polonia
Οι επικριτές κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη στροφή προς τον μιλιταρισμό, σε βάρος της ουσιαστικής παιδείας και της ειρηνικής καλλιέργειας των νέων.

Η Πολωνία εντάσσει για πρώτη φορά υποχρεωτικά μαθήματα οπλοχρησίας και σκοποβολής στο πρόγραμμα σπουδών των μαθητών άνω των 14 ετών, σε μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας της χώρας. Το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ε.Ε., παρουσιάστηκε ως αναγκαία προληπτική δράση, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ρωσικές ενέργειες στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Euronews, το πολωνικό Υπουργείο Παιδείας και Άμυνας αποφάσισε την εισαγωγή μαθημάτων που επικεντρώνονται στην ασφαλή χρήση όπλων, στη σκοποβολή και στην πρακτική εξάσκηση με όπλα-ρέπλικες του στρατού. Οι μαθητές θα εξοικειώνονται με βασικές τεχνικές χειρισμού, όπως η ασφαλής αποθήκευση, η σωστή στόχευση και η επίγνωση κινδύνου.

Στα προγράμματα αυτά εντάσσονται επίσης ασκήσεις πρώτων βοηθειών και βασικές τεχνικές αυτοάμυνας, με στόχο τη δημιουργία μιας «ετοιμοπόλεμης» κοινωνίας, ικανής να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά σε συνθήκες κρίσης.

Η Πολωνία, ως χώρα πρώτης γραμμής στο ΝΑΤΟ με σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022. Η ενίσχυση της άμυνας δεν περιορίζεται μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκτείνεται και στην πολιτική προστασία και την εκπαίδευση των πολιτών. Παρόμοια μέτρα έχουν εξεταστεί και σε άλλες χώρες της Βαλτικής, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, όπου η στρατιωτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι ήδη μέρος του εκπαιδευτικού πλαισίου.

Οι υποστηρικτές τονίζουν πως η εκπαίδευση αυτή προάγει την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και την αυτοπειθαρχία. Οι επικριτές, ωστόσο, κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη στροφή προς τον μιλιταρισμό, σε βάρος της ουσιαστικής παιδείας και της ειρηνικής καλλιέργειας των νέων.

Η περίπτωση της Πολωνίας αναδεικνύει τη μεταβαλλόμενη φύση της εκπαίδευσης σε καιρό γεωπολιτικής αστάθειας. Μένει να φανεί αν αυτή η πρακτική θα υιοθετηθεί και αλλού ή αν θα αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μήπως αντί για όπλα, τα σχολεία θα έπρεπε να εξοπλίζουν τους μαθητές με εργαλεία ειρήνης, διαλόγου και ανθεκτικότητας;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_blue.jpg
Πειραματικά Σχολεία 2025: Βγήκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε εάν περάσατε
Ολοκληρώθηκε η Δημόσια Κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία – Αναρτήθηκαν τα Αποτελέσματα
Πειραματικά Σχολεία 2025: Βγήκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε εάν περάσατε
ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι ΚΕΔΑΣΥ-ΣΑΕΚ: «Να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις ΣΑΕΚ να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ»
Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γιαννικόπουλο
Υπάλληλοι ΚΕΔΑΣΥ-ΣΑΕΚ: «Να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις ΣΑΕΚ να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ»
zaxaraki
Συνέργειες υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας
Τι είπε για την επίσκεψη της Σοφίας Ζαχαράκη η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Αθηνά Μιχαηλίδου
Συνέργειες υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας