Μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ ανηλίκων παρουσίασε η κυβέρνηση, σε μια χρονική συγκυρία που οι αριθμοί καταγράφουν ανησυχητική αύξηση παραβατικών συμπεριφορών. Ο βασικός στόχος του πλέγματος δράσεων είναι να περιοριστεί η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –που συχνά λειτουργούν ως καταλύτης βίας– και να εφαρμοστούν παιδαγωγικού τύπου ποινές για ανήλικους παραβάτες.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση της ενδοσχολικής αποβολής με παροχή κοινωνικής εργασίας, καθώς και η εισαγωγή της διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων. Παράλληλα, η Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων (έως το 2030) περιλαμβάνει τη δημιουργία Τεχνικών Γυμνασίων κατά το πρότυπο των ΕΠΑΛ. Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προανήγγειλε αύξηση των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ώστε η παρουσία τους να γίνει συστηματική και όχι περιστασιακή.
Σημαντική θέση στο νέο οπλοστάσιο των μέτρων έχει και το Kids Wallet, μια ψηφιακή πλατφόρμα που υπόσχεται γονικό έλεγχο, επιβεβαίωση ηλικίας και ταυτοποίηση ανηλίκων, δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά τους.
Ραγδαία αύξηση στα περιστατικά
Η πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Βίας Ανηλίκων, Βασιλική Αρτινοπούλου, υπογράμμισε πως η χώρα στερείται ουσιαστικών και συστηματικών στοιχείων. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα της ΕΛΑΣ δείχνουν δραματική άνοδο: το 2024 καταγράφηκαν 11.000 υποθέσεις με ανήλικους εμπλεκόμενους, έναντι 7.800 το 2023 — αύξηση 41%. Οι συλλήψεις επίσης αυξήθηκαν, από 10.000 σε 15.000 ανήλικους. Διπλασιάστηκαν και οι υποθέσεις παραμέλησης εποπτείας από τους γονείς.
Εκπαιδευτικοί: «Αποσπασματικά και τιμωρητικά μέτρα»
Σύμφωνα με τη δασκάλα Μ. Τασοπούλου, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν παραμένουν «μακριά από τη ρίζα του προβλήματος». Η ίδια σημειώνει ότι η βία των ανηλίκων συνδέεται βαθύτερα με τη φτώχεια, τις ανισότητες, τις οικογενειακές δυσκολίες και την έλλειψη δημιουργικών διεξόδων. «Οι εκπαιδευτικοί είναι με δεμένα τα χέρια. Το σχολείο αδυνατεί να αναπληρώσει το κενό όταν απουσιάζει η υποστήριξη από το σπίτι και δεν υπάρχουν χώροι για άθληση και καλλιτεχνική έκφραση», τονίζει.
Επικρίνει την πρόταση για Τεχνικά Γυμνάσια, λέγοντας πως οδηγούν σε «κοινωνική γκετοποίηση» και συνδέουν τη χαμηλή βαθμολογία με την παραβατικότητα. «Είναι επικίνδυνος ο δρόμος που ανοίγεται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση μόρφωση όταν τα σχολεία κατηγοριοποιούνται. Τα σχολεία της γειτονιάς εξαφανίζονται και αντικαθίστανται από σχολεία για "λίγους" και "πολλούς"».
Οι γονείς ζητούν πρόληψη, όχι καταστολή
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Κεντρικής Μακεδονίας, Σταύρος Τριλυράκης, μιλά για «ευχολόγια» και επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες που δεν αγγίζουν την πρόληψη. Θεωρεί ότι τα Τεχνικά Γυμνάσια υπονομεύουν την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου και αντί να θεραπεύσουν συμπεριφορές, καταλήγουν να λειτουργούν ως αναμορφωτήρια. «Η κοινωνική εργασία εντός του σχολείου, αντί να λειτουργεί ενταξιακά, παρουσιάζεται ως τιμωρία», σχολιάζει.
Κάνει επίσης λόγο για ελλιπή εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κινητών και τονίζει πως το Kids Wallet δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά σε εφήβους. «Το ζήτημα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η εκπαίδευση πάνω σε αυτή. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία. Όχι άλλα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
Καταλήγει πως η μόνη ουσιαστική απάντηση στην παιδική βία είναι η δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και μόνιμους ειδικούς υποστήριξης σε κάθε σχολείο. «Μόνο τότε θα μπορέσει το σχολείο να δει και να ακούσει πραγματικά κάθε παιδί».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ