αξιολο
Όχι στην κατάργηση της μονιμότητας – Όχι στην τιμωρητική αξιολόγηση

Δύο θέματα που 'παίζουν' τον τελευταίο καιρό στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ: αξιολόγηση και άρση μονιμότητας στο δημόσιο. Πολύ κακό για το τίποτα, θα έλεγε και ο Σαίξπηρ. Γιατί μπορούν πράγματι να προχωρήσουν τα δύο αυτά μέτρα στο δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση, αλλά είναι δύσκολο στην πράξη να εφαρμοστούν.

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο: αξιολόγηση. Πολλά ερωτήματα για το μέλλον της απασχολούν την κοινότητα των εκπαιδευτικών, αλλά μάλλον περισσότερο θα έπρεπε να απασχολούν την ηγεσία του Υπουργείου. Όπως, για παράδειγμα, τι θα συμβεί εάν κάποιος αποτύχει. Το Υπουργείο καθησυχάζει και ανακοινώνει σε όλους τους τόνους ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τιμωρητικές. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, γιατί να πάρει κάποιος σοβαρά τη διαδικασία της αξιολόγησης;

Τις συνέπειες και το βάρος θα το υποστεί καθαρά η δημόσια διοίκηση, η οποία θα πρέπει να αναλάβει την επιμόρφωση των αποτυγχάνων εκπαιδευτικών – με επιμόρφωση η οποία θα έπρεπε κανονικά να γίνει πριν τη διαδικασία της αξιολόγησης, χωρίς να μπαίνει έτσι το άλογο μπροστά από το κάρο.

Και στο σημείο αυτό υπάρχει μια λεπτομέρεια η οποία κρύβει όχι τον διάβολο, αλλά την κόλαση: ζούμε πλέον στην εποχή της ορθής πολιτικής και των προσωπικών δεδομένων, και η ανακοίνωση αποτυχίας είναι κολάσιμη. Η ενδεδειγμένη για την εποχή μας πρακτική είναι να μην ανακοινώνεται αποτυχία, γιατί αυτό προσβάλλει την αξιοπρέπεια του διαγωνιζόμενου και θίγει την προσωπική του υπόληψη. Για τον λόγο αυτό, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών δεν τοιχοκολλούνται τα ονόματα με τη βαθμολογία των υποψηφίων.

Και αν σκεφτούμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θεωρούνται αδιάβλητες, επειδή ο διαγωνιζόμενος και ο βαθμολογητής δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, στην αξιολόγηση συμβαίνει το αντίθετο: τα μέρη γνωρίζονται και, μάλιστα, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο – για παράδειγμα, διευθυντής και καθηγητής του ίδιου σχολείου. Επομένως, οι παράγοντες γνωριμίας, συμπάθειας ή αντιπάθειας είναι δεδομένοι.

Έχει, επομένως, κάθε δικαίωμα ο θιγόμενος εκπαιδευτικός, ο οποίος συμμετείχε σε μια μη αξιοκρατική διαδικασία και με δεδομένο ότι το όνομά του έμμεσα ή άμεσα κοινοποιείται, να προσφύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Και πάμε και στο δεύτερο θέμα: άρση της μονιμότητας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πισωγύρισμα και καταστροφικό, όχι μόνο για τον δημόσιο υπάλληλο αλλά και για τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία εν προκειμένω.

Και δεν πιστεύω ότι τελικά θα εφαρμοστεί, παρόλο που αρκετοί πολιτικοί (και όχι μόνο από ένα συγκεκριμένο κόμμα) εργάζονται για την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης, την οποία θεωρούν περιττή, καθώς προάγουν την ιδιωτική. Η κατάργηση της μονιμότητας είναι για αυτούς ευσεβής πόθος, αλλά σίγουρα όχι μια εύκολη υπόθεση.

Χρήστος Καραγιάννης

M.Sc. in Computer Science

Γνωρίζουμε όλοι μας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αναπληρωτές και νεοδιόριστοι σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με μισθό που δεν καλύπτει σε κάποιες περιπτώσεις ούτε το ενοίκιό τους. Το κάνουν όμως επειδή προσβλέπουν στη μονιμότητα και αποδέχονται τις πρώτες "θυσίες" για μια μετέπειτα εργασιακή ζωή με καλύτερες προϋποθέσεις.

Χωρίς την έννοια της μονιμότητας, ποιος καθηγητής θα εργαζόταν σε σχολείο της Μυκόνου; Χωρίς τη μονιμότητα, αν θεωρήσουμε ότι θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο νέοι καθηγητές, πώς το Υπουργείο θα μπορέσει να διεξάγει πανελλαδικές εξετάσεις;

Ένα από τα προσόντα που παραγνωρίζεται στη χώρα μας όσον αφορά την εργασία είναι η εμπειρία. Η οποία όμως απαιτεί σταθερότητα. Και χωρίς τη μονιμότητα, το δημόσιο χάνει το τελευταίο του 'χαρτί', και οι νέοι εργαζόμενοι, τους οποίους προσέλκυε, είναι αναπόφευκτο να του γυρίσουν την πλάτη.

Εν κατακλείδι, η απογοήτευση που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στις τάξεις των συναδέλφων είναι εν μέρει δικαιολογημένη λόγω των συνεχών χτυπημάτων που δέχεται ο κλάδος. Τα "όπλα" όμως των συναδέλφων στη μάχη για ένα σχολείο με επίκεντρο τον άνθρωπο είναι πολλά, και με ενότητα και αγωνιστικότητα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diagonismos asep
Ο ΣΥΠΥΥΠ ζητάει προσωπικό για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τις ανάγκες των Προκηρύξεων ΑΣΕΠ
Η παρέμβαση του Συλλόγου εστιάζει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών, καθώς επίκειται η διαδικασία ελέγχου και επικύρωσης των...
Ο ΣΥΠΥΥΠ ζητάει προσωπικό για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τις ανάγκες των Προκηρύξεων ΑΣΕΠ
Erasmus+
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία στο Ηράκλειο: Τέσσερις Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του Erasmus+
Τον Μάιο του 2025, τέσσερις εκπαιδευτικοί από την Πορτογαλία επισκέφθηκαν σχολεία του Ηρακλείου στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+, συμμετέχοντας σε...
Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία στο Ηράκλειο: Τέσσερις Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του Erasmus+