απθ
Γιατί επικρατεί έντονος προβληματισμός στους κόλπους του πανεπιστημίου;

Έντονη ανησυχία και βαρύ κλίμα επικρατεί στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με φόντο τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο επίκεντρο της αναστάτωσης βρίσκεται ο πρύτανης του Ιδρύματος, Χαράλαμπος Φείδας, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό του ΑΠΘ, η στάση του πρύτανη τις πρώτες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων ήταν σχεδόν αδιάφορη, σαν να μην είχε επηρεαστεί καθόλου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του, καθώς αποφεύγει δημόσιες εμφανίσεις και έχει περιορίσει αισθητά τις επαφές του με συναδέλφους και συνεργάτες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, με κάποιες εκτιμήσεις να φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για άτυπη παρότρυνση παραίτησης. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, το κλίμα επιτείνεται από τις φήμες περί άμεσης εμπλοκής της κυβέρνησης στις εξελίξεις.

Η σιωπή του πρύτανη απέναντι στις καταγγελίες περί ευνοϊκής μεταχείρισης συγγενικού του προσώπου, αλλά και η απουσία επίσημων εξηγήσεων προς τη Σύγκλητο ή τη διοίκηση, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε μέλη του καθηγητικού σώματος. Καθηγητές κάνουν λόγο για έλλειψη θεσμικής αντίδρασης, ειδικά από τη στιγμή που το Συμβούλιο Διοίκησης δεν έχει ακόμη συγκληθεί για να εξετάσει την υπόθεση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την υποβολή επίσημου αιτήματος από μέλος του Συμβουλίου και υποψήφιο πρύτανη, Στράτο Στυλιανίδη, για άμεση συνεδρίαση του οργάνου, ο κ. Φείδας φέρεται να αρνείται να το συγκαλέσει. Πρώην κοσμήτορες και ανώτερα στελέχη κάνουν λόγο για αδυναμία διοίκησης σε μια κρίσιμη στιγμή, που απαιτεί σαφείς τοποθετήσεις και αποφασιστικές ενέργειες.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου, πολλοί ανέμεναν να υπάρξει έστω και μία αναφορά του πρύτανη στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, ο κ. Φείδας δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη αποστασιοποίησης και άρνησης ανάληψης πολιτικής ευθύνης.

Παράλληλα με τη διοικητική αμφισβήτηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τη δικαστική αβεβαιότητα, καθώς αναμένεται εντός των ημερών η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί με στόχο την ακύρωση της εκλογής του. Η τελεσίδικη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τράπεζα Πειραιώς: Πολύ σημαντική ανακοίνωση για όλους - Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Πόλεμος: O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμός ανήλικες
Βίντεο σοκ: Ανήλικη χτυπά συνομήλική της και την αναγκάζει να γονατίσει μπροστά της
«Για να λήξει τι θέμα έτσι, στα γόνατα, στα γόνατα τώρα για να μην γίνει θέμα. Τώρα σου λέω στα γόνατα» λέει η μία ανήλικη στην άλλη
Βίντεο σοκ: Ανήλικη χτυπά συνομήλική της και την αναγκάζει να γονατίσει μπροστά της
efapax
Εκπαιδευτικοί : Πώς διαμορφώνεται το εφάπαξ στο Δημόσιο από το 2025 και μετά για όσους έχουν 35, 30 και 25 έτη υπηρεσίας
Εκπαιδευτικοί - Εφάπαξ στο Δημόσιο το 2025: Παράγοντες που καθορίζουν το ποσό και στρατηγικές για βέλτιστη έξοδο
Εκπαιδευτικοί : Πώς διαμορφώνεται το εφάπαξ στο Δημόσιο από το 2025 και μετά για όσους έχουν 35, 30 και 25 έτη υπηρεσίας