«Κανείς δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά», υποστήριξε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για την πολυσυζητημένη πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τον φάκελο της μονιμότητας στο Δημόσιο. Πίσω όμως από τον γενικόλογο πολιτικό λόγο, η παιδεία μοιάζει να μπαίνει πρώτη στο «χειρουργικό τραπέζι».
Κ. Χατζηδάκης: «Πιο βαθιά αξιολόγηση στο χώρο της παιδείας»
Ο Χατζηδάκης ήταν ξεκάθαρος: η εκπαίδευση θα είναι ο τομέας στον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει «πιο βαθιά» στην αξιολόγηση.
«Όλο αυτό έρχεται και συνδέεται με αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά σε συνταγματική αλλαγή δεν είναι τυχαία: εδώ και καιρό η κυβέρνηση φλερτάρει με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που αν προχωρήσει, θα επηρεάσει άμεσα και τους εκπαιδευτικούς.
Μπόνους απόδοσης στο Δημόσιο
Μία ακόμη παράμετρος της νέας πολιτικής που προανήγγειλε ο Χατζηδάκης είναι τα μπόνους απόδοσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά πρόκειται να διευρυνθούν — χωρίς όμως να προσδιορίζει πώς θα κρίνεται η απόδοση. Ποιοι θα επιβραβεύονται; Ποιοι θα μένουν εκτός; Και με ποια αξιολόγηση;
Σε έναν χώρο όπως η Παιδεία, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι άνισες, τα μέσα διδασκαλίας άνισα και οι περιφέρειες με τεράστιες αποκλίσεις, η ιδέα των μπόνους βάσει επίδοσης φέρνει μαζί της ανησυχίες αλλά και ειρωνεία: θα κριθεί ένας φιλόλογος στον Πύργο Ηλείας με τα ίδια εργαλεία που αξιολογείται ένας συνάδελφός του στην Εκάλη;
Αντικειμενική αξιολόγηση ή νέα γραφειοκρατία;
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν «κανόνες και συγκεκριμένοι άξονες» για την αξιολόγηση. Δεν εξήγησε όμως ποιος θα βάζει τους κανόνες, ποιος θα αξιολογεί και με ποια κριτήρια.
Στο μυαλό πολλών εκπαιδευτικών, τέτοιες δηλώσεις φέρνουν μνήμες από προηγούμενα «κύματα αξιολόγησης» που κατέληξαν σε χαρτοβασίλειο, ανασφάλεια και απαξίωση.
Στο βάθος… συνταγματική αναθεώρηση
Η Παιδεία είναι το πεδίο στο οποίο οι πολιτικές αλλαγές χτυπούν πρώτες και μετριούνται πιο σκληρά. Εάν πράγματι η μονιμότητα «σπάσει» πρώτα στους εκπαιδευτικούς, τότε η εκπαίδευση γίνεται ο χώρος του πειράματος — και οι εκπαιδευτικοί, τα πειραματόζωα.
Το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς θα γίνει η αξιολόγηση, αλλά ποια δημόσια εκπαίδευση χτίζεται στο εξής. Μια που αξιολογεί; Ή μια που τιμωρεί;
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ