιξη που συνήθως οδηγεί και σε έναν πολιτικού είδους φασισμό με ανάλογα αποτελέσματα.

Η αξιολόγηση σίγουρα αποτελεί ένα από τα εργαλεία για να βελτιώσεις μια πραγματικότητα. Επίσης δεν είναι πολιτικά ουδέτερη αλλά έχει συγκεκριμένους πολιτικούς-ταξικούς στόχους. Πάντα συνοδεύεται από το ερώτημα : πώς, με ποια διαδικασία θα βελτιώσεις το πρόβλημα; Μιλώντας για τον χώρο της εκπαίδευσης, που υπηρέτησα για 40 χρόνια, βίωσα όλες τις θεσμικές-νομοθετικές προσπάθειες αξιολόγησης να αποτυγχάνουν παταγωδώς να υλοποιήσουν  αυτό που υπόσχονταν.  Σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν. Και βέβαια πάντα υπάρχει η έγνοια των εκπαιδευτικών να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αντιδρούν στην γραφειοκρατική δήθεν αξιολόγηση που στόχο έχει να βρει τον «ένοχο» και να τον τιμωρήσει (όχι να τον βελτιώσει) στο πρόσωπο του εkπαιδευτικού. Αντιδρούν στην υποκρισία της κυβέρνησης.

Για να δούμε λοιπόν τις δυο πλευρές του νομίσματος.

Γιατί οι κυβερνήσεις απέτυχαν να υλοποιήσουν την νομοθετικά κατοχυρωμένη αξιολόγηση; Ξεκίνησαν άραγε από την αξιολόγηση των υποδομών, την αξιολόγηση των βιβλίων, την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών ή  των εκπαιδευτικών; Ή μήπως τα συμπεριέλαβαν συνδυαστικά όλα αυτά; Είχαν τη βούληση για ουσιαστική αξιολόγηση ή μόνο για την απορρόφηση κονδυλίων (συνήθως κοινοτικών) στο όνομα της αξιολόγησης; Κι αφού μια κάποια αξιολόγηση απέτυχε να εφαρμοστεί πώς γίνεται τα σχολεία μας να παρέχουν όλο και καλύτερη εκπαίδευση, παρά την «πετσωμένη» προσπάθεια πολλών ΜΜΕ να εμφανίσουν το «πολύ κακό που γίνεται στα δημόσια σχολεία μας» (που και οι ίδιοι είναι απόφοιτοι απ’ αυτά) και παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν λόγω κοινωνικών συνθηκών, κυβερνητική απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης υπέρ της ιδιωτικής και επιθέσεων σκοταδιστικών κύκλων κατά της γνώσης και του ορθού λόγου.

Πώς γίνεται χωρίς την δήθεν αξιολόγηση οι απόφοιτοί μας να είναι περιζήτητοι στη Ευρώπη κι όχι μόνο; Πώς μπορεί να γίνει αποδεκτό αναξιολόγητοι αξιολογητές με λιγότερα σε πολλές περιπτώσεις τυπικά προσόντα  να προσπαθούν με πείσμα να αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς με σπουδές, μεταπτυχιακά και πολύχρονη πραγματική διδακτική εμπειρία σε σχολικές μονάδες όλης της χώρας; Ποιος θα αξιολογήσει σχολικές μονάδες και κυρίως εκπαιδευτικούς μαζί με αλληλέγγυους γονείς που παλεύουν να κρατήσουν όρθια μια κοινωνίας η οποία σ’ένα μεγάλο τμήμα της έχει καταρρεύσει μέσα σε συνθήκες ακραίας εξαθλίωσης (πείνα, φόβος, ανεργία, προβλήματα υγείας κά.) ; Είναι άραγε μεταφυσικό θαύμα ή κάτι άλλο συμβαίνει.

Άνθρωποι που έχουν αξιοπρέπεια κάνουν την αποτίμηση τους κάθε στιγμή της ζωής τους, την αυτοαξιολόγησή τους και προσπαθούν να βελτιώσουν ό,τι θεωρούν ελλειμματικό. Οι εκπαιδευτικοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, αίσθημα ευθύνης και λόγο. Έχουν κοινωνική αποστολή κι είναι επαγγελματίες. Ό,τι βελτιστοποιείται στην δημόσια εκπαίδευση, ό,τι θετικό παρατηρούμε στην καθημερινή επαφή μας με την σχολική πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα αυτοαξιολόγησης και  εσωτερικής ομαδικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών κάθε δημόσιας σχολικής μονάδας. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα ή όταν υπάρχει πρόθεση υλοποίησης μιας καινοτομίας κάθε σύλλογος διδασκόντων αναλαμβάνει δράση. Δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς γραφειοκρατικής παρέμβασης που κάποιοι επιμένουν να ονομάζουν «αξιολόγηση». Απλά κάνουν την δουλειά τους.

    Ας δούμε αλήθεια που εφαρμόζεται ανάλογη γραφειοκρατική αξιολόγηση και δεν έχει διαλύσει το δημόσιο σχολείο ( δες Αγγλία). Για παράδειγμα γιατί δεν μελετούν τον τρόπο της Φιλανδίας.

Ας μιλήσουμε λίγο και για τον πρωθυπουργό ενός καθεστώτος ολίγων οικογενειακών φίλων (δεξιών), ολίγων ακροδεξιών και ολίγων του «σημιτικού» παρελθόντος. Όπως λοιπόν ομολόγησε ο ίδιος  στόχος της αξιολόγησης δεν είναι η απόλυση των επίορκών , για τους οποίους προβλέπεται νομοθετικά ο τρόπος απόλυσης , αλλά κυρίως όσων έχουν αντίθετη γνώμη στην γραφειοκρατική δήθεν αξιολόγηση που επανέφερε δυναμικά , όσων τολμούν ακόμη να απεργούν παρά τους εκατοντάδες περιοριστικούς νόμους που θεσμοθέτησε για την απεργία, παρά τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να καλλιεργήσει, παρά την άκρα του τάφου σιωπή στα περισσότερα ΜΜΕ. Αυτό προτείνει να νομιμοποιηθεί με την συνταγματική αλλαγή. Σαν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά δεν κατάφερε να τους κάνει να το βουλώσουν,  παρά τις χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις που πραγματοποίησε. Και χωρίς αξιολόγηση. Ρεβάνς λοιπόν ελπίζοντας να υποκύψουν. Ρεβάνς κυρίως στους νεότερους συναδέλφους που φοίτησαν σε αξιόλογα πανεπιστήμια, που έχουν χιλιάδες μεταπτυχιακά, που όργωσαν και οργώνουν τα ποιο μακρινά μέρη της πατρίδας μας, με ψυχικό και οικονομικό κόστος, για να υπερασπίσουν την εκπαίδευση παιδιών που δεν ανήκουν σε ελίτ και κατά ομολογία του  το αμάρτημά τους είναι πως θέλουν να έχουν δική τους φωνή, εκφράζοντας την με κάθε τρόπο. Ρεβάνς σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και φυσικά αναφανδόν υπέρ της «άριστης» ιδιωτικής  εκπαίδευσης.

Ελπίζω ο πρωθυπουργός να μην φοίτησε στο Χάρβαρντ που εσχάτως κατηγορείται από τον ομοϊδεάτη του Πρόεδρο ότι βγάζει ακραίους  κουμουνιστές και προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο.

  Ας μην ξεχνά όμως τους στοίχους του ποιητή :

Το ξέρεις πως είναι κερδισμένος τελικά  όποιος χαμογελάει μπροστά στην καρμανιόλα

*Κάιλας Κώστας, δάσκαλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

papagalos
7 είδη παπαγάλων που μπορούν να γίνουν αξιαγάπητα κατοικίδια
Αν και υπάρχουν περισσότερα από 350 είδη, παρακάτω θα δούμε επτά φυλές που θεωρούνται ιδανικές για κατοικίδια, χάρη στον φιλικό τους χαρακτήρα και...
7 είδη παπαγάλων που μπορούν να γίνουν αξιαγάπητα κατοικίδια
timoni
Τι να αποφύγετε μέσα στο αυτοκίνητο για να μην βρεθείτε με 80 ευρώ λιγότερα
Οι βάσεις για τα κινητά τηλέφωνα, οι κάμερες, τα GPS και άλλα αντικείμενα κατακλύζουν πλέον το εσωτερικό των αυτοκινήτων, κυρίως κολλημένα στο...
Τι να αποφύγετε μέσα στο αυτοκίνητο για να μην βρεθείτε με 80 ευρώ λιγότερα