βια
Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη νομική υποχρέωση αλλά και την προστασία να παρεμβαίνουν άμεσα, χωρίς να απειλούνται από νομικές ενέργειες εκ μέρους γονέων ή άλλων εμπλεκομένων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο υπέρ των εκπαιδευτικών που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Το νέο αυτό πλαίσιο στοχεύει να προστατεύσει τους επαγγελματίες της εκπαίδευσης από μηνύσεις και άλλες νομικές συνέπειες όταν αναλαμβάνουν δράση σε περιπτώσεις κακοποίησης ή εκφοβισμού μαθητών.

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, ήδη έχουν κατατεθεί 1.260 αναφορές στην ειδική πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά βίας στα σχολεία, ενώ καταγράφεται μείωση των καταγγελιών το τελευταίο διάστημα, πιθανώς λόγω φόβου νομικών επιπτώσεων για όσους τις υποβάλλουν.

Στο Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής η πρόβλεψη για νομική προστασία εκπαιδευτικών

Η ενίσχυση της νομικής προστασίας για τους εκπαιδευτικούς εντάσσεται στο Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο επισημαίνει ότι η έλλειψη νομικής κάλυψης δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος και απογοήτευση στους εκπαιδευτικούς, δυσχεραίνοντας την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους.

Η Εισήγηση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Παράλληλα, ανάλογη πρόταση για θεσμική κατοχύρωση της νομικής προστασίας των εκπαιδευτικών κατατέθηκε και από το Συμβουλευτικό Όργανο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση επικεντρώνεται στην ανάγκη να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να καταγγέλλουν και να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοσχολικής βίας χωρίς φόβο ποινικής δίωξης ή άλλων αντιποίνων από γονείς ή τρίτους.

Το όργανο αναγνωρίζει πως παράγοντες όπως η ανεπαρκής επιμόρφωση, οι δυσλειτουργικές σχέσεις με τις οικογένειες και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σχολικό σύστημα συμβάλλουν στη συγκάλυψη περιστατικών, τα οποία συχνά μένουν στο σκοτάδι.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη νομική υποχρέωση αλλά και την προστασία να παρεμβαίνουν άμεσα

Στοιχεία από τη διεθνή έρευνα της UNESCO και τις Εθνικές Μελέτες

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της UNESCO με τη συμμετοχή 34.877 εκπαιδευτικών, 3 στους 5 ανέφεραν ότι η βία στην τάξη επηρεάζει τις διδακτικές τους πρακτικές, ενώ μόνο οι μισοί θεωρούν ότι διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση και υποστήριξη για την πρόληψη της βίας.

Επιπλέον, αρκετοί εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν όλες τις μορφές εκφοβισμού, ειδικά σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας.

Εθνικά δεδομένα και focus groups ανέδειξαν την έντονη ανησυχία των επαγγελματιών της εκπαίδευσης για την απουσία νομικής κάλυψης, που λειτουργεί αποτρεπτικά στην καταγγελία και αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών.

Το Νομοθετικό υπόβαθρο και η πρόταση επέκτασης

Η ανάγκη νομοθετικής κάλυψης ενισχύεται από τον Νόμο 5090/2024 (ΦΕΚ 30/Α/23-02-2024) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος ήδη προβλέπει ότι οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας κατά ανηλίκων και καλούνται ως μάρτυρες στο δικαστήριο μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά μέσα.

Με βάση αυτό το πρότυπο, προτείνεται η επέκταση της νομικής προστασίας και στα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.), καλύπτοντας παιδαγωγούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη νομική υποχρέωση αλλά και την προστασία να παρεμβαίνουν άμεσα, χωρίς να απειλούνται από νομικές ενέργειες εκ μέρους γονέων ή άλλων εμπλεκομένων.

Η προτεινόμενη θεσμική παρέμβαση επιδιώκει να ενισχύσει την επιστημονική και νομική θωράκιση των εκπαιδευτικών, ώστε να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα και χωρίς φόβο κρίσιμες καταστάσεις που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών.

Τι αναφέρει η πρόταση της Επιτροπής

Ειδικότερα, προτείνεται η νομική προστασία των παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κατά τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών Ε.ΒΙ.Ε.. 

Οι παραπάνω υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό Ε.ΒΙ.Ε. να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπισή του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πιθανής δίωξής τους από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/ριών που εμπλέκονται στο περιστατικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΘ (2)
ΑΠΘ: Στην πρωτοπορία των διεθνών συνεργασιών - Πρώτη θέση στη «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών ΑΕΙ»
Το ΑΠΘ δεν επενδύει μόνο στην έρευνα και την αριστεία, αλλά και στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με διεθνή αντίκτυπο, ενισχύοντας τη θέση...
ΑΠΘ: Στην πρωτοπορία των διεθνών συνεργασιών - Πρώτη θέση στη «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών ΑΕΙ»
vatikano
«Habemus Papam»: Τι σημαίνει η φράση που κάνει τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα
Τι σημαίνει το ιστορικό μήνυμα από το μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου και γιατί συγκινεί εκατομμύρια πιστούς
«Habemus Papam»: Τι σημαίνει η φράση που κάνει τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα