Τα οφέλη του κρέατος
Το κόκκινο κρέας περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και ποιοτική πρωτεΐνη, ουσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Για άτομα με αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, παιδιά και αθλητές, η μέτρια κατανάλωση άπαχου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας.
Οι κίνδυνοι της υπερβολής
Η υπερβολική κατανάλωση, ειδικά κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος (όπως αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον), έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών διαταραχών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει τα επεξεργασμένα κρέατα καρκινογόνα, ενώ συστήνει να περιορίζεται το κόκκινο κρέας σε 500–700 γραμμάρια την εβδομάδα (σε ωμό βάρος). Επιπλέον, τα λιπαρά κομμάτια, λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να επιβαρύνουν την καρδιά.
Η αξία της ισορροπίας
Η απάντηση βρίσκεται στη μέτρια και ποιοτική κατανάλωση. Οι ειδικοί προτείνουν έως 455 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, κατανεμημένα σε 2–3 γεύματα.
Το υπόλοιπο των πρωτεϊνών μπορεί να προέρχεται από ψάρι, πουλερικά, αυγά, όσπρια και φυτικές πηγές. Επιλέγοντας άπαχα κομμάτια, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα και συνοδεύοντας τα γεύματα με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, δημιουργείται ένα διατροφικό πρότυπο που προάγει τη μακροχρόνια υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ