Με φόντο την πίεση από τα συνεχιζόμενα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα – από το έγκλημα στα Τέμπη, την αμφιλεγόμενη εξωτερική πολιτική, ως την αδυναμία τιθάσευσης της ακρίβειας – ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει ψηλά τη σημαία της «μεγάλης θεσμικής τομής»: της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο πρωθυπουργός προβάλλει την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 103 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι η μονιμότητα δεν πρέπει να λειτουργεί ως «δύναμη αδράνειας» και θέλει να συνδέσει τη μονιμότητα με αυστηρότερη αξιολόγηση και απόδοση. Η πρόταση αυτή απαιτεί ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (180 βουλευτές) για να υλοποιηθεί.
Η μονιμότητα στο στόχαστρο – Το άρθρο 103 σε τροχιά αναθεώρησης
«Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξαγγέλλοντας την πρόθεση της ΝΔ να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την επαγγελματική ασφάλεια στο Δημόσιο. Στόχος: η συνταγματική σύνδεση της αξιολόγησης με τη μονιμότητα, έτσι ώστε, όπως είπε, «ένας προϊστάμενος να μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει» σε περιπτώσεις «συστηματικής και δομικής ανεπάρκειας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ανεπαρκείς υπαλλήλους που συστηματικά αρνούνται να δουλέψουν» και διαχώρισε τη δομική ανεπάρκεια από τα πειθαρχικά παραπτώματα.
«Παιχνίδι τακτικής» λέει η αντιπολίτευση
Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να ανοίξει το θέμα εγείρει ερωτήματα. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «συνταγματικό πυροτέχνημα» και «επικοινωνιακό ελιγμό» που έχει στόχο να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις σκιές στην εξωτερική πολιτική, το στεγαστικό αδιέξοδο και τις εν εξελίξει έρευνες στους ευρωπαϊκούς πόρους.
Όπως σημειώνουν πηγές της αντιπολίτευσης, «το Μαξίμου προσπαθεί να καλύψει την κυβερνητική κόπωση πίσω από θεσμικά τεχνάσματα, χρησιμοποιώντας τη δημοσιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης ως καπνογόνο».

Μια απειλή για τη διοικητική ανεξαρτησία
Η πρόταση προκαλεί αντιδράσεις και στους κόλπους των εργαζομένων. Συνδικαλιστικά στελέχη προειδοποιούν ότι μια τέτοια αναθεώρηση θα μετέτρεπε τη διοίκηση σε «όμηρο των κυβερνήσεων», επιτρέποντας την κομματική αξιοποίηση της ιεραρχίας. Με τις υπερεξουσίες που θα αποκτούσαν οι προϊστάμενοι, η απομάκρυνση υπαλλήλων χωρίς σαφές πειθαρχικό πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει εύκολη υπόθεση.
Η έννοια της μονιμότητας δεν είναι ασυλία, θυμίζουν τα συνδικάτα, αλλά κατάκτηση – και σήμερα, ακόμα και χωρίς αναθεώρηση, οι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν για σοβαρούς λόγους. «Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις στις οποίες διαμορφώνεται η απάντηση ανάλογα με το πώς τίθεται η ερώτηση», επισημαίνουν.
Η αξιολόγηση και το «μπόνους αποδοτικότητας»
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την αξιολόγηση, λέγοντας πως είναι αυτονόητο να γίνεται σε κάθε σύγχρονη διοίκηση. «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε το 97% των υπαλλήλων να αξιολογούνται ως άριστοι», είπε, επικαλούμενος τα στοιχεία της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του ήταν η πρώτη που θέσπισε μπόνους για αποδοτικότητα, ανακοινώνοντας 40 εκατ. ευρώ για σχετικό πρόγραμμα φέτος.
Σημειώνεται ότι το alfavita.gr έχει στα χέρια του το νομοσχέδιο που προβλέπει -μεταξύ άλλων- νέα πειθαρχικά παραπτώματα στον Κώδικα Δημόσιων Υπαλλήλων μεταξύ των οποίων βρίσκεται η άρνηση της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι πειθαρχικό παράπτωμα θα αποτελεί και η «κατ’ επανάληψη για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους άρνησης υπαλλήλου να λάβει μέρος να διευκολύνει ή να προβεί στη διαδικασία αξιολόγησης είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος».
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη σήμερα υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν απολύσεις για παρανομίες ή σοβαρές αδυναμίες στην απόδοση, χωρίς να χρειάζεται να καταργηθεί η μονιμότητα.
Συνταγματικό πόκερ με 180 ψήφους
Για την υλοποίηση της αναθεώρησης, η ΝΔ χρειάζεται 180 ψήφους. Έτσι, το βλέμμα στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ, με τον Μητσοτάκη να καλεί ανοιχτά την ηγεσία του κόμματος να πάρει θέση. Η πίεση ασκείται τόσο στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ – όπου δεν λείπουν φωνές που βλέπουν με θετικό μάτι την επαναδιατύπωση του άρθρου – όσο και προς το κοινωνικό κέντρο.
Η πολιτική σύγκρουση για τη μονιμότητα αποκτά χαρακτήρα συμβόλου: από τη μία η κυβέρνηση που επικαλείται «αποτελεσματικότητα και αξιολόγηση», και από την άλλη η αντιπολίτευση που βλέπει το τέλος μιας θεσμικής εγγύησης για την ανεξαρτησία της διοίκησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ