Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης δικαιολογημένα  έχει χαρακτηριστεί ως διώκτης των εκπαιδευτικών με τις πολιτικές τις οποίες ακολουθεί

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη που έκανε στο υπουργείο Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, διαπίστωσε ότι τεράστιο ζήτημα  αποτελεί  η άρνηση ενός μικρού αριθμού  εκπαιδευτικών να αξιολογηθεί! Προχώρησε μάλιστα σε μια δήλωση-απειλή  τονίζοντας  ότι: «αν κάποιος εκπαιδευτικός αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.» Την επόμενη μέρα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι πολύ γρήγορα  θα κατατεθούν τα σχετικά άρθρα  με  τα οποία θα γίνει πράξη η παραπάνω δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα ξεκίνησαν και οι κλήσεις  σε απολογία των εκπαιδευτικών-αρνητών από τα πειθαρχικά.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει μείνει ευχαριστημένος από τον τρόπο εφαρμογής  και από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Τι είναι αυτό που τον απογοήτευσε μόνο εκείνος γνωρίζει. Η ταχύτητα με την οποία  εφαρμόζεται η αξιολόγηση;  Το ποσοστό των εκπαιδευτικών που πήρε υψηλή βαθμολογία;  Η δυναμική μειοψηφία των εκπαιδευτικών  η οποία ακόμη αντιστέκεται ή κάτι άλλο το οποίο εμείς δε γνωρίζουμε;  Δε θα έπρεπε, εντούτοις,  ο κ. Μητσοτάκης πριν αρχίσει τις απειλές και τους τσαμπουκάδες να κάνει σαφές στον ελληνικό λαό, γιατί η αξιολόγηση, σύμφωνα με τη δήλωσή του, δεν έχει φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα; Θεωρεί περιττό να  πληροφορηθεί  η  κοινωνία με στοιχεία, τρία χρόνια μετά την έναρξη της αξιολόγησης,  τι περίμενε ο ίδιος , τι πέτυχε η αξιολόγηση και τι δεν πήγε καλά; Φαίνεται, μάλλον,  ότι  οι δηλώσεις του υποκρύπτουν κάτι χειρότερο για τους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την κατάταξη  των σχολείων (Πειραματικά, Ωνάσεια κλπ) η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση των μαθητών, θεωρεί ότι χρειάζεται να παγιωθεί το σύστημα αξιολόγησης . Αφού γίνει αυτό, πιθανώς, να προχωρήσει σε  μια άλλη μορφή  η οποία να προβλέπει υποχρεωτική ποσόστωση και η οποία θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση  και των εκπαιδευτικών. Ένα  μικρό ποσοστό  από αυτούς   θα κρίνεται άριστο, ένα άλλο ικανοποιητικό και ένα τρίτο  θα παίρνει κάτω από τη βάση με απρόβλεπτες συνέπειες,  οι οποίες, ίσως, να οδηγήσουν  σε απολύσεις.  Εξάλλου,  μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός ,εκτός από το να καταργήσει 46 ειδικότητες των ΕΠΑΛ το 2013, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά , βγάζοντας σε διαθεσιμότητα- απόλυση περίπου 2.500 εκπαιδευτικούς, με μια τελείως παράλογη απόφαση αναδιοργάνωσης, υποτίθεται,  του δημόσιου τομέα, είχε καταθέσει και νομοσχέδιο  για την αξιολόγηση στο οποίο καθοριζόταν a priori ποσόστωση.  Πιο συγκεκριμένα ήταν δεσμευτικό  για κάθε φορέα του δημοσίου  ότι ένα ποσοστό 25%  του προσωπικού του  θα κρινόταν άριστο, ένα 60%  θα περνούσε το όριο και ένα 15%  θα είχε χαμηλή απόδοση και, προφανώς,  θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου.  Η εκτρωματική βάση  αυτού του νομοσχεδίου προέβλεπε ότι τα προηγούμενα ποσοστά,  υπήρχαν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να βρεθούν! Τίποτα , λοιπόν, δεν αποκλείει  την επαναφορά αυτής της λογικής, η οποία θα υποχρεώσει τους αξιολογητές να λειτουργήσουν στη βάση ποσόστωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δικαιολογημένα  έχει χαρακτηριστεί ως διώκτης των εκπαιδευτικών με τις πολιτικές τις οποίες ακολουθεί . Από κει και πέρα  δικαιούται κανείς να αναρωτηθεί αν η ολοφάνερη αντιπάθεια που έχει για εκείνους  οφείλεται  και σε απωθημένα που, ενδεχομένως,  κουβαλά  από τα μαθητικά του χρόνια. Όπως και να’ χει, όμως,    οι εκπαιδευτικοί έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τους βρυχηθμούς ενός αλαζόνα πρωθυπουργού , ο οποίος, λόγω ανυπαρξίας ουσιαστικής  αντιπολίτευσης,  σχεδιάζει από τώρα  την επόμενη τετραετία. Το εκπαιδευτικό κίνημα, όμως, δε διαθέτει  την παλιά δυναμική του. Γι αυτό  πρέπει  να αποφύγει πάση θυσία  να δώσει έτοιμες απολύσεις στον κ. Μητσοτάκη.  Οι κλήσεις στα πειθαρχικά, για όσους αρνήθηκαν την αξιολόγηση, συνεχίζονται.  

Το νομοσχέδιο των απολύσεων ετοιμάζεται. Το μέλλον είναι για την ώρα  άδηλο. Πρόδηλες , ωστόσο  , οι προθέσεις του πρωθυπουργού. Απαιτείται  από την πλευρά των εκπαιδευτικών  σύνεση και αναπροσαρμογή της τακτικής τους . Μέτρα φυλάσσεσθαι, καιρός δ᾽ επί πάσιν άριστος(Κρατάτε το μέτρο  και υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για όλα), έρχεται να μας πει, επίκαιρος όσο ποτέ,  ο αρχαίος ποιητής Ησίοδος.

*Εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia
Θέσεις καθηγητών αρχαίων σε μεγάλο επιστημονικό project για εξ αποστάσεως εργασία
Μεγάλος Εκπαιδευτικός οργανισμός αναζητά φιλόλογους που διδάσκουν αρχαία για να ενταχθούν σε μεγάλο επιστημονικό εκπαιδευτικό έργο που αφορά την...
Θέσεις καθηγητών αρχαίων σε μεγάλο επιστημονικό project για εξ αποστάσεως εργασία
Μπαχαρικά
Μπαχαρικά και απώλεια βάρους: Ποιες ειδικές ιδιότητες βοηθούν στην καύση λίπους
Μερικά φυσικά συστατικά, όπως τα βότανα και τα μπαχαρικά, έχουν τραβήξει την προσοχή των ερευνητών λόγω της δυνατότητάς τους να επηρεάζουν τον...
Μπαχαρικά και απώλεια βάρους: Ποιες ειδικές ιδιότητες βοηθούν στην καύση λίπους
taksi
Ζητούνται καθηγητές ΕΠΑΛ Ναυτιλίας και Μηχανολογίας από μεγάλο επιστημονικό έργο
Μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα που υλοποιεί εκπαιδευτικός οργανισμός ανοίγει εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας καθηγητών ΕΠΑΛ για την παραγωγή...
Ζητούνται καθηγητές ΕΠΑΛ Ναυτιλίας και Μηχανολογίας από μεγάλο επιστημονικό έργο