απθ
Στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΑΠΘ, φοιτητές αρχαιολογίας έζησαν μια μοναδική εμπειρία μαγειρεύοντας με υλικά και τεχνικές της προϊστορικής εποχής.

Μια πρωτότυπη και γευστική επιστροφή στην προϊστορία επιχείρησαν την Τετάρτη 21 Μαΐου φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συμμετέχοντας σε βιωματική δράση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, μαγείρεψαν με υλικά και τεχνικές της προϊστορικής εποχής, συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με τη βιωματική εμπειρία.

Οι συνταγές βασίστηκαν σε αποδεδειγμένα αρχαιοβοτανικά ευρήματα, όπως:

  • Κουλουράκια από αλεύρι κριθαριού

  • Βραστό σιτάρι με μέλι, σταφίδες και αμύγδαλα (παραπλήσιο με το έδεσμα «βαρβάρα»)

  • Ψωμί από αλεύρι χαρουπιού και βρώμης

  • Βραστό πλιγούρι

Τα εδέσματα παρασκευάστηκαν με αντίγραφα προϊστορικών σκευών και τεχνικές μαγειρέματος στη φωτιά, προσομοιώνοντας αυθεντικές συνθήκες του παρελθόντος.

Η αρχαιοβοτανική στο προσκήνιο: Μάθημα ζωής και ιστορίας

Η δράση οργανώθηκε από την καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Τάνια Βαλαμώτη, η οποία εξήγησε τη σημασία της αρχαιοβοτανικής στην κατανόηση της προϊστορικής ζωής:

«Η τεχνολογία της εποχής ήταν απλή, όχι όμως και η τεχνοτροπία. Μέσα από την αρχαιοβοτανική βλέπουμε τι καλλιεργούσαν, τι μαγείρευαν και πώς το κατανάλωναν, από την 7η χιλιετία μέχρι και τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ.».

Όπως τόνισε:

  • Έχουν βρεθεί απανθρακωμένα κατάλοιπα δημητριακών, οσπρίων, σύκων κ.ά.

  • Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για οινοποίηση και παρασκευή βύνης (συστατικό μπύρας).

  • Σημαντικά ευρήματα προέρχονται από κατοικίες και φούρνους, επιβεβαιώνοντας καθημερινές συνήθειες διατροφής.

Η ίδια υπογράμμισε:

«Είναι ένας όμορφος τρόπος να διδαχθούν οι φοιτητές την προϊστορική αρχαιολογία, βιώνοντας τον τρόπο ζωής και διατροφής των ανθρώπων της εποχής».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψυγείο
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο – Τι χάνετε κάθε φορά
Μάθετε γιατί η ψύξη αλλοιώνει τη γεύση της ντομάτας και πώς να τις αποθηκεύετε σωστά για μέγιστη φρεσκάδα και άρωμα
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο – Τι χάνετε κάθε φορά
loukaniko.jpg
Συνταγή για λαχταριστά λουκάνικα στο air fryer με κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας
Ένα εύκολο, πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει ζουμερά λουκάνικα, λαχανικά εποχής και μια βελούδινη σάλτσα μουστάρδας – έτοιμο σε λίγα...
Συνταγή για λαχταριστά λουκάνικα στο air fryer με κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας
katathlipsi
Τι είναι το σύνδρομο της «κενής ζωής» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;
Όταν όλα στη ζωή φαίνεται να πηγαίνουν καλά, αλλά μέσα σας νιώθετε ένα ανεξήγητο κενό — τι είναι το σύνδρομο της «κενής ζωής» και πώς μπορείτε να το...
Τι είναι το σύνδρομο της «κενής ζωής» και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;
χολιστερινη
Το ασυνήθιστο σύμπτωμα της υψηλής χοληστερίνης που λίγοι γνωρίζουν
Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων μας, ωστόσο, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου...
Το ασυνήθιστο σύμπτωμα της υψηλής χοληστερίνης που λίγοι γνωρίζουν